Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Cohen legt fundament voor uniek asielzoekerscentrum

Datum nieuwsfeit: 06-10-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

DE WOONPLAATS

Cohen legt fundament voor uniek asielzoekerscentrum

Staatssecretaris Cohen legt 6 oktober in Winterswijk eerste steen uniek nieuw te bouwen asielzoekerscentrum

Op 6 oktober zal in Winterswijk door staatssecretaris van justitie de heer J. Cohen, de burgemeester van Winterswijk mevrouw Stigter, vertegenwoordigers van de woningcorporatie De Woonplaats en het COA
-Centraal Orgaan opvang asielzoekers- gezamenlijk het fundament gelegd worden voor een uniek asielzoekerscentrum.

Het nieuwe asielzoekerscentrum is om een aantal redenen een uniek centrum.

- Het wordt nieuw gebouwd.

- Het bestaat uit woningen die in de toekomst gemakkelijk een andere bestemming zouden kunnen krijgen doordat ze flexibel zijn gebouwd.
- De woningen worden totaal geïntegreerd in een bestemmingsplan voor binnenkort nieuw te bouwen koopwoningen in de middel -en dure prijsklasse.

- Het concept bespaart veel geld en voorkomt kapitaalvernietiging doordat, na de opvang van asielzoekers, er volwaardige woningen blijven staan die verhuurd of verkocht kunnen worden aan andere doelgroepen.

- De woningen zijn goed van kwaliteit, duurzaam gebouwd en energiezuinig.

Opdrachtgever woningcorporatie De Woonplaats
Het nieuwe centrum wordt ontwikkeld door woningcorporatie De Woonplaats in nauwe samenwerking met de Gemeente Winterswijk. Het COA, die verantwoordelijk is voor de opvang, zal het centrum huren en is vanaf het begin nauw betrokken geweest bij de ontwikkeling.

Betrokkenheid Stuurgroep Experimenten Volkshuisvesting Het concept van nieuwe woningen, die demontabel en flexibel, worden gebouwd is een experiment dat ondersteund wordt door de SEV, Stuurgroep Experimenten Volkshuisvesting en heeft een prijs gekregen in het kader van IDF. IDF staat voor demonstratieprojecten Industrieel, Flexibel en Demontabel bouwen.

Bouwer en architect
De architect is Lindeman architecten. De aannemer is een lokaal samenwerkingsverband dat alle woningen in het bestemmingsplan zal bouwen: Bouwplaats v.o.f. geheten. Hierin participeren de WAM, WBC en Bussman.

Tijdstip
De feestelijke eerste steenlegging vindt plaats op vrijdag 6 oktober om 16.00 uur in Winterswijk op de bouwplaats van het nieuw te bouwen Asielzoekerscentrum. Gelegen aan de P.J. Oudlaan, zijstraat van de Walienseweg net voor de uitvalsweg richting Meddo. Voor de, collega-corporaties en andere relaties. De Woonplaats heeft ook potentieel geïnteresseerde gemeentes elders uit het land uitgenodigd. Het concept kan namelijk overal worden toegepast. Inmiddels hebben andere gemeentes in Nederland belangstelling getoond voor dit unieke concept.

De handeling
Door de staatssecretaris, de burgemeester, het COA en de directeur van De Woonplaats zullen op vier windrichtingen vier granieten platen met hierop een woord worden gelegd. Deze vier woorden symboliseren een welkomstwens voor de eerste en toekomstige bewoners. Deze stenen zullen later in het voetpad naar de entree van het AZC worden opgenomen. De woorden zijn: Vrede, Geluk, Vrijheid en Toekomst.

De woningen
De woongebouwen bestaan uit 2 bouwlagen. De woonplattegronden zijn vrij indeelbaar onder andere doordat de installaties in de dakopbouwen zijn geplaatst. Deze dakopbouwen zijn, ongeacht hoe de woning is gebouwd, gericht op de zon. Een ander kenmerk van deze woningen is dat ze energiezuinig en duurzaam worden gebouwd. Voorzien van mechanische ventilatie en warmteregulering.
Naast woonruimte worden in een aantal gebouwen recreatie- en educatieruimten voor de bewoners ingericht. Ook kantoren voor het COA personeel en ruimten voor medische opvang, vluchtelingenwerk en andere voorzieningen worden in de gebouwen in het project ondergebracht.

Filosofie van het ontwerp
Het nieuwe asielzoekerscentrum is een heel bijzonder ontwerp. Ingegeven door de gedachte dat de opvang van asielzoekers mogelijk moest zijn in nieuwe, adequate en toch niet te dure huisvesting. De wens van de overheid dat de opvang sober doch humaan geregeld moest worden, stond bij het ontwerp centraal. Daarnaast was een belangrijk uitgangspunt dat de nieuw te bouwen woningen -mocht de stroom asielzoekers afnemen- ook aan andere groepen bewoners verhuurd of verkocht kon worden. Kapitaalvernieting door centra tijdelijk in te richten en weer af te breken moest voorkomen worden.


Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie