Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Nieuwe methode om prostaatkanker op te sporen

Datum nieuwsfeit: 04-10-2000
Bron: Katholieke Universiteit Nijmegen
Zoek soortgelijke berichten
Katholieke Universiteit Nijmegen Hieronder vindt u aankondging van een promotie die in oktober plaatsvindt aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. De academische plechtigheid wordt gehouden in het Aula/Congresgebouw, Comeniuslaan 2, Nijmegen (tenzij anders vermeld). Als u meer informatie wenst over deze gebeurtenis kunt u contact opnemen met de Afdeling Communicatie van de KU Nijmegen, telefoon (024) 361 22 30 of 361 60 00.

Woe 04-10-2000 Nieuwe methode om prostaatkanker op te sporen

15:30 uur Drs. R.G. Schipper (Medische Wetenschappen) Titel proefschrift: Polyamine Metabolism in Prostate Cancer. Studies on localization, cell growth and apoptosis Promotores: Prof. dr. D.J. Ruiter
Prof. dr. J.A. Schalken
Copromotores: Dr. A.A.J. Verhofstad

Prostaatkanker is de tweede doodsoorzaak door kanker bij mannen en komt in toenemende mate voor. De huidige methoden voor diagnostiek en het vaststellen van de prognose zijn onvoldoende en kunnen leiden zowel tot onder- als overbehandeling. Daarnaast hebben de huidige behandelingsmethoden slechts een beperkt succes als prostaatkanker is uitgezaaid. Uit onderzoek van Raymond Schipper blijkt dat polyaminen geschikt zijn om enerzijds het biologisch gedrag van tumorcellen te karakteriseren en te voorspellen en anderzijds de groei van tumorcellen te remmen. Dit opent mogelijk nieuwe perspectieven voor het vroegtijdig opsporen en een betere voorspelling van de mate van agressiviteit van prostaatkanker.
Raymond Schipper (Nijmegen) werkt sinds 1 november 1998 als postdoctoraal onderzoeks-medewerker op het Instituut voor Pathologie. Hij maakt deel uit van een onderzoeksgroep die zich richt op de mogelijke klinische relevantie van polyaminen voor de diagnose, prognose en behandeling van prostaatkanker. Dit geschiedt in samenwerking met de afdelingen Urologie, Radiologie en Radiotherapie van het UMC St Radboud Nijmegen en de afdeling Urologie van de Erasmus Universiteit Rotterdam. De studies in dit proefschrift zijn mogelijk gemaakt door financiële steun van de Nederlandse Kankerbestrijding en het Morra Nijbakker Fonds. E-mail: (R.Schipper@pathol.azn.nl)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie