Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

CDA Europarlement wil stop ongewenste stoffen in diervoeding

Datum nieuwsfeit: 04-10-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
CDA


4 oktober 200

Ongewenste stoffen in diervoeding

De christen-democraten in het Europees Parlement willen aanscherping van de huidige regels over de kwaliteit van diervoeders. Zij steunen daarom de twee Commissievoorstellen om de maximale toegestane hoeveelheid van gevaarlijke stoffen verder terug te dringen. Het gaat om een ontwerprichtlijn inzake strengere grenswaarden van stoffen als kwik, cadmium, dioxine en PCB´s en een ontwerprichtlijn over officiële controles op het gebied van diervoeding. Dit blijkt uit de plenaire behandeling vandaag in het Europees Parlement.

Bestaande regels worden in de conceptrichtlijn aangescherpt. Voortaan mogen de bedrijven voeder met een te hoge concentratie niet meer mengen met ander voer om op die manier de concentratie van verboden stoffen te verminderen.

De CDA-Europarlementariërs Ria Oomen-Ruijten (milieu) en Albert Jan Maat (landbouw) steunden tijdens het debat ook het voorstel om ambtenaren van de Europese Unie het recht te geven onaangekondigd inspecties uit te voeren bij bedrijven die verdacht worden de strengere eisen niet na te leven.

Ria Oomen-Ruijten is blij met deze regeling: " Voedselveiligheid is een kwestie van kiezen en dat betekent dat de belangen van producent en consument, van de boer en van degene die de produkten koopt, hand in hand moet gaan. De derogaties die gegeven worden in de artikelen 6 en 7 geven mogelijkheden om op bepaalde punten niet alleen soepeler maar ook strenger op te treden"

Albert Jan Maat:" Nederland loopt al voorop in Europa met de controle op veevoer. Met open grenzen is deze Europese Richtlijn een welkome aanvulling voor veilig voedsel. Veevoederbedrijven kunnen zo in Europa mee in de pas lopen. Met hetgeen boeren en voedselverwerkers al tot stand hebben gebracht".

De behandeling van de ontwerprichtlijn vindt plaats in het kader van de medewetgevingsprocedure. Dit betekent dat de richtlijn alleen van kracht zal worden wanneer de Raad van Ministers en het Europees Parlement het eens zijn over de definitieve tekst. Beide instellingen hebben het recht van veto.

Woordvoerders:
Ria Oomen-Ruijten, telefoon 00-33 388 175863
Albert Jan Maat, telefoon 00-33 38817 5954

Voor meer bijzonderheden: Eduard Slootweg, persvoorlichter EVP-ED fractie telefoon 00-32 75 721 280

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie