Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Duwvaartkanaal Oelegem-Zandvliet Belgie geschrapt

Datum nieuwsfeit: 06-10-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
PERSMEDEDELING VAN DE VLAAMSE REGERING VERGADERING VAN 6 OKTOBER 2000

Duwvaartkanaal Oelegem-Zandvliet geschrapt

Op voorstel van Vlaams minister van Ruimtelijke Ordening Dirk VAN MECHELEN heeft de Vlaamse regering beslist om de reservatiezone van het duwvaartkanaal Oelegem - Zandvliet te schrappen.

De reservatiezone voor dit kanaal werd ingetekend op het gewestplan Antwerpen, goedgekeurd met KB van 3/10/1979. 21 jaar later bestaat deze reservatiezone nog steeds, hoewel de economische noodzaak niet concreet is aangetoond en er geen plannen bestaan om dit project in de toekomst te verwezenlijken. Er diende dan ook dringend een einde gesteld te worden aan de rechtsonzekerheid voor de eigenaars van grond en woningen gelegen binnen deze reservatiezone. Het schrappen van de reservatiezone garandeert tevens het behoud van de natuurwaarden in en rond de zone van het anti-tankkanaal.

Bovendien werd een alternatief gevonden in het moderniseren van het vak van het Albertkanaal tussen Oelegem en de Antwerpse haven. De sluis te Wijnegem werd reeds aangepast voor schepen tot 9000 ton.

De afdeling Maas en Albertkanaal van de administratie Waterwegen en Zeewezen maakte reeds een startnota op voor het moderniseren en verbreden van het vak Wijnegem - Antwerpen van het Albertkanaal voor duwkonvooien tot 4500 ton met een vrij hoogtegabariet tot 9.10 m, zoals voorzien in het "Masterplan Antwerpen". Hiervoor zullen de doorvaartbreedte van een aantal bruggen en de doorvaarthoogte van bijna alle bruggen over het Albertkanaal op dit vak aangepast moeten worden.

Op 4 oktober werd een nota van Vlaams minister Steve Stevaert door de Vlaamse en de Waalse regering goedgekeurd betreffende de "Binnenvaartontsluiting van de haven van Antwerpen via het Albertkanaal". De Vlaamse regering verbindt zich ertoe om het traject Oelegem - Antwerpen van het Albertkanaal gefaseerd uit te bouwen als een waardig alternatief voor het duwvaartkanaal en hiertoe de nodige budgettaire middelen te voorzien.

Persinfo : ir. Willy Borré, adjunct-kabinetschef van minister Van Mechelen tel. 02 - 553 64 75


reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie