Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

VU ziekenhuis start onderzoek naar nieuwe kankertherapie

Datum nieuwsfeit: 03-10-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
VU ziekenhuis

. nieuws Persbericht
persberichtarchief

Amsterdam, 3 oktober 2000

VU ziekenhuis start onderzoek naar nieuwe kankertherapie

Half oktober start de afdeling geneeskundige oncologie van het VU ziekenhuis een studie naar de werking van het nieuwe medicijn Endostatine. Dit medicijn moet de groei van tumoren tegengaan. Tumoren zijn voor hun groei afhankelijk van de vorming van nieuwe vaatjes. Deze vaten voorzien de tumor van voeding. Endostatine remt de ontwikkeling van deze nieuwe vaten, en daarmee de tumorgroei.

De onderzoekers stellen nadrukkelijk dat het hier gaat om een experimentele therapie.
Er zijn gunstige effecten van Endostatine waargenomen, maar het betrof steeds experimentele studies bij dieren. Bij mensen verloopt de groei van kanker in het algemeen anders en langzamer dan bij dieren.

Tijdens de studie krijgen patiënten Endostatine toegediend. Voor de studie komen alleen patiënten in aanmerking die een uitgebreide vorm van kanker hebben, en die niet meer voor standaardtherapie (chirurgie, bestraling en/of chemotherapie) in aanmerking komen.

De te verwachten bijwerkingen van Endostatine zijn gering. Aan deze studie is een aantal onderzoeken (zoals bloedonderzoek en een ct-scan) gekoppeld. De patiënten moeten gedurende de eerste maand vier keer per week voor de behandeling naar het VU ziekenhuis komen. Gezien deze belasting lijken patiënten die in de buurt van Amsterdam wonen en in een redelijke conditie verkeren, het meest geschikt te zijn voor deelname aan het onderzoek. Aan de studie zullen 24 patiënten deelnemen.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de dienst public relations en voorlichting van het VU ziekenhuis/faculteit der Geneeskunde, telefoon (020) 444 34 44, fax (020) 444 34 50, Mariet Buddinghof Jan Spee. Persberichten vindt u ook op de website: www.azvu.nl, rubriek nieuws.

© Academisch Ziekenhuis Vrije Universiteit 06/10/00
dienst public relations & voorlichting (prv@azvu.nl)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie