Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Opening tentoonstelling kunstenaars buitenland ateliers

Datum nieuwsfeit: 05-10-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Fonds voor Beeldende Kunsten, Vormgeving en Bouwkunst
Zoek soortgelijke berichten


Afzender: (mbeerman@fondsbkvb.nl)

Contactpersoon: M. Beerman

PARIJS . BERLIJN . KITAKYUSHU . 2x NEW YORK

Datum: 5 oktober t/m 11 november

Bij het Fonds voor beeldende kunsten, vormgeving en bouwkunst wordt op 5 oktober een tentoonstelling geopend met werk van kunstenaars die vorig jaar gebruik maakten van de buitenland ateliers die het Fonds jaarlijks ter beschikking stelt. Aglaia Konrad, Wouter van Riessen, Lara Schnitger, Berend Strik en Bik Van der Pol laten op deze expositie werk zien dat zij tijdens hen verblijf in het buitenland maakten.

Het Fonds BKVB heeft de beschikking over buitenlandse ateliers voor beeldend kunstenaars. Jaarlijks wordt een aantal Nederlandse beeldende kunstenaars in de gelegenheid gesteld een jaar in het buitenland te wonen en te werken. Hierbij worden atelier-, huisvesting-, reis-, verblijf- en materiaalkosten door het Fonds BKVB vergoed. Met deze expositie wil het Fonds BKVB inzichtelijk maken wat een verblijf in het buitenland voor een kunstenaar kan betekenen.

Aglaia Konrad woonde en werkte in Atelier Holsboer, een ruimte die het Fonds BKVB samen met het Institut Néerlandais huurt in het Cité Internationale des Arts, een ateliercomplex in Parijs. Op de tentoonstelling bij het Fonds BKVB laat Konrad een foto zien die exemplarisch is voor de talloze foto's die zij in Parijs maakte. Daarnaast toont zij een video met opnames van een tocht door de tunnels van Parijs. Wouter van Riessen werkte in een atelier dat het Fonds BKVB huurt in het Berlijnse Künstlerhaus Bethaniën, een internationale werkplaats voor kunstenaars van verschillende disciplines. Van Riessen werkte hier onder andere aan een serie zelfportretten met poppen. Op de tentoonstelling is een aantal schilderijen te zien. Lara Schnitger nam deel aan het programma van het Center for Contemporary Art (CCA) in Kitakyushu (Japan), een instituut voor studie en onderzoek naar nieuwe ideeën en visies in de hedendaagse beeldende kunst. Schnitger, die momenteel ook een solotentoonstelling heeft bij Bureau Amsterdam, toont bij het Fonds BKVB een film met opnames van een Zen-tuin die zij tijdens haar verblijf in Japan maakte. Het duo Bik Van der Pol (Liesbeth Bik en Jos van der Pol) verbleef tot vorige maand in P.S.1, dat deel uitmaakt van het Institute for Contemporary Art in New York. Zij maakten daar verschillende installaties en organiseerden een serie debatten onder de titel 'Nomads & Residents'. Bij het Fonds BKVB tonen zij het project 'Catching Some Air': een installatie met circa 100 tekeningen die zijn gebaseerd op verzameld referentiemateriaal uit tijdschriften, boeken, etc. De installatie was eerder te zien in de Kentler International Drawing Space in New York. Berend Strik was de eerste kunstenaar die met een beurs van het Fonds BKVB deelnam aan het programma van het ISP in New York. Strik, die momenteel een solo-tentoonstelling bij galerie Fons Welters heeft, is in New York blijven wonen. Onder het motto 'Een w.c. is als een cactus zonder naalden als er geen man of vrouw op de deur staat geschreven' betrekt Strik ook de toiletten van het Fonds BKVB bij deze tentoonstelling.

Beeldend Kunstenaars die in aanmerking willen komen voor een plaats in een van de ateliers kunnen zich hiervoor aanmelden door middel van een aanvraagformulier dat is op te vragen bij het Fonds BKVB (tel 020-5231523 / (post@fondsbkvb.nl)). Atelier Holsboer in Parijs wordt per ingang van 2001 ook opengesteld voor vormgevers en architecten.

FULL COLOR

Op 5 oktober wordt tevens het eerste deel gepresenteerd van het werk 'Full Color' dat beeldend kunstenaar Fransje Killaars voor het gebouw van het Fonds BKVB maakte. Onder de werktitel 'Een spoor van kleur' realiseerde Killaars in opdracht van het Fonds BKVB een kleurrijk werk dat de komende jaren in het Fondsgebouw zal hangen.


Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie