Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Bedplasmedicijn geeft inzicht bijwerking lithium

Datum nieuwsfeit: 04-10-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek
Zoek soortgelijke berichten
Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Bedplasmedicijn geeft inzicht bijwerking lithium

Een middel tegen bedplassen heeft inzicht gegeven in de ontregeling van de nieren van manisch-depressieve patiënten die lithium slikken. NWO-onderzoekers van de Katholieke Universiteit Nijmegen bestudeerden de ontregelde nieren.

Het doel van het Nijmeegs onderzoek was meer te weten te komen over storingen in de nieren. De onderzoekers dienden daarbij een zeer hoge dosis toe van een kunstmatig antidiuretisch hormoon. Het speciale hormoon werkt alleen in op de nier en wordt ook gebruikt als medicijn bij bedplassers. Het hormoon zorgt dat de nier urine vasthoudt. Bij manisch-depressieve patiënten die lithium slikken had toediening van het hormoon een klein, maar duidelijk effect. Vanwege het hoge vochtverlies moeten patiënten met de bijwerking dagelijks veel drinken. Toediening van het hormoon leidde ertoe dat de urine beter werd geconcentreerd. Dit zou kunnen betekenen dat patiënten in plaats van zes liter nog maar vier liter water per dag hoeven te drinken. De onderzoekers wijzen erop dat het nog lang niet zeker is of het hormoon voor deze aandoening beschikbaar komt. Daarvoor is naast extra kennis over de precieze werking een klinische studie nodig met tientallen patiënten.
De onderzoekers, gefinancierd door NWO-Medische Wetenschappen deden testen met gezonde vrijwilligers en met twee patiëntgroepen. De ene patiëntgroep gebruikte lithium. De andere groep was belast met de erfelijke afwijking sikkelcelanemie. Bij beide groepen zorgt een stoornis dat de urine niet goed geconcentreerd wordt. Voordat de onderzoekers met hun experiment bij mensen begonnen, waren reeds proeven gedaan met ratten. Testen bij mensen is noodzakelijk, omdat de resultaten uit het rattenonderzoek niet altijd representatief zijn voor de mens. Ratten kunnen bijvoorbeeld hun urine zo sterk concentreren dat deze stroperig wordt. Mensen concentreren hun urine ongeveer drie keer minder dan ratten.
Twintig tot vijfentwintig procent van de manischdepressieve patiënten die het medicijn lithium gebruiken heeft continu een gevoel van dorst. Hun nieren kunnen de voorurine niet goed concentreren. Patiënten moeten vijf à zes liter water per dag drinken om uitdroging te voorkomen. Sommige lithiumgebruikers hebben tijdelijk last van deze bijwerking. Anderen houden zelfs nadat ze gestopt zijn met het slikken van lithium nog jaren een veel te waterige urine. De urinestoornis komt niet alleen voor bij mensen die lithium slikken of sikkelcelanemie hebben. Ook mensen met een hoog kalkgehalte als gevolg van bepaalde vormen van kanker of een ziekte van de bijschildklier hebben moeite met het vasthouden van urine. In Nederland hebben enkele duizenden mensen last van uitdroging als gevolg van slecht geconcentreerde urine.Nadere informatie bij:

* drs. Ruben Baumgarten (KUN, werkzaam in het Sint-Elisabethziekenhuisin Tilburg)

* tel. (013) 5398014 of (024) 3501024 (privé), fax (013) 5352390
* e-mail (rbaumg@elisabeth.nl)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie