Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Reactie Albanezen op ontwikkelingen in Joegoslavië

Datum nieuwsfeit: 06-10-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten


Afzender: (info@cran.nl)

Contactpersoon: Zeki Shehu

Reactie van Albanezen op de ontwikkelingen in Joegoslavië

Datum: 06-10-2000

PERSBERICHT

De Coördinatie Raad Albanezen in Nederland (CRAN) volgt de ontwikkelingen van de laatste dagen in de zogenaamde Federale Republiek Joegoslavië met veel belangstelling. Nadat Serviërs jarenlang het bewind van Milosevic gesteund hebben, tijdens de oorlogen met andere Balkan volkeren, blijkt dat zij de weg naar democratie proberen te vinden. Democratisering van de zogenaamde Federale Republiek Joegoslavië zal ongetwijfeld bijdragen aan de gewenste vrede en stabiliteit in de Balkan.

Het moet wel benadrukt worden dat er geen vrede op de Balkan mogelijk is, of zal zijn zonder terechtstelling van al diegenen die direct of indirect meegedaan hebben aan de oorlogsmisdaden in voormalig Joegoslavië. In dit licht is de internationale gemeenschap te voorbarig met het toejuichen van de ontwikkelingen in de zogenaamde Federale Republiek Joegoslavië.

Alhoewel Serviërs tijdens de verkiezingen voor de kandidaat van de oppositie gekozen hebben, betekent dit niet dat zij voor een vreedzame oplossing van de Balkan problematiek zijn. De gekozen kandidaat voor de functie van president van dit "land", dhr. Kostunica, heeft alle eerder bereikte vreedzame overeenkomsten als onacceptabel voor het Servische volk bestempeld. Juist deze overeenkomsten vormen de basis voor een vreedzame en duurzame oplossing van de Balkan problematiek.

Als een vertegenwoordiger van de oppositie, heeft dhr. Kostunica nooit zijn stem laten horen of zich gedistantieerd van de door het Joegoslavische leger, Karadzic en Milosevic gevoerde oorlogen. In tegendeel, hij heeft de genoemde leiders gesteund in hun acties. Ook erkent dhr. Kostunica de jurisdictie en het hele functioneren van het Joegoslavië Tribunaal te Den Haag niet en hij is niet van plan om de gezochte oorlogsmisdadigers aan dit Tribunaal uit te leveren.

Als president van de zogenaamde Federale Republiek Joegoslavië zal dhr. Kostunica de wederopbouw, democratisering en het verbeteren van de mensenrechtensituatie in de buurlanden - zoals de Republiek Kosova - belemmeren. De internationale gemeenschap is dan ook te voorbarig met het steunen van dhr. Kostunica en hem als vredesstichter naar voren te brengen. Opheffen van sancties en het omhelzen van het nieuwe regime in Belgrado door de internationale gemeenschap zal door andere Balkan volkeren dan ook als steun aan het Servische nationalisme gezien worden. Dit zal een verkeerd signaal aan de andere Balkan volkeren geven en rampzalige consequenties met zich meebrengen.

Utrecht, 6 oktober 2000
Nadere info: dhr. Zeki Shehu
Telefoon: 030-2711061 of 06-22608078

Coordinatie Raad Albanezen in Nederland

Merelstraat 2bis

3514 CN

Utrecht

Telefoon: 030-2711061reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie