Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie: Model onderzoek naar lever enzym

Datum nieuwsfeit: 06-10-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Rijksuniversiteit Groningen
Zoek soortgelijke berichten
Rijksuniversiteit Groningen

Model onderzoek naar lever enzym

Enzymen zijn biologische katalysatoren, die de chemische processen versnellen in levende organismen. Tegenwoordig kan men enzymen winnen uit planten, schimmels, gisten of slachtafaval om ze vervolgens te gebruiken in de chemische industrie. Daartoe moet men wel weten hoe de enzymen werken. Maar als de werking bekend is, zou ook een synthetische chemische verbinding, die de katalytische werking kan imiteren, de rol van het natuurlijke enzym kunnen overnemen. Het maken van modellen op moleculair niveau - kijken naar moleculen die kleiner zijn dan de enzymen zelf - is een handige methode om meer inzicht te krijgen in de werking van het actieve centrum van een enzym. Voor zijn promotie deed Bartjan Koning op deze manier onderzoek naar het werkingsmechanisme van horse liver alcohol dehydrogenase. Hij begon met het verbeteren van een bestaande synthese voor pyridine alcoholen en thiolen. In een latere fase van zijn onderzoek onderzocht hij verschillende complexen die deze stoffen kunnen vormen met zuren en met zink en koper. Een van de complexen met zink, constateert Koning, zou uitstekend model kunnen staan voor het alcohol dehydrogenase enzym. /JS

Bartjan Koning (Kampen, 1972) studeerde scheikunde aan de Rijksuniversteit Groningen. Hij verrichtte zijn onderzoek, gefinancierd door NWO, bij de vakgroep Organische chemie. Koning werkt inmiddels bij Syncom BV, Groningen.

Datum en tijd

vrijdag 6 oktober 2000, 14.15 uur

Promovendus

B. Koning, , tel. (050)363 77 45 (RUG), (050)575 72 72 (Syncom), e-mail: (b.koning@chem.rug.nl), (b.koning@syncom.nl)

Proefschrift

Pyridine alcohols and thiols. Synthesis, properties and applications

Promotor

prof.dr. D.R. Kellogg

Faculteit

wiskunde en natuurwetenschappen

Plaats

Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Promotie

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie