Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Wetenschapsdag Wageningen vol van huis, tuin en keuken

Datum nieuwsfeit: 08-10-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Wageningen Universiteit

Persbericht

26-09-00

Waskracht, boktorren en pretshampoo op Wageningse Wetenschapsdag

Wetenschapsdag vol van Huis,Tuin & Keuken

Op zondagmiddag 8 oktober organiseert Wageningen Universiteit en Researchcentrum in het kader van de nationale Wetenschap en Techniekweek de Wetenschapsdag van 12.00-17.00 uur. Deze publieksdag vindt plaats in De Dreijenborch, Complex De Dreijen, Ritzemabosweg 32A in Wageningen. Op deze dag kan iedereen chocolade proeven, de eigen knijpkracht op de proef stellen en kennismaken met het meest gevreesde huisdier: de boktor. Maar er is nog veel meer... De jaarlijks terugkerende Wetenschapsdag is bestemd voor een breed publiek van jong tot oud en draagt dit jaar het thema: Huis, Tuin & Keuken. Iedere bezoeker ontvangt een leuke verrassing.

Verschillende onderzoeken worden aan het publiek gepresenteerd op deze middag. Iedereen kan een kijkje nemen in de laboratoria voor huishoudtechnologie, waar o.a. de effecten op kleur en stevigheid van kleding wordt onderzocht na wasbeurten. Daarnaast zijn er lezingen, bekroonde wetenschapsfilms, rondleidingen in de Botanische Tuin en leuke activiteiten voor de jeugd, zoals een grote lasergame en het bekende pretlab. Kortom dé gelegenheid om een kijkje in de keuken van Wageningen UR te nemen. De Wetenschapsdag is gratis toegankelijk voor iedereen.

Lezingen
In de grote collegezaal van De Dreijenborch worden een viertal lezingen gehouden door drie wetenschappers van Wageningen UR en een deskundige van het Centrum voor Smaakonderzoek (CSO).
* 13.00 uur: Mevr.drs. Carla Oldenburger-Ebbers neemt u mee door de tijd: Tuin- en landschapsarchitectuur van de Middeleeuwen tot nu.
* 14.00 uur: Dr.ir. Bob Cramwinckel (CSO) houdt de interactieve lezing: Smaakonderzoek: van chaos naar orde.
* 15.00 uur: Dr. Kees de Hoog (gezinssocioloog) neemt de rollen in het huishouden eens goed onder de loep in zijn lezing Een eeuw verandering in het huiselijke leven

* 16.00 uur: Dr.ir. Ralf Hartemink houdt een lezing over het belang van Levensmiddelentechnologie.

Onderzoekspresentaties en rondleidingen
Hoe maak je tomaten met extra vitaminen? , Wat is het effect van klimaatverschuiving op processen in de natuur?, Hoe verleng je het vaasleven van snijbloemen? en Kunnen planten zonder water overleven?, dit zijn slechts enkele vragen die bij de onderzoekstands worden beantwoord.
U kunt ook zelf met behulp van geografische informatiesystemen inzoomen vanaf de ruimte tot op uw eigen huis en u kunt zien hoe de bodemvruchtbaarheid van de eigen tuin is te meten. Onder leiding van medewerkers van de Botanische Tuin worden er om 13.00, 14.00 en 15.00 uur rondleidingen door de Botanische tuin De Dreijen verzorgd. Tijdens deze rondleiding wordt uitgelegd wat het belang is van de aanleg van deze tuin en hoe hij gebruikt wordt in onderzoek.

Spectaculaire lasergame en pretlab voor kinderen Het Pretlab is een speciaal voor kinderen van 6-14 jaar ingerichte ruimte waar zij onder begeleiding kunnen knutselen en proefjes doen. Zo kunnen kinderen dit jaar zelf hun eigen Pretshampoo maken met behulp van zeep, geur, zout en heel veel water! Voor het project Vrolijke Keuken moet er flink worden gezaagd, geboord, gespijkerd en geplakt worden. De elektriciens in spé kunnen aan de slag met de Klaplamp of het Deurbelorgel. De Klaplamp kan handig zijn in de tent of als nachtlampje: door handenklappen gaat deze lamp namelijk branden. Het Deurbelorgel kan op je deur worden gemonteerd: door een druk-op-de-knop kan deze bel maar liefst vier verschillende melodieën spelen.
Nieuw dit jaar is de spectaculaire lasergame The ultimate test: Versla de ziekmakende bacteriën en zorg dat je zelf niet gedood wordt!. De lasergame is een (donker) darmstelsel vol met bacteriën, die gevaarlijk zijn en die jij, als speler, zo snel mogelijk moet verslaan. Compleet met futuristische laserpistolen en spacy pakken.

Wetenschappelijk filmfestival
Tijdens het Nederlands Film Festival 2000 (20-29 september) is er speciale aandacht voor de beste Wetenschappelijke film op de Dag van de Wetenschapsfilm (26 september). Op de Wetenschapsdag worden de drie genomineerden voor de Boy Trip Award, toegekend aan de beste wetenschapsfilm, aan het publiek getoond.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie