Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Wetenschapsdag Katholiek Universiteit Nijmegen

Datum nieuwsfeit: 08-10-2000
Bron: Katholieke Universiteit Nijmegen
Zoek soortgelijke berichten
Katholieke Universiteit Nijmegen Zondag 8 oktober: wetenschapsdag KU Nijmegen
PRIKLIMONADE, CHEMIE IN DE KEUKEN, AMBULANCE EN BRANDWEER-DEMONSTRATIE, LEZINGEN EN MEER

Tijdens de wetenschapsdag op zondag 8 oktober verzorgt de Katholieke Universiteit Nijmegen van 13.00 tot 17.00 uur jeugdactiviteiten, lezingen, excursies en demonstraties over boeiende onderwerpen uit de wereld van wetenschap en techniek. Thema dit jaar is 'huis, tuin en keuken'. De activiteiten vinden plaats in het gebouw van de B-faculteit, Toernooiveld 1. Kinderopvang is aanwezig en de toegang is gratis. De deur gaat open om 12.30 uur.
Dit jaar is er een voorleessessie voor kinderen die te maken heeft met de kinderboekenweek. Het Pretlab is weer aanwezig met vier nieuwe speeltjes om zelf in elkaar te knutselen. Verder kunnen bezoekers een kijkje nemen in een ambulance, deelnemen aan rondleidingen naar de botanische tuin en het kassencomplex, een demonstratie over veiligheid van de bedrijfsbrandweer bijwonen of één of meer van de twaalf lezingen volgen.

Elk kwartier verschillende lezingen
Hoe moeilijk is het om huis-, tuin en keukenwoorden in dialecten en het Fries correct te begrijpen als je die taal zelf niet kent? Welke dialecten hebben heel bijzondere woorden en welke dialecten
gebruiken woorden die het Standaard Nederlands ook heeft? Deze en andere vragen staan centraal in de lezing over de benamingen van huis-, tuin, en keukenvoorwerpen in verschillende dialecten van het Nederlands en het Fries. Dit is een voorbeeld van de in totaal twaalf lezingen die op de wetenschapsdag gegeven worden. Andere lezingen gaan onder meer over wat de compositie en de plaats van de keuken zegt over machts- en genderverhoudingen in het huis, over huis-, tuin- en keuken-ongelukjes, veroorzakers van allergieën en over de talkshow als cultureel fenomeen.

Wetenschap is leuk
Is het bakken van een eitje in het dagelijks leven wetenschap? Eigenlijk wel, want er komt van alles bij kijken dat wetenschappelijk benaderd kan worden, bijvoorbeeld op welke temperatuur bakboter smelt of welke chemische processen er vrij komen bij het bakken. De jeugdactiviteit Fysikids laat zien dat wetenschap in het dagelijks leven heel vaak gebruikt wordt. Scheikundelaar Emiel de Kleijn heeft proefjes bedacht met stoffen uit de keuken, die kinderen zelf kunnen maken, zoals haargel of priklimonade. Verder verzorgt fotografe Loes Modderman een activiteit speciaal voor de jeugd. Ze is gespecialiseerd in microfotografie van kristallijne stoffen en laat zien hoe met alledaagse stoffen kristallen te maken zijn, die vervolgens bekeken kunnen worden door de microscoop.

Verbinding met Westerbork Telescoop
Naast de vele jeugdactiviteiten zijn er veel doorlopende presentaties. Voorbeelden hiervan zijn demonstraties over de muisarm (RSI) en over werking van de GFTbak. Ook kunnen bezoekers zelf het vermogen van een electrisch apparaat bepalen en zijn er twee demonstraties/ rond-leidingen van het videoconferencing systeem, verzorgd door het Visa Skills Lab van Beleids-wetenschappen en door prof. Kuijpers van Sterrenkunde. Bij deze laatste rondleiding zullen via een videoconferencing systeem vijf universiteiten in Nederland, waaronder Nijmegen, direct met Westerbork en elkaars sterrenkundige instituten in verbinding staan. Voor het publiek zal het mogelijk zijn om een radiopulsar 'live' te observeren met de bekende Westerbork Radio Synthese Telescoop. Andere rondleidingen zijn er naar de Nijmeegse sterrenkijkers en naar neuroradiologie. Verder verzorgt het Nijmeegs Volkenkundig Museum een tentoonstelling over wonen in de Derde Wereld en laat Loes Modderman voorbeelden van haar Science Art zien.

De B-faculteit is bereikbaar via NS station Heyendaal of via buslijnen 1 (Molenhoek) en 11 (Brakkestein), halte Universiteit O.Z. Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met de Afdeling Communicatie, Patrick Struijker Boudier, tel: (024) 361 22 30, e-mail: p.struijker-(boudier@dcm.kun.nl) Het volledige programma staat op internet: www.kun.nl/communicatie/wetdag00

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie