Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Brief Defensie inzake UN missie in Ethiopie en Eritrea

Datum nieuwsfeit: 03-10-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Defensie
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van DefensieBrieven aan de Kamer


United Nations Mission in Ethiopia and Eritrea (UNMEE)

03-10-2000

In het licht van een mogelijke Nederlandse bijdrage aan de 'United Nations Mission in Ethiopia and Eritrea' (UNMEE), waarover de regering binnenkort een besluit zal nemen, bericht ik u over mijn besluit de Nederlandse deelname aan de NAVO-oefening 'Destined Glory' geen doorgang te laten vinden.

Op dit moment bevinden zich het voor mogelijke deelname aan UNMEE beoogde mariniersbataljon en het amfibisch transportschip Hr.Ms. Rotterdam in de Middellandse Zee. Op 3 oktober zouden deze eenheden in het kader van de oefening 'Destined Glory' worden opgenomen in een internationale Taskforce. Terugtrekking uit de oefening op of na deze datum zou zeer onwenselijk zijn omdat dit zou resulteren in een drastische vermindering van de oefenwaarde voor de overige deelnemers. Bovendien zouden de eenheden dan nog geruime tijd in het oefengebied moeten verblijven en daardoor niet eerder dan medio januari 2001 beschikbaar zijn voor uitzending.

Aangezien besluitvorming over Nederlandse deelname aan UNMEE thans voorzien is op een datum na 3 oktober heb ik in overleg met de Chef Defensiestaf en de Bevelhebber der Zeestrijdkrachten besloten deelname aan de oefening geen doorgang te laten vinden en de eenheden te laten terugkeren. Deze maatregel loopt niet vooruit op een besluit van het Kabinet. Wel worden hiermee alle opties in de politieke besluitvorming voor een mogelijke Nederlandse deelname aan UNMEE open gehouden. Het mariniersbataljon kan zich in elk geval in logistiek en operationeel opzicht voorbereiden op een eventuele uitzending. De oefening 'Destined Glory' zal in gewijzigde vorm doorgang vinden. Ik heb de CDS verzocht de deelname aan de oefening op zaterdag 30 september, om 12.00 uur te beëindigen. Naar verwachting zullen de eenheden in de loop van deze week terugkeren.

DE MINISTER VAN DEFENSIE,
mr. F.H.G. de Grave

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie