Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Nieuwe helm geeft brandweer betere bescherming

Datum nieuwsfeit: 04-10-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
TNO

Perskamer

Nieuwe helm geeft brandweer betere bescherming

English

spacing.gif (43 bytes)

4 oktober 2000

TNO heeft in europees verband een nieuwe, nog veiliger modulaire brandweerhelm ontworpen waarin een aantal extra systemen geïntegreerd kunnen worden. Deze helm geeft maximale bescherming, is licht en comfortabel en is met verschillende componenten aan te passen voor specifiek gebruik. De helm zal binnenkort in productie worden genomen. De partners van het project verwachten dat dit "head protection system" een commercieel succes wordt. In Europa zijn zo´n 4 miljoen brandweermannen en -vrouwen.

Het prototype van de nieuwe brandhelm is woensdag 4 oktober in het Europese Parlement in Straatsburg gedemonstreerd aan de Europese Commissaris voor onderzoek Philippe Busquin.

De nieuwe brandweerhelm in actie

De basis van de helm is een modulair systeem van verschillende mogelijke helmen die aangepast zijn aan de standaard helmcomponenten. Zo zijn er standaard verschillende vormen van gelaatsbescherming op de helm aangebracht, maar is er ook een speciale helmschaal met een er in opgenomen infrarood-camera.

Nieuwe voorzieningen
Door het gebruik van gepatenteerde schuimdelen en een nieuw ontwikkelde spanband is de helm comfortabel in het dragen. Er is een speciaal beademingsmasker ontwikkeld met geïntegreerde veiligheidsklep voor een beter zicht. De bijbehorende kleding is met een speciaal draagsysteem zodanig ontworpen dat de beademingsset de brandweerman meer bewegingsvrijheid geeft dan met de oude systemen. Een ander veiligheidsaspect is het geavanceerde elektronische communicatiesysteem dat stem-, video- en andere gegevens direct koppelt en doorgeeft aan het communicatiesysteem in de commandopost. Dit verbetert de communicatie en de sturing.

Europese samenwerking in europees onderzoeksprogramma CRAFT De nieuwe integrale brandweerhelm is het geesteskind van de Franse helmfabrikant CGF Gallet. Enkele van deze nieuwe technologieën worden nu al in hun huidige helmproductie toepast. Het prototype is een gezamenlijke ontwikkeling van ondernemingen uit Frankrijk, Duitsland, Groot Britannië en Nederland. TNO heeft de ideeën van dit consortium vertaald in een concreet product. Het onderzoek werd uitgevoerd in het kader van het Europese Onderzoeksprogramma CRAFT. In dit programma wordt door meer dan 15.000 middelgrote en kleine ondernemingen uit de EU onderzoek gedaan naar nieuwe materialen, producten en processen. Meer informatie:
TNO Industrie

Contactpersoon:
Persvoorlichting

Maarten Lörtzer
Telefoon 015 269 49 75

June Vasconcellos

Telefoon 015 269 49 05

Fax 015 262 73 35
E-mail (pressinfo@tno.nl)

Postbus 6050
2600 JA, Delftreageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie