Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Lezingserie 'Dertienduizend jaar huis en tuin'

Datum nieuwsfeit: 06-10-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Rijksuniversiteit Groningen
Zoek soortgelijke berichten
Rijksuniversiteit Groningen

Dertienduizend jaar huis en tuin

Huis en tuin zijn innovaties, te vergelijken met het wiel en de computer. Ze betekenen een omwenteling in de werkelijkheid van het dagelijks leven. Dertienduizend jaar geleden vond deze revolutie plaats en de gevolgen zijn nog steeds merkbaar. Sterker nog, de omstandigheden waarin zich dat proces voltrok, zijn bepalend geweest voor de verschillende ontwikkeling die beschavingen hebben doorgemaakt. Waarom zijn de Euraziatische beschavingen zoveel dominanter geworden dan andere? Waarom is de ontwikkeling per continent zo verschillend geweest? Dit heeft volgens Diamond niets te maken met raciale verschillen, aangeboren expansiedrift of andere kwaliteiten met een genetische achtergrond. Het zijn eenvoudig de geografische voordelen die ervoor zorgden dat de dominantie van de Euraziatische beschavingen op den duur onvermijdelijk was.

In 1997 publiceerde Diamond hierover Guns, Germs and Steel. The Fates of Human Societies, waarmee hij onder andere de prestigieuze Pulitzer Prize won. In de VS gingen er 1,3 miljoen exemplaren over de toonbank, en inmiddels is het boek 14 keer vertaald. Het bezoek van Diamond aan Nederland valt samen met de publicatie van de Nederlandse vertaling: Zwaarden, paarden en ziektekiemen. Waarom Europeanen en Aziaten de wereld domineren.

Datum en tijd

vrijdag 6 oktober 2000, 20.00 uur

Spreker

prof. Jared Diamond, hoogleraar fysiologie, universiteit van California, Los Angeles

Titel

Dertienduizend jaar huis en tuin.

Serie

Huis, tuin en keuken - de evolutie van het gewone leven

Plaats

Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Organisatie

De lezingenserie vindt plaats in het kader van de Wetenschap en Techniekweek 2000 en wordt georganiseerd door de Stichting WeTeN, Studium generale groningen en Studium Generale Twente

Informatie

Studium Generale Groningen, tel. (050) 363 54 64

College Caroussel

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie