Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Koninklijk echtpaar bij tentoonstelling over Karel V Toledo

Datum nieuwsfeit: 05-10-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis

05/10/00 Koningin en Prins Claus bij opening Carolus tentoonstelling in Toledo

Hare Majesteit de Koningin en Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Claus der Nederlanden zullen donderdag 5 oktober 2000 aanwezig zijn bij de officiële opening van de tentoonstelling Carolus in het Museum van Santa Cruz te Toledo.

De tentoonstelling over Karel V wordt in Spanje gezien als sluitstuk van het herdenkingsjaar van de geboorte van de keizer. Op de tentoonstelling zijn ruim 350 kunstwerken te zien, variërend van schilderijen, tekeningen en beelden tot gravures, manuscripten en decoratieve kunst. Tot de topstukken behoren twee portretten van Titiaan (van Karel V en Isabel van Portugal) en een gravure van 12 meter waarop de begrafenis van de keizer is afgebeeld.

De tentoonstelling wordt, evenals de overige activiteiten in Spanje in het kader van het Karel V-jaar, georganiseerd door de "Sociedad Estatal para la Celebración de los Centenarios de Felipe II y Carlos V". De heer Fernando Checa, directeur van het Prado Museum in Madrid, is de curator van de tentoonstelling. Aan de totstandkoming ervan heeft hij samen met een team van onderzoekers uit verschillende disciplines meer dan vijf jaar gewerkt.

De doelstelling van de tentoonstelling is tweeledig: enerzijds de beeldvorming van Karel V in de eerste helft van de 16e eeuw in kaart brengen, anderzijds een beeld geven van de ontwikkeling van de Renaissance in Spanje (die veel later aanving dan in Italië). Kunstwerken geproduceerd aan het Spaanse hof in de 16e eeuw worden steeds gecombineerd met kunstwerken uit omliggende gebieden, teneinde zo verschillen, overeenkomsten en wederzijdse invloeden te ontdekken.

In totaal bestaat de tentoonstelling uit acht verschillende segmenten. In het eerste wordt werk getoond van kunstenaars als Albracht Dürer en Jan van Vlaanderen , die aan het hof van Karel V in Antwerpen werkzaam waren. In het tweede deel zijn werken te zien van Spaanse kunstenaars als Pedro Berruguete, Bermejo en Yáñez de Almemdina, waarmee Karel V in aanraking kwam tijdens zijn eerste reizen naar Spanje in 1517 en 1519. In de overige segmenten wordt onder andere aandacht besteed aan het conflict tussen protestanten en katholieken over de legitimiteit en de gewenste eigenschappen van religieuze beelden en de rol die Spaanse kunstenaars in deze discussie speelden. De tentoonstelling besluit met de begrafenis van Karel V en met een collectie medailles waarop zijn beeltenis voor het nageslacht werd vastgelegd.

Voor de opening van de tentoonstelling woont het Koninklijk Paar een korte academische plechtigheid bij in de kathedraal van Toledo. De Spaanse Koning houdt hier een toespraak, waarna wordt gespeeld op het Keizersorgel, dat voor deze gelegenheid door de Sociedad Estatal is gerestaureerd.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie