Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

OM Rotterdam: geen vervolging oliemaatschappijen

Datum nieuwsfeit: 06-10-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Openbaar Ministerie
Zoek soortgelijke berichten
Openbaar Ministerie

Rotterdam, 6 oktober 2000

OM Rotterdam: geen vervolging oliemaatschappijen

Het Openbaar Ministerie (OM) in Rotterdam heeft besloten geen vervolging in te stellen in het onderzoek naar mogelijke kartelvorming door een aantal benzinemaatschappijen. De belangrijkste reden hiervoor is dat onvoldoende wettig en overtuigend bewijs is gevonden voor overtreding van de Wet op de Economische Mededinging.

Het OM heeft de rechter-commissaris in verband met de afronding van het gerechtelijk vooronderzoek bericht dat van verdere vervolging zal worden afgezien. Dit is vervolgens medegedeeld aan de raadslieden van de verdachte oliemaatschappijen. De verwachting is dat de rechter-commissaris op korte termijn overgaat tot sluiting van de gerechtelijke vooronderzoeken. Het OM zal hierna een kennisgeving van niet-verdere vervolging sturen aan de betrokken bedrijven.

Het onderzoek startte in januari 1998 met het opmaken van een proces-verbaal door de Economische Controledienst (ECD). Dit gebeurde na overleg tussen het OM en het Ministerie van Economische Zaken. In dit onderzoek constateerde de ECD op een aantal punten parallel gedrag van de oliemaatschappijen.

Volgens het Europese Hof van Justitie is van kartelvorming pas sprake als daadwerkelijke, aantoonbare afstemming hiervoor de enige plausibele verklaring is. In een oligopolische marktstructuur kan parallel gedrag ook verklaard worden door de manier waarop de markt functioneert. Het OM heeft voorgesteld een deskundige te benoemen om verder onderzoek te doen naar de vraag of op de benzine- en dieselmarkt sprake is van afstemming tussen partijen. De rechter-commissaris en de rechtbank hebben dat verzoek afgewezen. Het OM heeft hierop geconcludeerd dat de kans op een geslaagde vervolging nihil was.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie