Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Orkesten starten uniek onderzoek naar geluidsniveaus

Datum nieuwsfeit: 05-10-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

CONTACTORGAAN NED. ORKESTEN

Orkesten starten uniek onderzoek naar geluidsniveaus

Persbericht Contactorgaan van Nederlandse Orkesten 5 oktober 2000

Symfonie- en kamerorkesten starten uniek onderzoek naar geluidsniveaus
Grote internationale belangstelling

De Nederlandse symfonie- en kamerorkesten starten een landelijk onderzoek naar de blootstelling van zijn musici aan hoge geluidsniveaus tijdens repetities en concerten. Voor dit onderzoek bestaat grote internationale belangstelling. Het onderzoek vindt plaats in nauw overleg met de vakverenigingen van beroepsmusici FNV Kiem en NTB en wordt financieel ondersteund door het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Dit Ministerie voert een landelijke beleid arbo-convenanten waarbinnen dit geheel plaatsvindt. Aan het onderzoek nemen alle gesubsidieerde symfonie- en kamerorkesten deel. Ook de met opheffing bedreigde orkesten Noord Hollands Philharmonisch Orkest, Radio Symfonie Orkest en Nederlands Kamer Orkest nemen deel aan het onderzoek. Donderdag 5 september gaven de betrokken partijen het startsein voor het onderzoek.

Doel van het onderzoek is om te onderzoeken in hoeverre musici op het orkestpodium of in de orkestbak worden blootgesteld aan hoge geluidsniveaus. Ook houdt het onderzoek zich bezig met het zoeken naar oplossingen om het gehoor van musici te sparen. Het onderzoek heeft geen gevolgen voor het concertpubliek, omdat de artistieke randvoorwaarden die symfonieorkesten hanteren, te allen tijde in acht worden genomen. Bij een reeks van symfonieorkesten zullen pilots worden uitgevoerd. Nog niet bekend is of de dreigende opheffing van een drietal symfonie- en kamerorkesten het onderzoek zal bemoeilijken.

CNO-directeur Paul Raasveld: 'alle recente statistieken en prognoses wijzen op een verdere groei van de publieke belangstelling voor de concerten van onze orkesten. Zo heeft Staatssecretaris Van der Ploeg al gezegd dat de symfonische sector in de toekomst verder moet worden versterkt. Er treedt ook een verdere verschuiving op in het gespeelde repertoire. Zo blijkt uit recent gepubliceerde Buma-cijfers dat de orkesten in toenemende mate eigentijds werk uitvoeren. Dergelijke composities, maar natuurlijk ook de grote laat-romantische symfoniën vragen dikwijls om bijzondere bezettingen, bijvoorbeeld met extra blazers. Musici kunnen op het podium kortstondig worden blootgesteld aan hoge geluidsconcentraties die in de zaal niet optreden. Omdat alom wordt verwacht dat de belangstelling voor symfonische muziek de komende jaren toeneemt, is het zaak om nu al toe te werken aan maatregelen die onze musici beter beschermen. Alleen op die manier kunnen we de hoge kwaliteit van onze orkesten, die bijvoorbeeld ook door de Raad voor Cultuur is bevestigd, de komende jaren handhaven.'

Het gestarte onderzoek volgt op een lang traject van voorstudie dat enkele jaren geleden in opdracht van CNO, FNV Kiem en NTB was gestart. Zo zijn er reeds eerste metingen van geluidsniveaus gedaan op verschillende plaatsen op het orkestpodium. De eerst resultaten van het onderzoek worden binnen een jaar verwacht.

[Noot voor de pers: voor nadere informatie, bel Paul Raasveld, directeur CNO,
tel 020-6209000, 06-51822562]


05 okt 00 15:46

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie