Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Wereldkampioenschap Strandzeilen

Datum nieuwsfeit: 08-10-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
KNWV

DATUM: 8-10-2000

STRANDZEILEN - Wereldkampioenschap Strandzeilen


Wereldkampioenschap Strandzeilen

Het zandstrand van Terschelling-West fungeert deze week als theater voor het 7e Wereldkampioenschap strandzeilen. Na een zonovergoten officiële opening op zaterdag 7 oktober was het tijd voor het echte werk, de eerste races! Een heldere nacht en een straffe wind, zorgde zondag 8 oktober, voor het vlakke strand dat zo noodzakelijk is om snel over het strand te kunnen vliegen. 145 piloten uit de hele wereld stonden zondagochtend klaar voor de eerste race van dit
Wereldkampioenschap.

Aangezien elk strand anders is, was deze eerste race voor de meeste onder hen een pure verkenningstocht van de baan en het strand. Voor Mark Lloyd, de klasse 5 strandzeiler uit Groot Britannië is het Terschellingse zandstrand gelijk aan de zandstranden van Engeland. Maar de Belgische piloten bijvoorbeeld, zijn de harde stranden van de Panne gewend en Nord Embroden, 'Silver Bullit', de klasse 2
strandzeiler uit de USA, de zoutvlakten. Ook de Argentijnen en Brazilianen vinden onze zandstranden nog iets te zacht. Tijdens de wedstrijden zal blijken wie voordeel hebben op het Terschellingse zand.

Zandzakken voor het extra gewicht zodat je met 3 wielen op het strand blijft, gladde banden, de juiste bandenspanning, de hoek van je wielen, een goed getrimd zeil en de buiging van de mast zorgen ervoor dat je de juiste snelheid kunt bereiken. Na het eerste snuffelen aan de baan is het tijd voor het opnieuw afstellen van mast en wielen, sleutelen totdat je zoveel mogelijk aan je wagen hebt aangepast aan de condities van het strand waar je op zeilt.

Honderden toeschouwers trotseerden het koude gure weer om de
internationale elite onder de strandzeilers aan te moedigen. Over een parcours van 10 km, dat in 45 minuten zo vaak mogelijk gerond moet worden, had de winnaar van klasse 2 een gemiddelde snelheid van 100 km per uur, met een topsnelheid van 128 km per uur.

In de klasse 2 wagens werd er gestreden tussen 22 piloten. Zij zeilden vandaag 2 wedstrijden en het podium werd vandaag verdeeld onder de fransen. Bernard Morel zeilde 2 maal de derde plek, en Jean-Marc Grimonpont en Didier Gervais wisselden de eerste en tweede plaats in de tweede race. Op de voet worden zij gevolgd door Johan Sobry uit België en Nord Embroden uit Amerika. De beste en enige Nederlander Henk Stamhuis zeilde naar een 16e plaats.

Klasse 3 zeilde deze wedstrijd in het teken van 'beat the
worldchampion'. Betrand Lambert, 3-voudig wereldkampioen in deze klasse, won wederom de eerste wedstrijd. Voor vele piloten werd de droom om ooit wereldkampioen te worden, in de week gezet. Om Betrand Lambert te verslaan moet je deze week heel hard werken. Gabriel Valet (Frankrijk) werd tweede en Hans Werner Eickstadt (Duitsland) werd derde. De Nederlanders Eric van der Rijt, Albert Root, Willem van der Gugten, Remus Tonbreeker, Jens Markowitz, Paul ten Berge, werden respectievelijk 6e, 27e, 28e, 29e en 32. Voor Eric is de kans groot dat hij gedurende de week opklimt. Hij zal daarvoor ook alle zeilen bijzetten.

Klasse Standart, een eenheidsklasse waar het op de piloot, zijn trim, zeilkennis en vaardigheid aankomt of je wint bracht een enorme strijd met zich mee. Hierin zeilen ook 2 Nederlanders bij de eerste 10. Jort Blanken uit Terschelling en Gerben Vrijburg uit Zandvoort lieten zien dat ook Nederlanders kunnen strandzeilen. De eerste plek voor de fransman Damien Telle, tweede de Belg Koen Dieleman en derde de nieuw zeelander Colin Palmer.

Het gevoel van zeilwagenpiloten na de wedstrijd wordt overtroffen door het zand dat zij voelen, op elke plooi in het gezicht, in het haar en in de kleren. De regen barste gelukkig pas los nadat de laatste wedstrijd was verreden! Weergoden bedankt!!

Uitslagen van de wedstrijden kunt u vinden op:
www.strandzeilen.nl

Laat meer artikelen zien over: Wedstrijdsport

Noot voor de pers: Onze PR afdeling besteedt veel zorg aan de
publicatie van haar (nieuws)artikelen. Desondanks bestaat er de mogelijkheid dat er onjuiste informatie vermeld staat in dit artikel. Indien u denkt dat dit het geval is dan kunt u een bericht sturen naar onze Online PR service door het formulier in te vullen, een postzegel is niet nodig.
Voor informatie en/of uitslagen kunt u contact opnemen met het KNWV, Yvonne Graffner ((yvonne.graffner@knwv.nl)). Bellen kan natuurlijk ook:(030) 656 65 70.

KNWV - Postbus 87 - 3980 CB Bunnik - Tel.: 030-6566550 - Fax: 030-6564783 - (info@knwv.nl)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie