Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Agalev wil grotere rol voor EU in vredesproces Israël

Datum nieuwsfeit: 03-10-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Agalev (Vlaanderen)

P E R S M E D E D E L I N G
Brussel, 3 oktober 2000.

Europese Unie moet dringend initiatief nemen om vredesproces tussen Israël en Palestijnen te redden.


Europese Unie moet dringend initiatief nemen om vredesproces tussen Israël en Palestijnen te redden

De Europese Unie moet een grotere politieke rol gaan spelen in het terug op gang trekken van het vredesproces in het Midden-Oosten en bij het recht op zelfbeschikking in de regio, zoals vastgelegd in het internationaal recht door de resoluties van de Verenigde Naties.

Agalev en Ecolo sluiten zich aan bij de scherpe veroordeling van de onverantwoordelijke manier waarop het vredesproces gedwarsboomd wordt, vooral door provocaties van Ariel Sharon en extreem-rechts in Israël.

De democratische partijen zouden zich moeten losmaken van de chantage en de druk van alle integristische en extremistische stromingen in dit gebied. Die gaan immers onophoudelijk door met het saboteren van elk proces van vrede, samenwerking en wederzijdse en gelijke erkenning van de rechten van alle volkeren in de regio.

De Europese Unie, bij monde van de Commissie en de hoogste regeringsautoriteiten moet zichzelf duidelijker politiek op het terrein laten gelden. De EU moet de toepassing eisen - in helderheid en veiligheid voor iedereen - van de resoluties van de Verenigde Naties die de rechten erkennen van het Palestijnse volk op een eigen soevereine staat, onafhankelijk en leefbaar - net zoals voor het Israëlische volk - , en een formule vinden om de Palestijnse vluchtelingen een leefbare toekomst te garanderen. Ook moet een internationaal statuut voor Jerusalem als hoofdstad van beide staten geïnstalleerd worden.

In dat kader moeten de Europese Unie en de Belgische regering de regering van Israël in het bijzonder en ook de Palestijnse autoriteit aanzetten tot een herneming van het vredesproces.

Ecolo en Agalev pleiten voor een dringende evaluatie van de samenwerkingsakkoorden met de Israëlische staat. In geval van nieuwe provocaties of een nieuwe mislukking van de onderhandelingen tussen Israëli's en Palestijnen worden die akkoorden het best opgeschort. Het is immers de Israëlische staat die vandaag de meeste kaarten in de hand heeft om een nieuwe start in het vredesproces en het respect voor de afgesloten akkoorden te verzekeren.

De federale groene fractie zal bij de herneming van de parlementaire werkzaamheden de minister van Buitenlandse Zaken interpelleren.

Voor Agalev: Jos Geysels, politiek secretaris en Michiel Maertens, senator Voor Ecolo: Brigitte Ernst, federaal secretaris en Paul Galand, senator


Agalev Persdienst
Paskal Deboosere, persverantwoordelijke
Brialmontstraat 23, 1210 Brussel
tel (02)219 19 19 fax (02)223 10 90
gsm 0496 567 569
e-mail (pers@agalev.be)

Agalev via InterNet
e-mail persdienst: (pers@agalev.be)
agalev homepage : www.agalev.be/
persteksten : www.agalev.be/pers/

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie