Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Politiebericht Groningen

Datum nieuwsfeit: 04-10-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Politiebericht Groningen: Groningen 4-10-2000
Pesolateam succesvol in aanpak drugsoverlast Groningen Woensdag 4 oktober 2000

Het Pesolateam van district Groningen/Haren van Regiopolitie Groningen heeft in de strijd tegen drugsoverlast vanuit en rond panden in de stad Groningen de nodige successen geboekt. Zo werden bij diverse acties over de laatste 18 maanden ruim drie kilo heroïne en drie en half kilo cocaïne in beslag genomen. Bij hasj en marihuana ging het om tientallen kilos (18 respectievelijk 45). Bij invallen bij verschillende hennepplantages werden bijna 50.000 planten aangetroffen en vernietigd. Zoals gebruikelijk werden dan de beregeningsinstallaties, assimilatielampen en andere attributen in beslag genomen of vernietigd. In totaal werden 2800 xtc-pillen bij onderzoek boven water gehaald en bijna een kilogram amfetamine.

Het Pesolateam is enkele jaren geleden opgericht voor de specifieke aanpak van drugsoverlast vanuit en rond panden in het district Groningen/Haren. De aanpak is repressief, met andere woorden: gericht op de aanhouding van verdachten en inbeslagname van aangetroffen drugs. Het traceren en aanhouden van de middenlaag-dealers is tevens een belangrijke doelstelling. Dit zijn de dealers die aan de kleine dealer leveren.

De werkwijze is gericht op de korte klap. Dit houdt in dat na een betrekkelijk kort onderzoek (hooguit enkele weken) wordt overgegaan tot de arrestatie van de verdachten. Hierdoor is de kans op een grote vangst erg klein en blijven de aangetroffen hoeveelheden drugs eveneens klein. Het voordeel is echter dat het in de stad Groningen niet tot nauwelijks mogelijk is om tot een grote organisatie te groeien. Voor de politie levert dit een besparing in tijd en menskracht op, waarbij veel zaken met succes kunnen worden afgesloten. Hierdoor blijft het aantal verdachte en overlast veroorzakende locaties beperkt tot 20 a 30. Jaarlijks pakt het team 50 tot 60 zaken op. Het aantal verdachten dat jaarlijks wordt aangehouden Bedraagt circa 300.

In de praktijk worden bij acties ook geregeld vuurwapens aangetroffen en forse geldbedragen. Het geld valt niet zelden onder een ontnemingprocedure omdat de relatie met de drugshandel kan worden gelegd.
Inlichtingen, Afdeling Communicatie 0900 8844.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie