Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Toespraak premier Kok bij huldiging olympische sporters

Datum nieuwsfeit: 04-10-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Toespraak van minister president Kok t.g.v. de huldiging van de olympische sporters, 4 oktober 2000, Ridderzaal Den Haag

Beste sporters, familieleden, vrienden en vriendinnen, trainers, verzorgers, sportofficials; geachte aanwezigen,

Bij wat onze sporters deze weken in Sydney hebben laten zien past maar één woord: FORMIDABEL! Wat een fantastische topprestaties heeft de Nederlandse equipe "down under" geleverd. Het is misschien geen parlementair taalgebruik in deze statige Ridderzaal, maar we zijn apetrots op jullie. Miljoenen landgenoten hebben twee weken lang ademloos gevolgd hoe jullie de ene na de andere medaille binnensleepten, soms schijnbaar moeiteloos, soms balancerend op de rand van diepe ravijnen (nietwaar, heren hockeyers?). Na de overwinningen bij het zwemmen, het wielrennen en het judoën in de eerste week konden deze Spelen al niet meer stuk. Maar het hield eenvoudig niet op.
Letterlijk tot en met de laatste dag bleven de medailles binnenstromen. Alle medaille-records zijn voor de bijl gegaan. 25 medailles in totaal, 6 meer dan het gedeelde record tot nu toe: Atlanta in 1996 en Amsterdam in 1928. 12 gouden medailles: het dubbele van de records van 1928 en 1936.
Jullie weten zélf als geen ander hoe goed het is gegaan. Maar het is misschien slechts geleidelijk aan tot jullie doorgedrongen (geconcentreerd als jullie waren op je sportprestaties en aan de andere kant van de wereld vertoevend) wat jullie in Nederland teweeg hebben gebracht. Ons land was de afgelopen twee weken volledig in de ban van de Olympische Spelen. Ik kan me niet herinneren dat Olympische Spelen in Nederland eerder zóveel hebben losgemaakt. In menig schoollokaal of kantoorgebouw lag het werk even stil als er weer een medaillekandidaat aan de start verscheen.
Zelden zullen er onder werktijd zoveel televisies en radio's hebben aangestaan als in de afgelopen twee weken. En ik moet eerlijk bekennen: ook ik heb geprobeerd tussen alle afspraken door af en toe een graantje mee te pikken.
Als je naar de Olympische Spelen kijkt lijkt het alsof het antwoord op de vraag "succes of falen?" in één flits wordt gegeven. Natuurlijk, op dat beslissende moment moet de sporter laten zien wat hij of zij waard is. Maar de basis voor het succes ligt in de lange jaren daarvóór. Jaren van keiharde training, van alles opzij zetten, pijn lijden soms, teleurstellingen verwerken en steeds maar weer doorzetten. Ik heb groot respect voor de vele jonge mensen die dat weten op te brengen om zo hun droom in de topsport te kunnen verwezenlijken.
Jullie hebben je droom kunnen bereiken. Dat lijkt mij een onbetaalbaar gevoel. Maar: hoe goed de resultaten op deze spelen ook waren, we moeten ons wel realiseren dat driekwart van onze equipe is teruggekomen zonder medaille. Sommigen daarvan zijn optimistisch, omdat ze voelen dat ze nog door kunnen groeien. Over 4 jaar Athene! Maar anderen zijn diep bedroefd omdat ze weten dat de droom nu niet meer uit zal komen. En ik weet dat er ook medaillewinnaars onder jullie zijn die zich hebben moeten verbijten omdat zij vurig op een anderkleurig metaal hadden gehoopt. Ook de verliezers van de Spelen verdienen ons groot respect, want hún inspanning en zelfopoffering was er niet minder om. Dat geldt evenzeer voor al die sporters die zich, ondanks al hun inspanningen en kwaliteiten, niet wisten te kwalificeren voor deelname.
Olympische Spelen win je niet alleen. Zélfs niet als je uitkomt in een individuele tak van sport. Want het is niet alleen de sporter die jarenlang moet doorzetten.
De hele omgeving moet daar in mee willen en kunnen gaan. Ouders van jeugdige topsporters passen vaak jarenlang het hele gezins- en familieleven aan aan de trainings- en wedstrijdschema's van hun talentvolle zoon of dochter. Oók van broers en zussen wordt gevraagd daarmee rekening te houden. Van vrienden en vooral partners van sporters wordt veel geëist: tot zichzelf wegcijferen aan toe. Trainers gaan met hun sporters vaak door diepe dalen en geven zich net zozeer - als het nodig is - voor 200%. En sportverenigingen en -bonden moeten de condities scheppen om hun talenten de ruimte te geven voor tijdrovende en soms kostbare trainingsprogramma's.

Kortom: alléén als heel veel mensen in de omgeving zich voortdurend en vérgaand willen inzetten kan een sporter ooit een top-sporter worden. Jullie succes in Sidney is daarom ook voor een deel hún succes.
Ook dát mag best eens hardop gezegd worden. Deze dag is wat mij betreft dan ook mede de huldiging van hún inzet.
Beste sporters, De successen die door jullie zijn behaald, zijn niet alleen in eigen land opgevallen. Ook in het buitenland is er uitgebreid aandacht aan besteed. Aan de vraag hoe het mogelijk is dat zoveel sporters uit een klein land zulke opvallende prestaties kunnen neerzetten. Het imago van Nederland heeft door jullie prestaties extra glans gekregen.
De belangrijkste redenen voor het succes noemde ik net al. Dat zijn jullie zelf en jullie omgeving. Eén andere reden waardoor het zo goed is gegaan in Sydney bestaat uit het sportklimaat in het algemeen en het topsportklimaat in het bijzonder. Dat is de laatste jaren in Nederland sterk verbeterd.
Dit is in de allereerste plaats een verdienste van sporters, sportbonden en NOC*NSF samen: de sport zelf dus. Daarnaast noem ik de sponsoring vanuit het bedrijfsleven. En ook de rijksoverheid heeft haar bijdragen geleverd. Zowel door een verdubbeling van het sportbudget als door het aanpassen van regels en het wegnemen van knelpunten waardoor het beoefenen van topsport aantrekkelijker is geworden. Voor de toekomst van de Nederlandse sport is het van het grootste belang dat allen hieraan hun steun blijven verlenen.
Het spreekt vanzelf dat niet alleen naar de topsport wordt gekeken. De breedtesport verdient evenzeer alle aandacht. De topsporters van de toekomst leren nú te fietsen, krijgen nú zwemles en maken nú kennis met de grondslagen van de judosport.
Om Nederland bij voortduring over een welgevulde kweekvijver van sporttalenten te laten beschikken, moeten we er met elkaar voor zorgdragen dat sportbeoefening voor zoveel mogelijk mensen aantrekkelijk is, wordt en blijft.
Het is van vitale betekenis dat alle sporters goed worden begeleid in hun sportverenigingen Dat ze op maat gesneden zorg en aandacht ontvangen. Om dat mogelijk te maken is het noodzakelijk dat we blijven investeren in topsport én in breedtesport.

Medailles zijn niet te koop. Kijk er de medailleranglijst van deze Olympische Spelen maar op na. Maar geld speelt natuurlijk wel een rol. Een land dat duurzaam succesvol wil zijn in de sport moet de condities scheppen én vasthouden waarbinnen sporters tot topsporters kunnen uitgroeien.
Na deze zomer en nazomer vol sport is het een goed moment om met NOC*NSF om de tafel te gaan zitten en te bezien welke zwakke plekken er nog zitten in onze sportinfrastructuur en hoe we daaraan de komende tijd kunnen werken. Staatssecretaris Vliegenthart heeft daar ook vanochtend het nodige van gezegd. Het is goed dat zij weet en dat u weet dat het Nederlandse kabinet in zijn geheel zeer gemotiveerd is om met u te bezien wat hier voor verdere verbeteringen mogelijk zijn.
Beste sporters, geachte aanwezigen, Ik weet dat ik het al heb gezegd, maar ik wil het nog één keer herhalen: De laatste weken heb ik intens genoten van jullie topsport, van jullie prestaties tijdens de Olympische Spelen, van de oprechte sportiviteit die alle deelnemers hebben laten zien. En mét mij hebben miljoenen Nederlanders genoten.
Voor jullie breekt nu een tijd aan van huldigingen en onderscheidingen. Nee, die is al begonnen. Deze ochtend hebben Inge de Bruijn, Pieter van de Hoogenband, Leontien Zijlaard-van Moorsel, Mark Huizinga, Anky van Grunsven, Stephan Veen en Jeroen Dubbeldam koninklijke onderscheidingen ontvangen, waarmee ik jullie van harte gelukwens. In jullie zijn alle Nederlandse sporters in Sydney en alle sportbeoefenaren in ons land onderscheiden. Geniet van deze mooie dag en van de rijtoer straks en voel en ervaar wat jullie in Nederland aan warmte en enthousiasme hebben losgemaakt. Een fijne dag, een goede toekomst. En de volgende keer doen we het nog beter.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie