Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Celwand van gist helpt Candida bestrijden

Datum nieuwsfeit: 05-10-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek
Zoek soortgelijke berichten
Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Celwand van gist helpt Candida bestrijden

Onderzoek aan de celwand van bakkersgist levert kennis die schimmelziekten zoals Candida kan bestrijden. NWO-onderzoekers aan de Universiteit van Amsterdam ontdekten een eiwit dat specifiek in de navel van de moedergist voorkomt. De navel is het stuk waar de gistcel vastzat aan zijn moeder.

Tot nu toe bestaat er nog geen middel dat zonder bijwerkingen een schimmelinfectie, zoals Candida, verhelpt. Een nieuw middel tegen schimmels zou moeten inwerken op de celwand van deze organismen. Schimmels bevatten namelijk een celwand en menselijke cellen niet. Amsterdamse NWO-onderzoekers bestudeerden de celwand van de bekendste schimmel: bakkersgist.
De vraag die de onderzoekers van NWO-Aard- en Levenswetenschappen zich stelden was: hoe coördineert een gistcel zijn groei en celdeling terwijl de cel tegelijk zijn beschermende celwand in stand houdt? De onderzoekers hadden een vermoeden dat zogenaamde celwandeiwitten belangrijk zijn bij de coördinatie. Ze onderzochten drie van de vijftig celwandeiwitten en ontdekten dat de drie elk een specifieke plaats in de wand innemen.
Een van de drie eiwitten kwam alleen voor in de oude cel, de tweede slechts in de nieuwe en de derde specifiek in de navel, de plek waar de gistcel ooit aan de moeder vastzat. Vooral het navel-eiwit blijkt een belangrijk oriëntatiepunt voor de cel te zijn. Bij alle drie de eiwitten was het aanmaakmoment erg belangrijk. Een verstoring hiervan verstoorde ook het inbouwpatroon. Bij het naveleiwit bleken onderdelen van het eiwit zelf ook van belang voor het inbouwen. De opgedane fundamentele kennis is volgens de onderzoekers niet alleen belangrijk bij het bestrijden van schimmelziekten. Over enkele decennia kunnen de verzamelde ervaringen wellicht gebruikt worden bij de bestrijding van kanker en misschien zelfs bij de genezing van zieke embryos.Nadere informatie bij:

* drs. Gertien Smits (UvA, nu werkend aan het NKI)
* tel. (020) 5121935 of (020) 6686861 (privé), fax (020) 5121944
* e-mail (gertien@nki.nl)

Microscopische opname van gistcellen. De gisten bevatten lichtgevende eiwitten die alleen in de navel voorkomen.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie