Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Baarn gemeentenieuws week 40

Datum nieuwsfeit: 05-10-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Baarn

Week 39 - 27 september t/m 3 oktober 2000

De fusie tussen de gymverenigingen BG & SV en Excelsior werd donderdagmiddag bekrachtigd door notaris van der Heide. Na het verkort voorlezen van de stukken zetten de leden het bestuur van de nieuwe vereniging onder de naam Vita 2000 de handtekeningen. De gymnastiekvereniging is hiermee met z'n 700 leden, de op één na grootste vereniging van Baarn geworden. 'En we zijn samen bijna 200 jaar oud', merkte één van de leden op. Dat klopt, want BG & SV werd in 1891 opgericht en Excelsior in 1908.
Vrijdagavond werd het samengaan van de beide verenigingen voor de leden en belangstellenden gevierd in Brandpunt. Het nieuwe VITA 2000 logo en de nieuwe gymkleding en kleuren werden met muziek en dans gepresenteerd.
Een paar bestuursleden zijn bij de nieuwe vereniging gebleven. André Krabbenbosch, voormalig voorzitter van BG & SV, gaat door als vice-voorzitter van VITA 2000 en de ex-voorzitter van Excelsior, André van Lambalgen, wordt voorzitter van de nieuwe vereniging. Afscheid werd genomen van een paar oud-gedienden: Hanneke van Laar (zij had 31 jaar een bestuursfunctie bekleed bij BG & SV) en Ria Bax (zij zat lange tijd in het bestuur van Excelsior).
Dat iedereen blij is met VITA 2000 blijkt wel uit het feit dat er sinds het bekend worden van de fusie, al ruim tachtig nieuwe leden bij zijn gekomen.

WISSELING IN GEMEENTERAAD

Pas geleden liet Gert v.d. Vuurst (CDA) weten uit de Gemeenteraad te stappen. Het lijkt bijna besmettelijk, want er hebben nu weer twee leden laten weten hun werk en privéleven niet meer te kunnen combineren met het raadslidmaatschap.
Lucia Nijholt (PvdA) liet afgelopen week weten dat zij de politiek na de behandeling van de begroting vaarwel ging zeggen. Zij gaat zich meer richten op haar baan als jurist grondgebiedzaken bij de gemeente Bunschoten en haar lidmaatschap in het RK schoolbestuur. Haar plaats wordt ingenomen door een oude bekende in de raad: Karel de Lange.
Jan Franssen (Groen Links) gaf een paar dagen later aan dat hij zijn zetel per 1 januari 2001 ter beschikking zou stellen. Over zijn opvolging is nog niets bekend. De keuze wordt gedaan uit Bart de Graaf (2e op de verkiezingslijst), Adrie Genuit ( 3e op de lijst) en nummer vier op de verkiezingslijst: Ria Dijkstra.

BAARNS MANNENKOOR

Burgemeester Wolterink was, voordat zij naar Baarn kwam, burgemeester van Heusden. Zij maakte het Baarns Mannenkoor erop attent dat er in Heusden ook een Mannenkoor was. Misschien een idee om ze eens uit te nodigen? Eerst werd er contact gezocht, beide Mannenkoren gingen eens bij elkaar luisteren en toen werd er een afspraak gemaakt voor een gezamenlijk concert.
Zaterdagavond, in een matig gevulde Pauluskerk, vond de zang-ontmoeting plaats. Na een welkomstwoord van de burgemeester zette het Heusdens Mannenkoor als eerste de toon, met de spiritual Jacobs Ladder, Izje Cheruwini, I'll wish I had given you more, het Priester koor en Sur les remparts.
Het Baarns Mannenkoor vervolgde het Najaarsconcert met Les pecheurs de perles en het Chor der Gefangenen.
Solist Wim Stolp (bas-bariton) zorgde, tussen de kooroptredens door, voor een mooie, muzikale onderbreking.
Het zingen van Die zwölf Räuber door de beide koren, met Wim Stolp als solist, vormde de afsluiting van deze bijzondere Mannenkoren-ontmoeting. Het is de bedoeling dat het Baarns Mannenkoor op 20 november een tegenbezoek aan Heusden brengt.

WEEK VAN DE TOEGANKELIJKHEID

''Hartelijk Welkom' staat er op de stickers die op 3 oktober werden uitgereikt. In deze Week van de Toegankelijkheid werden op de 'Winkeldag' zo'n 45 stickers aan winkels uitgedeeld. De eerste kreeg vestigingsmanager Emmie Postma van Reisbureau Vertrekpunt Gerth in de Brinkstraat, vanwege de lage drempel en brede deur. De heer Disselkoen, die zelf in een rolstoel zit, overhandigde de 'Hartelijk Welkom' sticker.
Toegankelijkheid is voor iedereen: voor ouderen, kinderen, rolstoelgebruikers en moeders met kinderwagens. Toegankelijkheid heeft betrekking op de begaanbaarheid van troittoirs, van bussen en treinen, van gebouwen, liften en natuurlijk de toegang en inrichting van winkels.
De Werkgroep Toegankelijkheid van de Stichting Gehandicapten Baarn (SGB) heeft de afgelopen week veel winkels bezocht. 'We hebben gelet op drempels, trapjes, obstakels in de winkels, deurmatten, ruime looppaden enz.', aldus Karin Frissen 'Winkels die goed ingericht zijn en goed toegankelijk zijn voor duwrolstoelen krijgen vandaag een 'Welkom-kaart'. Dat er nog wensen overblijven voor de rolstoelgebruikers, blijkt uit de opmerking van de heer Disselkoen 'Ik wilde pas geleden pasfoto's laten maken bij Cees Engel. Het bleek dat dat in de kelder moest gebeuren, toen ben ik maar ergens anders heen gegaan. En ook het pinnen bij de pinautomaat bij het Postkantoor is moeilijk vanwege alle fietsen die er steeds voor staan. Bij Blokker kom ik ook niet, daar staat alles zo vol'.

KINDERBOEKENWEEK

Op 4 oktober is de Kinderboekenweek weer van start gegaan. Natuurlijk zijn er ook in Baarn verschillende activiteiten gepland. In de bibliotheek werd woensdag om 14.30 uur het spits afgebeten door Mischa Lelieveld met liedjes over dieren en boeken. Zaterdag 7 oktober krijgt boekhandel Den Boer vanaf 14.00 uur bezoek van Rindert Kromhout, kinderboekenschrijver van Meester Max, Erge Ellie, het geheim van de afgebeten vingers en Beestachtig. Woensdag 11 oktober vertelt Mischa Lelieveld vanaf 14.30 uur bij boekhandel Den Boer een spannend verhaal 'Op de zolder van opa'. Zaterdag 14 oktober wordt het einde van de Kinderboekenweek gevierd met een feest in het Poorthuis. Vanaf 16.00 uur kunnen kinderen verkleed komen als dier of boekenheld.

Het onderwerp van deze boekenweek is dit jaar 'Driftkikkers en Feestvarkens' over opvallende hoofdpersonen in kinderboeken. In Baarn is het belangrijkste dier de Boekenwurm. Door mee te doen aan de boekenwurm-knutsel-wedstrijd is er een prijs te winnen, die tijdens het boekenfeest wordt uitgereikt.
Gratis kaarten voor het feest kunnen gereserveerd worden bij boekhandel Den Boer, de Bibliotheek of het Poorthuis. Meer Info over de Kinderboekenweek is te vinden op Internet: www.kinderboekenweek.nl

BURGERDEBATTEN

De volgende stap in het proces van Panorama 2015, het vaststellen van het programma, vindt weer plaats in samenspraak met de Baarnse bevolking, bedrijven en instellingen. In de periode van 6 t/m 24 november kunnen de inwoners van Baarn hun aandeel leveren in het uitwerken van de visie van Panorama 2015. Dan worden er n.l. burgerdebatten georganiseerd.
De gemeente Baarn hoopt in deze debatten te horen hoe de burgers de visie het liefst uitgewerkt willen zien. Bovendien wil de gemeente graag weten wat als eerste moet worden uitgevoerd en wat nog even kan wachten. Na de gesprekken met de bevolking, het bedrijfsleven en de instellingen zal de gemeenteraad het programma vaststellen. Over twee weken wordt in het Gemeentenieuws bekend gemaakt over de manier waarop men kan meepraten over de uitwerking van de visie. Dan zullen tevens de precieze data waarop de Burgerdebatten worden gehouden, bekend zijn.

* HET BAARNS PODIUM is de naam van het COUNTRY- en WESTERNFEEST, dat ZATERDAG 7 OKTOBER wordt gehouden in de TRITS. Organisator Jack Visser heeft deze avond de beschikking over de Westernband 'Steel Horse' en de zanger/presentator Alfons Marbell. De avond begint om 19.00 uur en duurt tot 24.00 uur, de zaal is vanaf 18.00 open. Kaarten kosten fl. 12.50 en zijn verkrijgbaar bij radiozaak v.d. Berg in de Oosterstraat en bij de ingang van de Trits

* De BAARNSE JEUGD van 10 tot 13 jaar kan één keer in de maand en tijdens schoolvakanties WEGWIJS worden gemaakt op INTERNET. Instructies worden in de BIBLIOTHEEK gegeven in groepjes van vijf gedurende anderhalf uur. Elke cursist kan dan over zijn eigen internet-station beschikken. De eerste instructie vindt zaterdag 7 oktober plaats van 14.30 tot 16.00 uur. Opgeven kan in de bibliotheek tel. 5416549, tijdens de Kinderboekenweek kost het fl. 7.50. Deze actieprijs geldt ook voor degene die zich tijdens de Kinderboekenweek opgeeft voor een latere instructie. Daarna geldt het normale tarief van fl. 15.- per deelnemer

* Voorstellingen in de Speeldoos:
+ WOENSDAGMIDDAG 11 OKTOBER wordt de Nederlands gesproken kinder-speelfilm PINKELTJE vertoond. Aanvang 14.00 uur, toegangsprijs fl. 7.50

+ DONDERDAG 12 OKTOBER speelt Toneelgroep De Appel de voorstelling DE KNECHT VAN TWEE MEESTERS. Aangang van de voorstelling 20.15 uur, kaarten kosten fl. 45.-

+ VRIJDAG 13 OKTOBER geeft FAY LOVSKY & LA BANDE DESSINEE een muziekvoorstelling getiteld 'The Next Generation'. Het avondje zap-muziek begint om 20.15 uur, kaarten kosten fl. 32.50

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie