Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Wetenschapsdag en Open Dag in nieuw UM-gebouw

Datum nieuwsfeit: 08-10-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Universiteit Maastricht
Zoek soortgelijke berichten
Universiteit Maastricht

PR & Voorlichting

Persbericht 28 september 2000

Op zondag 8 oktober met robots, hersenwerk en de Pepsi proef Wetenschapsdag en Open Dag in nieuw UM-gebouw

De Universiteit Maastricht (UM) stelt op zondag 8 oktober a.s. de deuren weer open voor de bezoekers van de Wetenschapsdag 2000, die dit jaar in het teken staat van het thema huis, tuin en keuken. Als locatie is gekozen voor het nieuwe faculteitengebouw van de UM op Randwijck, dat is voorzien van de nieuwste technologische snufjes. Bezoekers van de Wetenschapsdag kunnen tevens een rondleiding door het gebouw krijgen en tevens kunnen kinderen in de keuken zelf aan de slag.

Menselijk brein
Aan het thema huis, tuin en keuken is door de faculteiten en diensten van de UM op velerlei manieren invulling gegeven en dat loopt van robots en computers tot het menselijke hersenwerk. Kinderen vanaf 12 jaar mogen een robot bouwen die een simpele taak kan uitvoeren. Voor jong en oud bestaat de mogelijkheid om mee te doen aan diverse testen op het gebied van het functioneren van het menselijke brein waaronder de spraak en woordherkenning, alsmede over het menselijke eetgedrag. In het nieuwe computerlandschap (400 computers!) maken de bezoekers kennis met tal van internet-toepassingen en sites op het terrein van huis, tuin en keuken. De Universiteitsbibliotheek toont een selectie van prachtig geïllustreerde huis-, tuin- en keukenlectuur uit de bekende Jezuïetencollectie.

Pepsi proef
De Maastrichtse economen lieten zich inspireren door het meest huiselijk drankje dat er te vinden is: cola. Wat betekent een merknaam? Hoeveel waarde vertegenwoordigt een merknaam? Hoe reageren consumenten daarop? De bezoekers van de Wetenschapsdag mogen zelf het antwoord geven in de klassieke Pepsi proef. De resultaten worden meteen bekendgemaakt en toegelicht.
De juristen en studenten van de rechtenfaculteit spelen een heuse rechtszitting van de rechtbank na onder de noemer "Ik heb ook recht op een jas"! Verder geeft de bekende dichter en hoogleraar Wiel Kusters een lezing over huis, tuin en keuken poëzie en laat het Maastricht McLuhan Institute op digitale wijze zien dat huis, tuin en keuken onderdeel is van het bredere begrip cultuur.

Pretlabs
Een vast onderdeel van de Wetenschapsdag zijn de pretlabs voor kinderen van 6 tot 14 jaar. Tegen een kleine vergoeding kunnen de kinderen dit jaar kiezen uit vier pakketten: pretshampoo maken, een vrolijke keuken in elkaar knutselen, een klaplamp maken die reageert op geluid, en een deurbelorgel met vier melodieën in elkaar zetten.

Rondleidingen
Onderdeel van de activiteiten is een rondleiding door het nieuwe faculteitsgebouw van de UM. De UNS 40 is ontworpen door bureau Architecten aan de Maas en bestaat uit twee met elkaar verbonden vleugels. In het nieuwe gebouw kosten: ruim 100 miljoen gulden zijn de faculteiten Psychologie , Gezondheidswetenschappen en (voor een deel) Geneeskunde gehuisvest, alsmede een trefcentrum en een mensa. Het gebouw is voorzien van de nieuwste snufjes op het gebied van milieumaatregelen zoals warmte-terugwinning, de beveiliging en de audio-visuele presentatie. De rondleidingen worden verzorgd door Technisch Bureau Nelissen.

De Wetenschapsdag 2000 op 8 oktober vindt plaats van 12.00 tot 17.00 uur aan de Universiteitssingel 40 in Maastricht, schuin tegenover het NS-station Maastricht-Randwijck.
Automobilisten kunnen gebruik maken van de parkeergelegenheid bij het faculteitsgebouw aan de Universiteitssingel 50. Ze kunnen dan door dit gebouw via de loopbrug naar het nieuwe gebouw lopen waar de activiteiten in het kader van de Wetenschapsdag plaatsvinden.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie