Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Milieukeur ontevreden over debat over bestrijdingsmiddelen

Datum nieuwsfeit: 03-10-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Milieukeur

ESTAFETTE (column nieuwsbrief Stichting Milieukeur) Bestrijdingsmiddelen zijn actueel. De afgelopen maanden heeft er een uitvoerig debat plaatsgevonden over het gebruik van milieu-bezwaarlijke bestrijdingsmiddelen in de land- en tuinbouw. De uitkomst had stellig een betere moeten zijn, maar ook het debat als zodanig heeft een functie, waarvan de echo nog lang zal doorklinken. Immers, niet langer spraken uitsluitend de fractiespecialisten binnenkamers over dit onderwerp, maar ook burgers en maatschappelijke organisaties, de media en de politiek waren indringend bij het debat betrokken. En daardoor is de richting voor boeren en tuinders, voor handel en consumenten, voor onderzoek en beleid onomkeerbaar vastgelegd, gericht op innovatie en milieu.

In het Meerjarenprogramma Gewasbescherming van 1993 is het vergaand terugdringen van de structurele afhankelijkheid van de Nederlandse land- en tuinbouw van gewasbeschermingsmiddelen vastgelegd. Kabinet, landbouworganisaties en bestrijdingsmiddelenfabrikanten legden de uitvoering vast in een Bestuursakkoord. Partijen kwamen bindende afspraken overeen, ook als dat gevolgen zou hebben voor bepaalde sectoren. Het landbouwbedrijfsleven zou de trendbreuk zelf verwezenlijken. En milieubezwaarlijke middelen zouden tot uiterlijk 2000 worden gehandhaafd.
En dat moment is nu aangebroken! De fabrikanten hebben nieuwe, betere middelen ontwikkeld, maar het tempo van innovatie en toelating is te laag. Veel boeren en tuinders hebben hun bedrijfsvoering in de afgelopen zeven jaren aangepast en dat valt zéér te waarderen. Maar een deel van de bedrijven zegt nog niet zonder deze milieubezwaarlijke middelen te kunnen. De PvdA kiest dan bewust de kant van de voorlopers: degenen die zich het verst hebben ontwikkeld in de groene teelt. Wat ons betreft had na zeven jaar de afgesproken sanering van milieubezwaarlijke middelen nú moeten worden afgerond. Een meerderheid in de Tweede Kamer denkt daar anders over. Zelfs ons voorstel om dan maar een korte remweg overeen te komen - waarbij deze middelen nog twee jaar op milieugecertificeerde bedrijven worden toegestaan op weg naar een groene bedrijfsvoering - kreeg onvoldoende steun van de andere partijen. De kleinst mogelijke meerderheid van de Tweede Kamer gunt de sector nog jarenlang de ruimte om de 11 omstreden bestrijdingsmiddelen plús alle andere landbouwkundig onmisbaar genoemde middelen te mogen gebruiken.
Nu de politiek is uitgesproken, wordt het estafettestokje voor innovatie en milieu doorgegeven aan de levensmiddelenbedrijven en de consumenten. Bij de groenteboer en in de supermarkt moet de klant een verantwoorde keuze kunnen maken. Producten op basis van een "groene" bedrijfsvoering moeten herkenbaar zijn, niet via tal van uiteenlopende licht- en donkergroene milieucertificaten, maar via een herkenbaar, betrouwbaar en betekenisvol Milieukeur!

Jaap Jelle Feenstra,
PvdA Tweede Kamerfractie.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie