Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Hansje Brinker en Milieudefensie roepen hulp ministers in

Datum nieuwsfeit: 04-10-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Milieudefensie

Persbericht

Hansje Brinker en Milieudefensie roepen hulp klimaatministers in

Amsterdam/Muiden, 4 oktober 2000 -- Hansje Brinker, het internationale symbool van de Hollandse strijd tegen het wassende water, heeft een nieuwe plek gevonden. Vanaf de dijk rond het Muiderslot roept Hansje samen met Milieudefensie de milieuministers uit 35 landen op om concrete, duurzame maatregelen te nemen ter vermindering van de uitstoot van broeikasgassen. De 35 ministers zijn vandaag en morgen in het Muiderslot bijeen om de klimaattop in november voor te bereiden. Door klimaatverandering stijgt de zeespiegel en neemt het aantal overstromingen en orkanen toe.

Hansje Brinker verdween in de nacht van 28 op 29 september van de dijk voor de ingang van Madurodam. "Een vinger is niet meer genoeg," liet hij in een brief weten, "Ik ben hulp halen." Vandaag verscheen hij samen met Milieudefensie op de dijk rondom het Muiderslot. Daar probeert hij een krachtige waterstraal tegen te houden die uit de dijk tegen het Muiderslot spuit. Hij wordt bijgestaan door mensen van Milieudefensie, die zandzakken aandragen. Maar binnen, in het Muiderslot, daar moeten de voorbereidingen beginnen voor échte, duurzame maatregelen.

Binnenkort gaat Hansje Brinker weer terug naar Den Haag. Daar vindt van 13 tot 24 november in het Congrescentrum de internationale klimaatconferentie plaats, de grootste top ooit in Nederland gehouden. Regeringen uit 180 landen zullen dan besluiten welke maatregelen zij nemen om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen. De reductiepercentages werden in 1997 in het Kyotoprotocol vastgelegd. Op 18 november, halverwege deze conferentie, bouwt Milieudefensie met duizenden mensen uit binnen- en buitenland een dijk van vijftigduizend zandzakken en bijna een kilometer lengte rondom het Congrescentrum. Hiermee willen ze benadrukken hoe belangrijk het is dat deze klimaattop slaagt.

Milieudefensie en haar zusterorganisaties uit de hele wereld willen de regeringen met lobby en acties aansporen om écht goede maatregelen te nemen om hun reducties te halen: overschakeling op duurzame energie en energiebesparing, vooral in de rijke landen. Het vervangen van conventionele energiecentrales door kerncentrales is geen duurzame oplossing, evenmin als het opkopen van CO2-rechten. In eigen land moet worden begonnen met serieuze reductie van de
uitstoot van CO2 en andere gassen. Nederland beloofde in 1997 om in 2010 zes procent minder broeikasgas uit te stoten dan in 1990.

Internationale klimaatacties
Morgen voeren negen zusterorganisaties van Milieudefensie uit het Friends of the Earth-netwerk in eigen land actie voor het welslagen van het klimaatoverleg. Deze acties vinden plaats in Australië, Finland, de VS, Canada, Italië, Paraguay, Engeland, Schotland, Georgië en Frankrijk.

###

Voor meer informatie:
Persvoorlichting Milieudefensie, Victor van den Belt, telefoon 020 5507 333;
op locatie bij het Muiderslot, Mieke van Tankeren, 06 2959 3873.
Noot de redactie: Meer informatie over de Dijk op www.milieudefensie.nl/dedijk


reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie