Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Rapport 'kunst van combineren; taakverdeling onder partners'

Datum nieuwsfeit: 03-10-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Sociaal en Cultureel Planbureau
Zoek soortgelijke berichten
Sociaal en Cultureel Planbureau

4+2=7, Arbeidsduurverkorting, taak-combinatie en opvang...

Sociale atlas van de vrouw deel 4, veranderingen in de primaire levenssfeer

Persbericht Boek 2000-4, uitgekomen op dinsdag 3 oktober 2000

De kunst van het combineren, Taakverdeling onder partners


* Het kostwinnershuishouden is niet langer dominant in Nederland. Bij meer dan de helft van alle paren werken beide partners. Aangezien de man in tweederde van de gevallen meer werkt dan de vrouw is hier vooral sprake van een anderhalfverdienersmodel;
* Naast éénverdieners (paren waarvan één kostwinner) kan onderscheid gemaakt worden tussen dubbelverdieners (beiden voltijd), kleine anderhalfverdieners (met een tweede baan van hooguit twaalf uur) en grote anderhalfverdieners (met een tweede baan van 12 à 32 uur);

* Dubbelverdieners zijn vaak (nog) kinderloos en relatief hoog opgeleid. Eenverdieners en kleine anderhalfverdieners zijn veelal laag opgeleid.

* De combinatie van taken waarvoor paren met kinderen kiezen, is afhankelijk van o.a. de arbeidsmarkt, de beschikbare voorzieningen en de opvattingen van de beide partners.

* Bedrijfssectoren die het combineren van taken relatief moeilijk maken zijn onder meer de detailhandel en de zakelijke dienstverlening. Combinatie-vriendelijke branches zijn: Openbaar bestuur, gezondheidszorg, welzijn en financiële dienstverlening.
* Tweederde van de vrouwen met een kleine baan stemt de werktijd af op de crèche- en schooltijden van de kinderen. Slechts 10% van de mannen doet hetzelfde.

* De meest populaire taakverdeling is het half-om-half verdienerstype (beiden een deeltijdbaan). In werkelijkheid heeft nog slechts 4% van alle paren dit ideaal verwezenlijkt.

Dit zijn de belangrijkste conclusies uit het rapport De kunst van het combineren; taakverdeling onder partners van het Sociaal en Cultureel Planbureau. In het rapport wordt aandacht besteed aan de - zich wijzigende - taakverdeling tussen partners waar het gaat om betaald werk, huishoudelijk werk en zorg voor de kinderen. Naast opleidingsniveau en opvattingen van beide partners blijken ook de branche waarin men werkzaam is en de beschikbaarheid van voorziening sterk bepalend voor de taakverdeling waarvoor men kiest.

Een diversiteit aan verdienerstypen

Het kostwinnershuishouden is niet langer dominant in Nederland. Bij meer dan de helft van alle paren werken beide partners. Maar veeleer dan een tweeverdienerstype is hier sprake van een anderhalfverdienersmodel: In tweederde van de gevallen werkt de man meer dan de vrouw. Soms heeft de vrouw een deeltijdbaan van minder dan 12 uur (het kleine anderhalfverdienerstype), meestal telt de baan tussen de 12 en 32 uur (het grote anderhalfverdienerstype). Bij paren die wel een redelijk evenwichtige verdeling van betaald werk kennen, hebben beide partners vrijwel altijd voltijdbanen (dubbelverdieners).

Dubbelverdieners zijn vaak (nog) kinderloos en relatief hoog opgeleid. Eenverdieners en kleine anderhalfverdieners komen binnen alle opleidingsniveaus voor, maar zijn gemiddeld genomen laag opgeleid. Paren met kinderen kiezen zowel voor het eenverdiener- als voor de beide anderhalfverdienersmodellen. Deze keuzes hangen vaak samen met factoren als de arbeidsmarkt, de beschikbare voorzieningen en de opvattingen van de beide partners.

Arbeidsmarkt

De ene werknemer heeft meer mogelijkheden om werk met zorg te combineren dan de andere. Dit hangt voor een groot deel samen met de betreffende CAO. 'Combinatievriendelijke' sectoren zijn: Openbaar bestuur, gezondheidszorg, welzijn en financiële dienstverlening. Tot de onvriendelijke horen: de detailhandel en de zakelijke dienstverlening. Er bestaat een duidelijk verband tussen het verdienerstype waarvoor paren hebben gekozen en hun bedrijfssector.

Vrouwen met kleine banen werken vaak in een combinatie-onvriendelijke omgeving. Bovendien heeft bijna de helft van hen geen vast contract, wat onderhandelen over voorwaarden moeilijk maakt.

Vrouwen, maar ook mannen, die deel uitmaken van een groot anderhalfverdienershuishouden werken juist vaak in combinatie-vriendelijke bedrijfsgroepen. De arbeidsmarkt speelt dus duidelijk een rol bij de keuzes die thuis gemaakt worden.

Voorzieningen

Het combineren van taken is vrijwel onmogelijk zonder voorzieningen. Van de dubbelverdieners organiseert circa 30% het drukke bestaan door het uitbesteden van huishoudelijke taken aan een betaalde hulp. Bovendien gaat 60% regelmatig uit eten. Ook de verruiming van winkeltijden blijkt een voorziening waarvan vooral de dubbelverdieners profiteren.

Grote anderhalfverdieners met kinderen lossen hun combinatieproblemen vooral op via de kinderopvang, waarvan driekwart gebruik maakt. Opvallend is trouwens dat zij - net als andere ouders - ook veel baat hebben bij informele vormen van kinderopvang.

Relatief veel vrouwen met een kleine baan (tweederde) hebben hun werktijden afgestemd op de crèche- en schooltijden van de kinderen. Mannen passen hun werktijden nauwelijks (10%) aan.

Opvattingen

Naast arbeidsmarkt en voorzieningen kunnen ook opvattingen over sekserollen, werken en het gezin sterk bepalend zijn voor de taakverdeling tussen partners. Zo is men over het algemeen van mening dat vrouwen wel mogen werken, maar dat dit niet noodzakelijkerwijs hoeft. Deze overtuiging gaat samen met een sterke gezinsideologie, vooral bij mannen: circa 60% van de mannen staat positief tegenover het gezinsleven.

In alleenverdienershuishoudens is veelal sprake van tevredenheid met of berusting in de situatie: hier staat men relatief positief tegenover een ongelijke verdeling van taken. In de anderhalfverdienershuishoudens zijn de partners het relatief vaak oneens over de verdeling van taken.

Opvattingen over de meest wenselijke combinatie liggen nog ver af van de werkelijkheid: populair is het zogenaamd half-om-half verdienerstype (beiden een deeltijdbaan). In werkelijkheid heeft nog slechts 4% van de paren dit ideaal verwezenlijkt. Vooral dubberverdieners zouden hun voltijdbaan liefst inruilen voor een deeltijdbaan. In vele kleine anderhalfverdienershuishoudens wil de vrouw juist de arbeidstijd vermeerderen.

Grote anderhalfverdieners zijn relatief tevreden met hun situatie.

Combineren: een hele kunst voor het beleid

De oplossingen die mensen zelf kiezen voor de combinatie van werken en zorg zijn zeer divers en vragen om beleid op meerdere fronten tegelijk. Huishoudens kiezen een vorm van combineren die het beste past bij hun gezinssituatie, hun baan, de beschikbare voorzieningen en hun opvattingen.

Paren die geen kinderen hebben werken vaak beiden in een voltijdbaan. Bij een deel van deze paren bestaat een duidelijke wens om beiden in deeltijd te werken, wanneer zij kinderen hebben. Velen van hen zullen dit echter niet kunnen realiseren vanwege hun baan en/of het huidige gebrek aan voorzieningen. De realisatie van de ideale combinatie is momenteel te sterk afhankelijk van de bedrijfssector waarin men werkzaam is.

Voor de partner die tijdelijk zelf de meeste kinderzorg op wil zich te nemen zijn er weinig goede terugkeer-trajecten naar de arbeidsmarkt. Verder worden vrouwen die ervoor kiezen om weinig uren te werken vaak geconfronteerd met het gegeven dat dit meestal tijdelijke banen zijn.

Veel vrouwen zouden gebaat zijn bij meer mogelijkheden voor informele opvang en banen die aansluiten bij hun gezinsagenda. Het aantal opvang en andere combinatie-vriendelijk voorzieningen zou daarom niet alleen moeten worden uitgebreid maar ook gevarieerder moeten zijn.

Het aandeel van eenverdieners en tweeverdieners onder paren (a), naar hun arbeidsdeelname, 1986-1998 (in procenten)
1986 1990 1994 1998eenverdieners 53 49 42

34

man heeft baan 50 46 36 30
vrouw heeft baan 3 3 6 4
tweeverdieners 30 37 43

56

anderhalfverdieners met:

- man in voltijdbaan 16 21 26 36

- vrouw in voltijdbaan 1 1 1 1
half-om-halfverdieners 1 2 2 4
dubbelverdieners 11 13 14 14
geenverdieners 16 15 15 10totaal 100% 100% 100% 100%

(a) Heteroparen waarvan beide partners 15 tot 65 jaar zijn.

Bron: CBS (WBO'85/'86-'98) gewogen resultaten; SCP-bewerking Bovenkant pagina | SCP-site

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Het leven is één groot spel volgens auteur van Yurish level 10
Onlangs verscheen bij Uitgeverij U2pi in Den Haag het boek “Yurish level 10” van Chris Towel. De meest gestelde vraag...

Vakantiebeurs Limburg zondag 20 november 2016 te Sittard
Op zondag 20 november van 10:00-17:00 uur wordt voor het eerst de gratis Vakantiebeurs Limburg in het Fortuna Sittard Stadion...

Bavaria trotse winnaar SMA Piet Heyn Award 2016
Wat een prachtige gala-avond had de Sales Management Association (SMA) ook dit jaar weer georganiseerd om de SMA Piet Heyn...

Milde vogelgriep in Deurne
Milde vogelgriep in Deurne Nieuwsbericht | 28-10-2016 | 10:55 In Deurne (Noord-Brabant) is bij een pluimveebedrijf met zo'n 11.000 kalkoenen...

KWL Maastricht sluit logistiek contract met Amerikaans medisch bedrijf
KWL European Warehousing & Logistics BV, specialist in hoogwaardige en medische logistiek, heeft wederom een meerjarig contract afgesloten met een...

SES YTD and Third Quarter 2016 Results
SES YTD and Third Quarter 2016 Results LUXEMBOURG-(BUSINESS WIRE)- SES S.A. (Euronext Paris and Luxembourg Stock Exchange:SESG) reports financial results...

Westinghouse' accelerator WeLink(TM) stimuleert innovatie kernenergie
Westinghouse' accelerator WeLink(TM) stimuleert innovatie kernenergie BRUSSEL-(BUSINESS WIRE)- Westinghouse Electric Company heeft een nieuwe methode gecreeerd voor vernieuwers die kernenergietechnologie...

TSYS vernieuwt betaalverwerkingsovereenkomst met Rabobank
TSYS vernieuwt betaalverwerkingsovereenkomst met Rabobank COLUMBUS, Ga. & UTRECHT, The Netherlands-(BUSINESS WIRE)- TSYS (NYSE: TSS) heeft vandaag bekendgemaakt dat Rabobank...

Speedheat heeft warm hart voor regionale sportclub
In 2016 bestaat Speedheat Nederland, specialist in elektrische vloerverwarming, 20 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum organiseert het bedrijf in...

Stop Kamagra start petitie tegen illegale handel in Kamagra
StopKamagra.nl is een petitie gestart voor een betere controle op Kamagra tabletten op de Nederlandse markt. Hiermee hoopt de beweging...

Nederlandse referendum tegen CETA in beeld
Referendum over CETA komt eraan Persbericht – 26 oktober 2016 Referendum over CETA komt eraan Nederland neemt stokje van de...

Real-time datareplicatie van HVR naar Azure Marketplace
Real-time datareplicatie van HVR naar Azure Marketplace SAN FRANCISCO-(BUSINESS WIRE)- Vooruitstrevende en direct werkende datareplicatie is nu beschikbaar voor klanten...

Geen significante afname vluchten Thailand na overlijden koning
Met het overlijden van de Thaise koning bijna twee weken geleden, is in het land een maand van nationale rouw...

Places to work Almere lanceert nieuwe website
Ondernemersplek Places to work in Almere heeft een vernieuwde website. Hierop is nu in één oogopslag te zien dat het...

BankGiro Loterij blijft Spoorwegmuseum steunen
De BankGiro Loterij, de cultuurloterij van Nederland, verlengt haar bijdrage aan Het Spoorwegmuseum met vijf jaar. Sinds 2007 heeft het...

Makelaars en huizenverkopers filmen nu zelf woningverkoopvideo's
Veel makelaars maken zelf de verkoopfoto's van hun vastgoedaanbod. Een professionele woningverkoopvideo produceren is echter voor de meeste makelaars en...

ERYTECH geeft 4 november 2016 bedrijfsupdate over derde kwartaal
ERYTECH geeft 4 november 2016 bedrijfsupdate over derde kwartaal LYON, Frankrijk-(BUSINESS WIRE)- ERYTECH Pharma (Parijs:ERYP) (ADR:EYRYY) (Euronext Parijs: ERYP), de...

Code Oranje afgekondigd: op weg naar een nieuwe democratie
Code Oranje afgekondigd¶ Persbericht Woensdag 26 oktober 2016 Code Oranje afgekondigd Op weg naar een nieuwe democratie Een groep van...

HomeExchange Gold brengt de ruil-ervaring naar nieuw service-niveau
HomeExchange – ‘s werelds grootste huizenruil-netwerk met meer dan 65.000 actieve listings in 150 landen– heeft HomeExchange Gold gelanceerd, een...

Bijna 90 procent Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde
Bijna 90% Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde Bijna 90% Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde Van alle Nederlanders wil...

Greenchoice weer 'Beste uit de Test' Consumentenbond
Duurzame energieleverancier Greenchoice is voor 2016 alweer beoordeeld als beste energieleverancier van Nederland. Consumentenbond vergeleek 14 energieleveranciers op klanttevredenheid, service...

Gemeente Oss gaat administratieve software ‘Op Orde’ gebruiken
De gemeente Oss heeft een contract gesloten met Op Orde, ontwikkelaar van software voor administratieve processen. Dit meldt Jeroen Lugte,...

Verzekeringsmaatschappijen beïnvloeden onbewust consument
Recentelijk heeft het de Autoriteit Financiële Markten (AFM) een persbericht gepubliceerd over het gebruik van gedragswetenschappen in de marketing. Hierin...

‘Het huis waar de duivel woont’ van Goran Tribuson is verschenen
Gastarbeider Roby keert terug naar zijn geboortestreek, de buitenwijk De Gasfabriek. Hij wil er een kampioenschap in een nieuwe vechtsport...

Zorgkosten Nederland overstijgen rest van Europa
De zorgkosten per hoofd van de bevolking zijn naar verhouding in Nederland bijna het hoogst van heel Europa. Een Nederlander...

ABB Research Award ter ere van Hubertus von Grunberg voor Jef Beerten
Eerste ABB Research Award ter ere van Hubertus von Gruenberg voor dr. Jef Beerten ZUeRICH-(BUSINESS WIRE)- Dr. Jef Beerten van...

Speedheat heeft warm hart voor vrije architectuur
In 2016 bestaat Speedheat Nederland, specialist in elektrische vloerverwarming, 20 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum organiseert het bedrijf in...

UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict
UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict EMBARGO 24-10-2016 00.01 uur 21 oktober 2016 UNICEF: 1,7...

Dubline introduceert één mobiele telefoon met twee lijnen
Dubline introduceert vandaag een app die het gemak en vrijheid van een mobiele telefoon combineert met de professionaliteit van een...

Verplicht publicatie van 'slaperstarieven' energiecontracten
Recent concludeerde bestuurslid Henk Don van de consumentenwaakhond ACM dat consumenten het aanbod van energieleveranciers nu beter begrijpen en vergelijken....

Actie tegen TTIP en CETA; 180.000 handtekeningen voor referendum
Duizenden mensen in actie tegen TTIP en CETA Ruim achtduizend mensen, waaronder honderden leden van de SP en ROOD, voerden...

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...