Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Rechtszaak Joegoslavische militairen tegen Nederland

Datum nieuwsfeit: 09-10-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Bericht afkomstig van Mr. N.M.P. Steijnen

P E R S B E R I C H T

Pleidooien in de zaak Danokovic tegen de Staat der Nederlanden

9 oktober 2000 - 10:15 uur.
Hof in Den Haag, Prins Clauslaan 60 (vlak achter CS)

,Nederland moet zich in NAVO-verband onthouden van mogelijke verdere pogingen om mensen met militair geweld van het leven te beroven'. Dat eisen acht dienstplichtige Joegoslavische soldaten van de Nederlandse Staat, tijdens een rechtszaak die zal dienen op 9 oktober 2000 bij het Gerechtshof in Den Haag. Aanvang 10:15. Tijdens de rechtszaak komen ook enkele andere brandende vragen aan de orde: 'Mag er zonder instemming van de Veiligheidsraad oorlog worden gevoerd?', en 'Zijn er in 1999 bij de NAVO-bombardementen op Joegoslavie oorlogsmisdrijven gepleegd?'.
De pleidooien in de zaak 'Danokovic tegen de Staat der Nederlanden' vinden plaats op 9 oktober 2000 bij het Gerechtshof in Den Haag.

Kort geding

Op 7 juli 2000 deed het Hof in Amsterdam uitspraak in de zaak Dedovic tegen de ministers Kok, Van Aartsen en De Grave. Het ging daarbij om een van de vier rechtszaken tegen de Nederlandse Staat en de rechtstreeks verantwoordelijke Nederlandse politici en militairen. Dit in verband met de agressie die in NAVO-verband ook door Nederland is bedreven. De Vereniging Juristen voor de Vrede (VJV) nam hiertoe mede het initiatief.
Het oordeel van het Hof was bemoedigend. Alleen al de lengte van het arrest - bijna 30 blz., hetgeen voor een kort geding-vonnis op zich al uniek is ! - gaf aan dat het Hof de zaak zeer serieus nam.

Bodemprocedure

Op twee van de kernpunten gaf het Hof aan dat het hierover geen uitspraak durfde te doen: 1) de vraag of het, zonder uitspraak van de Veiligheidsraad, beginnen van een oorlog tegen Joegoslavie rechtmatig was, en 2) de vraag of gedurende de oorlog de regels van het humanitaire oorlogsrecht al of niet waren geschonden. Dat zou alleen in een meer diepgaande procedure kunnen worden uitgemaakt. Wat dat laatste betreft wordt het Hof op zin wenken bediend. Binnenkort start zo'n bodemprocedure. Die zal wordoen aangespannen in de vorm van een procedure tot schadevergoeding door de nabestaanden van de aanval op de Televisiestudio van Belgrado in mei 1999. Het feit dat het Hof geen oordeel durfde uit te spreken over deze belangrijke rechtsvragen vormt zeker een belangrijk winstpunt.

De zaak Danokovic

Op 9 oktober 2000 zullen de pleidooien plaatsvinden in een andere van de vier rechtszaken - de zaak Danokovic tegen de Staat der Nederlanden - voor het Hof in Den Haag. Hierin eisen acht dienstplichtige Joegoslavische soldaten dat Nederland zich in NAVO- verband onthoudt van mogelijke verdere pogingen om hen met militair geweld van het leven te beroven. Dezelfde rechtsvragen, die al eerder voor het Hof in Amsterdam aan de orde waren, spelen ook hier weer: mag dat zomaar, oorlog voeren zonder instemming van de Veiligheidsraad, en zijn er in 1999 bij de NAVO-bombardementen op Joegoslavie oorlogsmisdrijven gepleegd?
Ook het Hof te Den Haag is kennelijk geneigd deze zaak zeer serieus te nemen, want het heeft er flink de tijd voor uitgetrokken.

De pleidooien beginnen om 10:15, en u bent hierbij van harte uitgenodigd om bi de rechtszaak aanwezig te zijn. Uiteraard hoeft u er niet de hele tijd bij te zijn, maar uw aanwezigheid, als blijk van solidariteit, wordt wel op hoge prijs gesteld!

Noot voor de pers:

Voor meer informatie over deze zaak kunt u kontakt opnemen met Hans Hupkes, 030-2738376 of 074-2432887.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie