Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

WAO'ers willen via Start aan de slag

Datum nieuwsfeit: 05-10-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Gouda, 5 oktober 2000

WAO'ers willen massaal via Start aan de slag
Run op vestigingen na publiciteit over jaarcontract voor arbeidsongeschikten

De ruim vijfhonderd Nederlandse vestigingen van arbeidsmarktintermediair Start zijn donderdag bestookt met vragen van WAO'ers die weer aan de slag willen. Aanleiding voor de stormloop op de Start-vestigingen vormden een dagbladpublicatie en een ochtend-tv-uitzending over het gegeven dat Start mensen met een WAO-uitkering in dienst gaat nemen en vervolgens gaat detacheren.

Start krijgt de beschikking over 8000 dossiers van WAO'ers die in de zorgsector werkzaam zijn geweest. Daartoe is een principe-akkoord bereikt met het LISV, de landelijke uitvoeringscoördinator voor de WAO. De komende maanden vindt onder meer juridische uitwerking van het akkoord plaats, zodat de uitvoering per 1 januari 2001 in kan gaan.

Het gaat om mensen die inmiddels tussen de twee en vier jaar geleden zijn afgekeurd en sindsdien via Cadans een WAO-uitkering hebben. Start benadert deze doelgroep met een aanbieding voor een dienstverband van één jaar. Mensen die daadwerkelijk een jaarcontract tekenen, ontvangen een toeslag van tien procent op hun uitkering. Gaan ze vervolgens daadwerkelijk als detacheringskracht aan de slag, dan wordt de toeslag verhoogd tot dertig procent. Onder meer via bijscholingen wil Start de WAO'ers toerusten om ook buiten de zorgsector te werken.

Bufferperiode

Na de `probeerperiode' van een jaar kunnen de medewerkers bij hun werkgever in vaste dienst treden of terugstromen naar de WAO. Gedurende het probeerjaar worden de WAO'ers niet herkeurd. De verwachting is dat van de 8000 WAO'ers er circa 1500 komend jaar gebruik gaan maken van de mogelijkheid om via Start een jaar lang aan de slag te gaan. Het idee om via een bufferperiode WAO'ers aan de slag te helpen is door Start en LISV in samenspraak ontwikkeld. Het is de eerste keer dat een arbeidsmarktintermediair een grote groep arbeidsongeschikten een contract aanbiedt.

Roodgloeiend

Het nieuws over deze unieke constructie zorgde ervoor dat de telefoon bij de Start-vestigingen en bij het eigen callcenter van Start roodgloeiend stond. Mensen met een WAO-uitkering bestookten Start-medewerkers met vragen over hun mogelijkheden om via een jaarcontract weer aan de slag te gaan. Voorlopig geldt het aanbod echter voor 8000 specifieke dossiers van uitvoeringsinstelling Cadans. Start sluit niet uit dat bij gebleken succes ook andere beroepsgroepen met een WAO-uitkering een contract kunnen krijgen.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie