Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

SP heeft grote twijfel bij uitzending naar Eritrea

Datum nieuwsfeit: 09-10-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

SP

SP heeft grote twijfel bij uitzending naar Eritrea

De Tweede-Kamerfractie van de SP vindt het onverantwoord om deel te nemen aan een vredesmissie in het grensgebied van Eritrea en Ethiopië. Redenen hiervoor zijn het ontbreken van een vredesakkoord en de onzekerheid over de aflossing en eventueel noodzakelijke evacuatie bij het oplaaien van de strijd. De SP is met stomheid geslagen dat het kabinet -net als bij de uitzending naar Srebrenica- genoegen neemt met vage toezeggingen over aflossing en evacuatie aangezien die in de praktijk niet altijd worden nagekomen.

Zolang Eritrea en Ethiopië het niet eens zijn over de nieuwe grens bestaat het risico dat de strijd weer oplaait. Aan het vroegere centrale front, waar de Nederlandse mariniers vermoedelijk worden gelegerd, bevinden zich nu naar schatting nog tienduizenden Ethiopische militairen. Er is weliswaar een bestand maar geen vredesakkoord en de verwachting is dat dit nog wel twee jaar kan duren. Beide landen moeten worden aangemoedigd zo snel mogelijk een vredesakkoord te sluiten. Nu militairen sturen, leidt mogelijk tot het 'hospitaliseren' van het conflict; de VN houdt dan toezicht op een vrede die er niet is terwijl partijen over en weer zorgen voor schermutselingen. Volgens het kabinet melden verschillende bronnen dat beide landen zich nu al herbewapenen hetgeen te denken geeft over hun intenties.

Het verbaast de SP dat het kabinet een positief besluit kon nemen over deelname terwijl het rapport van de commissie Bakker juist het gebrek aan informatie en zekerheden rond vredesoperaties hekelt. In het rapport 'Vertrekpunt Den Haag' wordt uitgebreid ingegaan op de onduidelijke afspraken over luchtsteun in geval van nood en de problematiek van de aflossing van het uitgezonden bataljon naar Srebrenica. Dat het kabinet het aandurft om met dezelfde onzekerheden aan een vredesoperatie deel te nemen, is werkelijk onbegrijpelijk. Het feit dat de Verenigde Staten hulp hebben toegezegd in geval van nood is volgens de SP volstrekt onvoldoende. Ook het gegeven dat andere West-Europese landen nauwelijks troepen voor deze missie willen leveren is een slecht teken. Het roept de vraag op waarom Nederland zo staat te trappelen om aan deze missie deel te nemen.

Volgens de SP moet Nederland in de Veiligheidsraad aandringen op het bespoedigen van onderhandelingen die leiden tot een vredesakkoord. Pas na het bereiken van een dergelijk akkoord, of zicht op de concrete totstandkoming ervan, zou Nederland het sturen van militairen moeten overwegen.

Voor meer informatie: Harry van Bommel 06-22788043


09 okt 00 18:30

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie