Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Amersfoort wil alcoholgebruik jongeren verminderen

Datum nieuwsfeit: 06-10-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Amersfoort
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Amersfoort

Amersfoort wil alcoholgebruik jongeren verminderen

Gemeente presenteert onderzoek naar uitgaansdrugs en preventie

Ze zijn gemiddeld achttien jaar en besteden fl.150,- per maand aan genotsmiddelen (alcohol, tabak en drugs). Ze drinken bijna allemaal alcohol en ongeveer tweederde heeft ervaring met cannabis. Zo blijkt uit een onderzoek onder 82 bezoekers van een drietal cafés in Amersfoort, de 'Quickscan-Amersfoort, Uitgaansdrugs en Preventie'. Het onderzoek laat zien dat het gebruik van drugs in het Amersfoortse uitgaansleven beperkt is, maar dat het alcoholgebruik daarentegen verontrustend hoog is.
Het college van B&W meent dat de quickscan, een onderzoek uitgevoerd door het Trimbos-instituut, bruikbare gegevens heeft opgeleverd die van belang zijn voor de uitvoering van de afspraken die zijn vastgelegd in het convenant 'Veilig Uitgaan'.

Alcohol, cannabis, XTC en cocaïne zijn voor de jongeren die uitgaan de meest populaire genotsmiddelen. Het onderzoek bevestigt de indruk dat uitgaanders op een jongere leeftijd met het experimenteren van genotsmiddelen beginnen en dat met name het gebruik van alcohol toeneemt. Jongeren beginnen vaak thuis al te drinken en gaan daarna in het café nog flink door. Gemiddeld worden per uitgaansavond zeven glazen alcohol genuttigd. Jongens gebruiken ruim tien glazen per keer. Ruim tweederde van de uitgaanders heeft ooit tabak gerookt en ruim de helft rookt nog steeds. Bijna tweederde heeft ervaring met cannabis en 20% behoort tot de huidige blowers. Van de andere illegale drugs scoort XTC het hoogst bij ooit gebruik (15%), gevolgd door amfetamine (13%) en cocaïne (11%). Het lijkt hier vooral te gaan om experimenteel gebruik want het huidig gebruik ligt beduidend lager.

Investeren in voorlichting
Hoewel het gebruik van uitgaansdrugs in de Amersfoortse reguliere horeca op dit moment niet leidt tot grote problemen zal de gemeente in samenwerking met andere instellingen conform het Convenant 'Veilig Uitgaan' in de komende jaren extra investeren in voorlichting. Uit de quick scan is gebleken dat jongeren openstaan voor voorlichting over alcohol en drugs. Wel vinden de jongeren dat de informatie via meerdere kanalen beschikbaar zou moeten worden gesteld en dat de informatie niet belerend, maar objectief zou moeten zijn.

Het Quickscan -onderzoek Amersfoort Uitgaansdrugs en Preventie is uitgevoerd door het Trimbos-instituut op verzoek van het ministerie van VWS in het kader van het landelijke programma 'Uitgaan en drugs'.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie