Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

ICCO & IKV steunen demonstratie tegen Israël

Datum nieuwsfeit: 06-10-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Mede door het gebruik van excessief geweld door Israëlische troepen zijn de onlusten in de bezette gebieden de laatste week sterk geëscaleerd. ICCO, Interkerkelijke organisatie voor ontwikkelingssamenwerking en IKV, Interkerkelijk Vredesberaad, roepen de Nederlandse regering op om in internationaal verband verdere stappen te nemen tegen Israël. Nederland heeft al erkend dat Israël verantwoordelijk is voor de recente gewelddadige confrontaties. Zij moet nu de daad bij het woord voegen en zich actief inzetten voor internationale bescherming van de Palestijnse burgers en het instellen van een internationale onderzoekscommissie. Voor een echte oplossing moet Israël zich terugtrekken uit alle bezette gebieden, en het recht op terugkeer van de Palestijnse vluchtelingen implementeren.

Palestijnse non-gouvernmentele organisaties in de Palestijnse gebieden en in Israël hebben terecht een oproep gedaan om internationale sancties tegen Israël in te stellen. Deze oproep moet door de Nederlandse regering serieus in overweging worden genomen. Nederland heeft zich verplicht om actief te werken aan de naleving van de (Vierde) Geneefse Conventie met Betrekking tot de Bescherming van Burgers in Oorlogstijd (1949). Deze conventie is van toepassing op de Bezette Gebieden en Oost-Jeruzalem. Ook in Europees verband heeft Nederland politieke verantwoordelijkheid. Er bestaat een Associatie Verdrag tussen Israël en de Europese Unie waarin afspraken zijn opgenomen op het gebied van de naleving van mensenrechten.

Volgens ICCO en het IKV heeft Nederland politieke, morele en juridische verantwoordelijkheden en kan het de bestaande verdragen aanwenden om een einde te maken aan het buitensporig geweld en de schendingen van de mensenrechten in de Palestijnse gebieden en Israël. In de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties moet Nederland zich hard maken voor tijdelijke internationale bescherming van Palestijnse burgers en voor het instellen van een internationale onderzoekscommissie die de schendingen van het internationaal recht in kaart brengt.

Voor de uiteindelijke oplossing van het conflict dient Nederland uitvoering te eisen van de relevante VN-resoluties die Israël oproepen zich onmiddellijk terug te trekken uit alle in 1967 bezette gebieden zoals vastgelegd in VN-resolutie 242 en 338 en implementatie van andere VN-resoluties zoals het recht op terugkeer van Palestijnse vluchtelingen.

ICCO en IKV steunen de demonstratie die aanstaande vrijdag 6 oktober wordt gehouden op het Buitenhof in Den Haag.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie