Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Toespraak premier Kok bij huldiging olympische sporters

Datum nieuwsfeit: 04-10-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Toespraak van minister president Kok t.g.v. de huldiging van de olympische sporters, 4 oktober 2000, Ridderzaal Den Haag

Beste sporters, familieleden, vrienden en vriendinnen, trainers, verzorgers, sportofficials; geachte aanwezigen,

Bij wat onze sporters deze weken in Sydney hebben laten zien past maar één woord: FORMIDABEL! Wat een fantastische topprestaties heeft de Nederlandse equipe "down under" geleverd. Het is misschien geen parlementair taalgebruik in deze statige Ridderzaal, maar we zijn apetrots op jullie. Miljoenen landgenoten hebben twee weken lang ademloos gevolgd hoe jullie de ene na de andere medaille binnensleepten, soms schijnbaar moeiteloos, soms balancerend op de rand van diepe ravijnen (nietwaar, heren hockeyers?). Na de overwinningen bij het zwemmen, het wielrennen en het judoën in de eerste week konden deze Spelen al niet meer stuk. Maar het hield eenvoudig niet op.
Letterlijk tot en met de laatste dag bleven de medailles binnenstromen. Alle medaille-records zijn voor de bijl gegaan. 25 medailles in totaal, 6 meer dan het gedeelde record tot nu toe: Atlanta in 1996 en Amsterdam in 1928. 12 gouden medailles: het dubbele van de records van 1928 en 1936.
Jullie weten zélf als geen ander hoe goed het is gegaan. Maar het is misschien slechts geleidelijk aan tot jullie doorgedrongen (geconcentreerd als jullie waren op je sportprestaties en aan de andere kant van de wereld vertoevend) wat jullie in Nederland teweeg hebben gebracht. Ons land was de afgelopen twee weken volledig in de ban van de Olympische Spelen. Ik kan me niet herinneren dat Olympische Spelen in Nederland eerder zóveel hebben losgemaakt. In menig schoollokaal of kantoorgebouw lag het werk even stil als er weer een medaillekandidaat aan de start verscheen.
Zelden zullen er onder werktijd zoveel televisies en radio's hebben aangestaan als in de afgelopen twee weken. En ik moet eerlijk bekennen: ook ik heb geprobeerd tussen alle afspraken door af en toe een graantje mee te pikken.
Als je naar de Olympische Spelen kijkt lijkt het alsof het antwoord op de vraag "succes of falen?" in één flits wordt gegeven. Natuurlijk, op dat beslissende moment moet de sporter laten zien wat hij of zij waard is. Maar de basis voor het succes ligt in de lange jaren daarvóór. Jaren van keiharde training, van alles opzij zetten, pijn lijden soms, teleurstellingen verwerken en steeds maar weer doorzetten. Ik heb groot respect voor de vele jonge mensen die dat weten op te brengen om zo hun droom in de topsport te kunnen verwezenlijken.
Jullie hebben je droom kunnen bereiken. Dat lijkt mij een onbetaalbaar gevoel. Maar: hoe goed de resultaten op deze spelen ook waren, we moeten ons wel realiseren dat driekwart van onze equipe is teruggekomen zonder medaille. Sommigen daarvan zijn optimistisch, omdat ze voelen dat ze nog door kunnen groeien. Over 4 jaar Athene! Maar anderen zijn diep bedroefd omdat ze weten dat de droom nu niet meer uit zal komen. En ik weet dat er ook medaillewinnaars onder jullie zijn die zich hebben moeten verbijten omdat zij vurig op een anderkleurig metaal hadden gehoopt. Ook de verliezers van de Spelen verdienen ons groot respect, want hún inspanning en zelfopoffering was er niet minder om. Dat geldt evenzeer voor al die sporters die zich, ondanks al hun inspanningen en kwaliteiten, niet wisten te kwalificeren voor deelname.
Olympische Spelen win je niet alleen. Zélfs niet als je uitkomt in een individuele tak van sport. Want het is niet alleen de sporter die jarenlang moet doorzetten.
De hele omgeving moet daar in mee willen en kunnen gaan. Ouders van jeugdige topsporters passen vaak jarenlang het hele gezins- en familieleven aan aan de trainings- en wedstrijdschema's van hun talentvolle zoon of dochter. Oók van broers en zussen wordt gevraagd daarmee rekening te houden. Van vrienden en vooral partners van sporters wordt veel geëist: tot zichzelf wegcijferen aan toe. Trainers gaan met hun sporters vaak door diepe dalen en geven zich net zozeer - als het nodig is - voor 200%. En sportverenigingen en -bonden moeten de condities scheppen om hun talenten de ruimte te geven voor tijdrovende en soms kostbare trainingsprogramma's.

Kortom: alléén als heel veel mensen in de omgeving zich voortdurend en vérgaand willen inzetten kan een sporter ooit een top-sporter worden. Jullie succes in Sidney is daarom ook voor een deel hún succes.
Ook dát mag best eens hardop gezegd worden. Deze dag is wat mij betreft dan ook mede de huldiging van hún inzet.
Beste sporters, De successen die door jullie zijn behaald, zijn niet alleen in eigen land opgevallen. Ook in het buitenland is er uitgebreid aandacht aan besteed. Aan de vraag hoe het mogelijk is dat zoveel sporters uit een klein land zulke opvallende prestaties kunnen neerzetten. Het imago van Nederland heeft door jullie prestaties extra glans gekregen.
De belangrijkste redenen voor het succes noemde ik net al. Dat zijn jullie zelf en jullie omgeving. Eén andere reden waardoor het zo goed is gegaan in Sydney bestaat uit het sportklimaat in het algemeen en het topsportklimaat in het bijzonder. Dat is de laatste jaren in Nederland sterk verbeterd.
Dit is in de allereerste plaats een verdienste van sporters, sportbonden en NOC*NSF samen: de sport zelf dus. Daarnaast noem ik de sponsoring vanuit het bedrijfsleven. En ook de rijksoverheid heeft haar bijdragen geleverd. Zowel door een verdubbeling van het sportbudget als door het aanpassen van regels en het wegnemen van knelpunten waardoor het beoefenen van topsport aantrekkelijker is geworden. Voor de toekomst van de Nederlandse sport is het van het grootste belang dat allen hieraan hun steun blijven verlenen.
Het spreekt vanzelf dat niet alleen naar de topsport wordt gekeken. De breedtesport verdient evenzeer alle aandacht. De topsporters van de toekomst leren nú te fietsen, krijgen nú zwemles en maken nú kennis met de grondslagen van de judosport.
Om Nederland bij voortduring over een welgevulde kweekvijver van sporttalenten te laten beschikken, moeten we er met elkaar voor zorgdragen dat sportbeoefening voor zoveel mogelijk mensen aantrekkelijk is, wordt en blijft.
Het is van vitale betekenis dat alle sporters goed worden begeleid in hun sportverenigingen Dat ze op maat gesneden zorg en aandacht ontvangen. Om dat mogelijk te maken is het noodzakelijk dat we blijven investeren in topsport én in breedtesport.

Medailles zijn niet te koop. Kijk er de medailleranglijst van deze Olympische Spelen maar op na. Maar geld speelt natuurlijk wel een rol. Een land dat duurzaam succesvol wil zijn in de sport moet de condities scheppen én vasthouden waarbinnen sporters tot topsporters kunnen uitgroeien.
Na deze zomer en nazomer vol sport is het een goed moment om met NOC*NSF om de tafel te gaan zitten en te bezien welke zwakke plekken er nog zitten in onze sportinfrastructuur en hoe we daaraan de komende tijd kunnen werken. Staatssecretaris Vliegenthart heeft daar ook vanochtend het nodige van gezegd. Het is goed dat zij weet en dat u weet dat het Nederlandse kabinet in zijn geheel zeer gemotiveerd is om met u te bezien wat hier voor verdere verbeteringen mogelijk zijn.
Beste sporters, geachte aanwezigen, Ik weet dat ik het al heb gezegd, maar ik wil het nog één keer herhalen: De laatste weken heb ik intens genoten van jullie topsport, van jullie prestaties tijdens de Olympische Spelen, van de oprechte sportiviteit die alle deelnemers hebben laten zien. En mét mij hebben miljoenen Nederlanders genoten.
Voor jullie breekt nu een tijd aan van huldigingen en onderscheidingen. Nee, die is al begonnen. Deze ochtend hebben Inge de Bruijn, Pieter van de Hoogenband, Leontien Zijlaard-van Moorsel, Mark Huizinga, Anky van Grunsven, Stephan Veen en Jeroen Dubbeldam koninklijke onderscheidingen ontvangen, waarmee ik jullie van harte gelukwens. In jullie zijn alle Nederlandse sporters in Sydney en alle sportbeoefenaren in ons land onderscheiden. Geniet van deze mooie dag en van de rijtoer straks en voel en ervaar wat jullie in Nederland aan warmte en enthousiasme hebben losgemaakt. Een fijne dag, een goede toekomst. En de volgende keer doen we het nog beter.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict
UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict EMBARGO 24-10-2016 00.01 uur 21 oktober 2016 UNICEF: 1,7...

Actie tegen TTIP en CETA; 180.000 handtekeningen voor referendum
Duizenden mensen in actie tegen TTIP en CETA Ruim achtduizend mensen, waaronder honderden leden van de SP en ROOD, voerden...

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...

Online stemmen kan nu met een selfie
Online stemmen kan nu met een selfie LONDEN-(BUSINESS WIRE)- Smartmatic presenteert deze week het eerste online verkiezingssysteem dat de identiteit...

Speedheat viert twintig jaar elektrische vloerverwarming in Nederland
Speedheat Nederland bestaat twintig jaar. Die mijlpaal laat Nederlands nummer 1 in elektrische vloerverwarming niet zomaar voorbijgaan. Er staan verschillende...

Texels Bock opnieuw in de prijzen
Texels Bock heeft de tweede plaats bij de verkiezing ‘Lekkerste Bockbier van Nederland’ in de wacht gesleept. Dit typische herfstbier...

L’eau werkt voor het Leger des Heils
L’eau, reclamebureau voor gedragsbeïnvloeding, werkt sinds kort voor het Leger des Heils. Na een korte kennismakingsperiode heeft l’eau haar visie...

OR ProRail noemt kabinet onzorgvuldig en onbehoorlijk
OR ProRail boos op onzorgvuldig en onfatsoenlijk kabinet De Ondernemingsraad van ProRail vindt dat het kabinet zeer onzorgvuldig en zelfs...

Elevated Risk of Cholera Urges New United Nations Approach to Cholera
Elevated Risk of Cholera Makes New United Nations Approach to Epidemic ‘All the More Urgent’, Deputy Secretary-General Tells Member States |...

OnlineSeminar genomineerd voor internationale streaming media award
OnlineSeminar is genomineerd voor een Streaming Media European Readers' Choice Award in de categorie beste Webcast Platform. Het is de...

Tweede keer op rij 100% klanttevredenheidsscore Giarte voor Open Line
Op 11 oktober zijn de resultaten bekend gemaakt van het Outsourcing Performance onderzoek van Giarte. Open Line heeft voor de...

Open Line wederom Cisco’s Cloud _ Managed Services Partner
Op 6 oktober heeft Cisco tijdens haar Partner New Year’s & Awards Drinks in Amerongen bekendgemaakt welke Nederlandse partners de...

Verschenen: Leerboek- en naslagwerk Inventor 2017
Uit handen van de bekende Nederlandse auteur Ir. Ronald Boeklagen heeft TEC/CADCollege haar nieuwste jaargang 2017 van de serie ‘Inventor,...

“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”
“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen” Persbericht 12 oktober 2016 “Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”...

Vakantieparken in Nederland zijn vol
De vakantieparken in Nederland zitten deze herfstvakantie nagenoeg vol. Wie nog in een bungalow in eigen land wil verblijven moet...

Expositie en Online Veiling tegen het Stierenvechten
CAS International (Comité Anti Stierenvechten) gaat samen met Marcello’s Art Factory en Global Art vzw een tweetal kunstexposities houden in...

Stop Kamagra nieuw initiatief tegen illegale handel erectiemiddelen
Om de onveilige en ongecontroleerde handel in Kamagra tegen te gaan is de beweging Stop Kamagra opgericht. Stop Kamagra is...

Kledingkopen.nl laat bezoekers bewust shoppen
Niet alleen prijsbewust online kleding kopen, maar ook in het besef hoe kleding is geproduceerd. Dat is wat Kledingkopen.nl haar...

Nederlands bedrijf ontwikkelt veiliger alternatief cloud servers
Steeds meer bedrijven gebruiken virtuele of cloud servers voor bijvoorbeeld hun website. Hier zit echter een veiligheidsrisico aan. Waar fysieke...

Marcella Smeele biedt frisse kijk op muziek marketing
Marcella Smeele, een fris nieuw gezicht in de muziekwereld, lanceert na een uitverkochte eerste ronde dit najaar 8 masterclasses speciaal...

Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem
Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem GOeTEBORG, Zweden-(BUSINESS WIRE)- Medisch Spectrum Twente (MST), het nieuwe 670 bedden tellende ziekenhuis in...

Senioren krijgen valpreventie aan huis
Beweegcoach Steven Schildmeijer geeft ouderen in de regio Haaglanden wekelijks les in valpreventie aan huis. Dit om op een laagdrempelige...

Reisgids van alle 7.500 Nederlandse plaatsen nu in één app
Reisgidsen over Nederland gaan altijd over de bekende 2.500 steden en dorpen. Maar ons land heeft nóg 5.000 woonplaatsen, die...

Grote verschillen in Europese premies autoverzekeringen
Premies van autoverzekeringen blijven stijgen. Soms zelfs met 20 procent. Klachteninstituut Kifid vindt dit te ver gaan. Het instituut pleit...

Murata koopt IPDiA, leider in hoogwaardige silicium condensatoren
Murata koopt IPDiA, leider in hoogwaardige silicium condensatoren KYOTO, Japan & CAEN, Frankrijk-(BUSINESS WIRE)- Murata Manufacturing Co., Ltd. (TOKYO:6981) (ISIN:JP3914400001)...

Geelvinck Festival: fortepiano’s met karakter – muziek met een verhaal
De 6e editie van het Geelvinck Fortepiano Festival is met ruim 45 kamermuziekconcerten van barok tot nieuwe composities internationaal het...