Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Yvonne van der Stoep wereldkampioen gewichtheffen

Datum nieuwsfeit: 09-10-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
N I E U W S B R I E F

Nederland opnieuw een wereldkampioen rijker bij het gewichtheffen.

In het zonnige Orlando (Florida), op het Disney Wide World of Sports complex worden op dit moment de Wereldkampioenschappen gewichtheffen voor Masters georganiseerd, met deelname uit Nederland door een tweetal atleten, te weten de Voorschotense Yvonne van der Stoep en de Amsterdammer Tom Bruijnen. Afgelopen zondagavond (maandagochtend Nederlandse tijd) heeft Yvonne van der Stoep de wereldtitel behaald in de klasse tot 69 kilogram, waarbij zij tevens een drietal nieuwe wereldrecords wist te vestigen, bij zowel het trekken, als bij het stoten, alsmede het totaalgewicht.

Yvonne, deel uit makend van de Nederlandse selectie senioren, was duidelijk de sterkste in Florida, in haar gewichtklasse was zijn samen met 9 andere deelneemsters in de strijd voor de mondiale titel, haar voornaamste tegenstanders waren de Amerikaanse Wendy Rodgers en Li Poppen, de uit Frans Guyana afkomstige Sabrinia Pestano en de Tsjechische Maria Orsagova, en als outsider de Duitse Gabi Forster. Bij het eerste onderdeel, het trekken, blijkt al gauw dat er een hevige strijd zal ontstaan tussen een drietal van de bovengenoemde atleten, te weten Maria Orsagova, Sabrinia Pestano en Yvonne, alle drie de atleten beginnen met 65 kg. aan het halter en slagen alle drie met deze poging, zowel Maria Orsagova als Sabrinia laten het halter laden tot 70 kg. en slagen beide in hun poging, Yvonne laat 72,5 kg. laden en slaagt erin een voorsprong van 2,5 kg. op beide concurrenten te nemen.

Maria Orsagova neemt in haar derde poging 75 kg. en weet deze met een uiterste krachtsinspanning boven haar hoofd te krijgen, Sabrinia neemt ook 75 kg. en faalt in deze laatste poging, het antwoord is aan Yvonne, het elektronische scorebord geeft het aan, een aanval op het wereldrecord, 77,5 kg. aan het halter, geconcentreerd loopt Yvonne naar het plankier, een snelle actie en een nieuw wereldrecord wordt genoteerd voor de Voorschotense atlete.

De tussenstand na het onderdeel trekken, eerste plaats Yvonne, gevolgd door Maria Orsagova en op de derde plaats Sabrinia Pestano, welke op de hielen wordt gezeten door Gabi Forster en Wendy Rodgers. Een voorsprong van 2,5 kg. op weg naar het tweede onderdeel, het stoten, over het algemeen Yvonne haar beste onderdeel van het gewichtheffen.

Haar directe tegenstanders beginnen met 80 kg. en zetten beide een goede beurt neer, Yvonne volgt met 85 kg. en legt de druk bij de tegenstanders, na haar eerste beurt stoten heeft zij nu een voorsprong van 7,5 kg. met daarbij het voordeel dat zij het lichtste in lichaamsgewicht is van de deelnemers. Zowel Maria Orsagova als Sabrinia Pestano falen in hun tweede beurt met 85 kg., wat doet Yvonne van der Stoep, opnieuw licht het scorebord op, een wereldrecordpoging, 92,5 kg. aan het halter, het talrijke publiek moedigt haar aan, en zo te zien vrij gemakkelijk slaat Yvonne het gewicht voor en even snel stoot zij het halter boven haar hoofd uit, voor de tweede keer vandaag een nieuw wereldrecord voor Yvonne, eigenlijk kan de titel haar niet meer ontgaan.

Bij de derde beurt weet Maria Orsagova het halter wel boven haar hoofd te stoten en is de poging van Sabrinia Pestano opnieuw niet goed, zo weet Maria Orsagova het zilver binnen te halen en is het brons voor Sabrinia Pestano.

Maar Yvonne heeft nog een poging, wat zou zij gaan doen, het halter wordt opgebouwd tot 97,5 kg. een gewicht wat Yvonne al eens heeft gestoten tijdens de afgelopen Nederlandse kampioenschappen in Amsterdam, wat zal Orlando haar brengen ?

Het publiek moedigt haar nogmaals luid enthousiast aan, en dan de stilte, Yvonne neemt plaats achter het halter, slaat het halter aan, en met een luide kreet tracht zij het halter uit te stoten, wat in Amsterdam wel lukte, gaat in Orlando niet door, het lukt haar niet en licht trekkenbenend verlaat zij het plankier onder luid applaus van het publiek.

Onder aan het platform wordt zij opgevangen door haar begeleider en vader Henk van der Stoep senior en topsportcoördinator van de Nederlandse gewichthefbond Tom Bruijnen, die tijdens haar wedstrijd de begeleiding verzorgden, wereldkampioen met drie nieuwe wereldrecords. Tijdens de huldigingsceremonie, waarbij het Wilhelmus a-capella gezongen wordt door een Amerikaanse zanger, wordt Yvonne uitgeroepen door de Internationale Gewichthefbond uitgeroepen tot beste gewichthefster van het toernooi.

Beladen met drie gouden medailles, drie oorkondes met haar wereldrecords en een prachtige bokaal ten teken van beste lifster komt de Voorschotense krachtsportster terug naar Nederland, alwaar de voorbereiding voor de volgende krachtmeting gaat beginnen.

ten behoeve van de pers :
voor nadere informatie tel. 071-5610946 / 0651-144058 promotionele en/of actiefoto's zijn eventueel beschikbaar

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie