Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Nieuw college wil van Oss weer een dorp maken

Datum nieuwsfeit: 09-10-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Socialistische Partij afdeling Oss

NIEUW COLLEGE WIL VAN OSS WEER EEN DORP MAKEN

Het is nog altijd even wennen in de raadszaal dat de SP wethouders de collegetafel moesten verruilen voor de raadszetel. Veel Ossenaren hadden dat graag anders gezien, maar het is wel de realiteit van vandaag. Na het opstappen van de PvdA uit de samenwerking, was er geen meerderheid meer in de raad die de SP wethouders steunden. Jammer, maar met een stevige oppositie van de 13 SP raadsleden, is de partij zeer zeker in staat om de belangen van de inwoners van de gemeente Oss te behartigen. Dat is nodig ook want in het nieuwe college van BenW worden de belangrijke posities ingenomen door het CDA en de VVD. De eerste plannen om de klok terug te draaien zijn al aangekondigd. En natuurlijk is de SP niet alleen actief in de raad. September was weer actiemaand op de straat. De stem van Oss doet er verslag van.

Geen bedeling maar sociaal beleid

Waar zitten de verschillen?
Het sociale beleid gaat op de helling. In Oss is dat redelijk voor elkaar en allerminst doorgeschoten zoals menige politieke partij wil doen geloven. Zo is men van plan om de gehandicapten de helft van hun vervoersvergoeding laten inleveren. Dat betekent bijna 100 gulden minder per maand. Het SP voorstel voor een schoolkostenfonds voor ouders die de sterk gestegen schoolkosten niet meer kunnen betalen, wordt niet uitgevoerd. Het nieuwe college wil niet meewerken aan een persoonsgebonden budget voor de minima om de kapotte wasmachine of koelkast te kunnen vervangen. Daarvoor moeten ze de hand ophouden. Wij willen geen bedeling, maar sociaal beleid. De sobere bestuursstijl van het college met de SP is verlaten De wethouderskosten stijgen met maar liefst 12.5% en er gaan ook steeds meer stemmen op om de raadsvergoeding van ruim 20.000 gulden met 25% te verhogen. De SP is het daar niet mee eens. Je zit niet in de politiek voor de bijverdienste, maar omdat je idealen hebt. Net als de vrijwilligers van menige organisatie en vereniging, die nauwelijks of geen vergoeding ontvangen.

Zwembad en CAI moeten niet in uitverkoop

Verder slaat de privatisering toe. Natuurlijk niet verrassend met de VVD in het college. Als eerste wil men het golfbad gaan verkopen. In veel gemeentes blijkt dat op een fiasco te zijn uitgelopen. De SP vindt dat de plannen voor uitbreiding van het berenbad, de gezondheidshoek en glijbanen gewoon moeten worden uitgevoerd. Dat mag in een gemeente met 65.000 inwoners. De volgende verkoop lijkt de CAI te worden. De SP is daar na onderzoek op teruggekomen. Ook deze voorziening blijkt de gemeente goedkoper en met meer invloed op het aanbod, te kunnen exploiteren dan een particuliere kabelmaatschappij. De extra investeringen die zijn ingezet ten tijde van het vorige college met de SP in kunst en cultuur worden niet voortgezet. De SP vindt dat in een periode van economische bloei er juist alle reden is hier extra aandacht aan te geven. Oss 600 heeft bewezen dat dit tot ongekende prestaties kan leiden. Nieuwe initiatieven op het gebied van natuur en landschap komen niet voor in het programma van het nieuwe college. Integendeel, het voor Nederland toonaangevend project van natuurlijk bosbeheer op de Maashorst wil men op de helling zetten, terwijl de jacht op het schaarse wild weer lijkt te worden geopend.

Verworvenheden in stand houden

De vraag is ook hoe het zal gaan met het betrekken van de bewoners bij de plannen van de gemeente. De SP wethouders hebben daar veel werk van gemaakt. Ze werden daarin nogal eens geboycot door CDA en VVD. Natuurlijk zijn er ook de nodige punten van overeenstemming, zoals het investeren in de wijken, de verkeersveiligheid en renovatie van sportpark de Rusheuvel, Maar alles bij elkaar betekent het toch dat de SP haar handen vol heeft om de verworvenheden van de laatste jaren in stand te houden. Met de steun van de bevolking moet dat een heel eind lukken. De bezoekers van het zwembad en de gehandicapten zijn al in actie gekomen. In deze krant leest u er meer over .
Maar zijn al die plannen van de SP ook te betalen? Jazeker. Met behoud van een belastingniveau dat 50 gulden onder het landelijk gemiddelde ligt, lukt dat. Oss heeft de laagste tarieven van de regio. Oss heeft haar financiën op orde. Dat is ook de conclusie van professor van der Dussen, een expert op het gebied van de gemeentefinanciën. Na bestudering van de financiële stukken van de afgelopen 5 jaar komt hij tot de conclusie dat Oss een redelijk financieel gezonde gemeente is. Nu wat let ons dan om te investeren in onze gemeente en van Oss een bloeiende stad te maken. Wij zijn trots op onze dorpen, maar het lijkt erop dat het nieuwe college, van Oss ook weer een dorp wil maken.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie