Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie: Farmacologische preventie van dementie

Datum nieuwsfeit: 04-10-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Erasmus Universiteit Rotterdam

4 oktober 2000

Farmacologische preventie van dementie

Langdurig gebruik van bepaalde ontstekingsremmende geneesmiddelen lijkt de kans op de ziekte van Alzheimer te verlagen. Het betreft hier zogenaamde niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID). Ook behandeling met geneesmiddelen tegen hoge bloeddruk lijken geassocieerd met een lager risico op bepaalde vormen van dementie. Bas in t Veld verrichtte er onderzoek naar. Hij promoveert op woensdag 4 oktober aan de Erasmus Universiteit Rotterdam op het proefschrift Farmacologische preventie van dementie. Een farmaco-epidemiologische benadering in het Erasmus Rotterdam Gezondheid en Ouderen (ERGO) Onderzoek.

Het aantal nieuwe gevallen van dementie stijgt exponentieel na het 55ste jaar. Diverse factoren zijn geopperd als mogelijke oorzaak voor deze aandoening. Hoewel het van slechts enkele vaststaat dat ze dat ook daadwerkelijk zijn. Op basis van deze mogelijke risicofactoren is van een aantal geneesmiddelen gesuggereerd dat ze effectief zijn bij de behandeling of preventie van dementie.

Om te onderzoeken in hoeverre het gebruik van een aantal van deze geneesmiddelen ook daadwerkelijk geassocieerd was met een lagere kans op dementie werd in het Erasmus Rotterdam Gezondheid en Ouderen (ERGO) onderzoek het verband tussen het gebruik van onder andere (NSAID) en dementie onderzocht. De studiepopulatie omvatte 6989 mensen. Gedurende een gemiddelde duur van zeven jaar werden deze mensen gevolgd op het optreden van dementie. In deze periode ontwikkelden 394 mensen dementie waarvan 294 de ziekte van Alzheimer hadden en 55 vasculaire dementie. Vergeleken met niet-gebruikers van NSAID bleken met name mensen die deze geneesmiddelen meer dan twee jaar gebruikten een aanzienlijk lagere kans te hebben op het ontwikkelen van de ziekte van Alzheimer. Hoewel deze studie suggereert dat langdurig gebruik van NSAID de kans op de ziekte van Alzheimer mogelijk kan verkleinen is het nog te vroeg om deze geneesmiddelen ter preventie hiervan aan te prijzen. Enerzijds hebben NSAID een aantal belangrijke bijwerkingen en anderzijds dient een prospectief placebo gecontroleerd onderzoek de resultaten te bevestigen. Alhoewel een dergelijk onderzoek inmiddels gestart is zullen de uitkomsten hiervan nog wel vijf tot tien jaar op zich laten wachten.

Naast genoemde studie werd onderzoek gedaan naar het verband tussen het gebruik van antihypertensiva (geneesmiddelen tegen hoge bloeddruk) en dementie, alsmede naar de het verband tussen het gebruik van "hormonale substitutie therapie (HRT)" bij vrouwen in de overgang en de ziekte van Alzheimer. Antihypertensiva leken met name de kans op vasculaire dementie te verlagen. Vrouwen die in het verleden HRT hadden gebruikt bleken in tegenstelling tot hetgeen in eerder wetenschappelijk onderzoek is gesuggereerd- geen lagere kans te hebben op de ziekte van Alzheimer.

Promotor: prof.dr. A. Hofman, Epidemiologie

Noot voor de pers:
Promotie woensdag 4 oktober, 11.45 uur
Plaats: Hoboken, Collegezaal 7
Info: bij de promovendus, tel. 071 526 9111;
e-mail: (basintveld69@hotmail.com)
of bij de afdeling Interne en Externe Betrekkingen, tel. 010 408 1777; e-mail (ieb@daz.eur.nl)

(INLINE] (INLINE]

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie