Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Commissie voor schaderegeling delfstofwinning

Datum nieuwsfeit: 06-10-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Economische Zaken
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Economische Zaken

Ministerie van Economische Zaken
Berichtnaam: Persbericht
Nummer: 169
Datum: 06-10-2000

SCHADEREGELING DELFSTOFWINNING

Er komt een onafhankelijke commissie die advies kan geven aan iedereen die een geschil heeft met een mijnonderneming over de afwikkeling van schade die het gevolg is van bodembeweging door delfstofwinning. Dit schrijft minister Jorritsma in een brief aan de Tweede Kamer. Zij volgt daarmee het advies van dr. D.K.J. Tommel, voorzitter van de Technische Commissie Bodembeweging (TCBB), op. Jorritsma wil de taak van de onafhankelijke commissie onderbrengen bij de TCBB. De verwachting is dat de TCBB, vooruitlopend op de Mijnbouwwet, eind 2000 met haar nieuwe taak kan beginnen.

Procedure
Iedereen die meent schade te hebben als gevolg van bodembewegingen door delfstofwinning of seismisch onderzoek, kan een claim indienen bij de betreffende mijnonderneming(en). Ook kan men zijn schade melden bij de TCBB. De TCBB zal vervolgens deze schadeclaim doorsturen naar de mijnonderneming. De mijnonderneming wikkelt de claim af. De onderneming kan hiervoor een eigen protocol gebruiken. Wanneer de afwikkeling van de claim niet naar tevredenheid gebeurt, kan de gedupeerde naar de commissie gaan voor advies. De commissie beoordeelt eerst of het verzoek om advies ontvankelijk is en stelt dan vast welk type onderzoek er verricht moet worden. Dit onderzoek moet aangeven hoe groot de schade is en wat de oorzaak is. Op basis van het onderzoek stelt de commissie een advies op. Dit advies bevat een voorstel over de vergoeding van de schade.

Kosten
De verwachting is dat mijnondernemingen zich zullen houden aan de conclusies van het advies van de commissie. De commissie speelt geen rol bij de verdere financiele afwikkeling.
De kosten van het onderzoek zullen vergoed worden door de betreffende mijnonderneming(en) als blijkt dat de schade het gevolg is van hun activiteiten; als de schade in het geheel niet aan de mijnonderneming geweten kan worden, komen de onderzoekskosten in zijn geheel voor rekening van de Staat. Op deze manier worden de kosten van het onderzoek nooit afgewenteld op de burger. Tommel stelt voor om een toetredingsrecht te laten betalen voor het advies van de commissie (fl. 200 - 400). Dit bedrag zou dan bij het honoreren van de claim ook terugbetaald moeten worden. De minister onderzoekt de mogelijkheid van zo'n toetredingsrecht. Alle betrokken partijen, zowel bewonersorganisaties, mijnondernemingen en provincies, kunnen zich in principe vinden in de voorstellen.

Het advies over een regeling voor schade door delfstofwinning is beschikbaar via de internetsite van het Ministerie van Economische Zaken: info.minez.nl

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie