Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie: fundamentele aanpak verzuurd oppervlaktewater

Datum nieuwsfeit: 09-10-2000
Bron: Katholieke Universiteit Nijmegen
Zoek soortgelijke berichten
Katholieke Universiteit Nijmegen Hieronder vindt u aankondging van een promotie die in oktober plaatsvindt aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. De academische plechtigheid wordt gehouden in het Aula/Congresgebouw, Comeniuslaan 2, Nijmegen (tenzij anders vermeld). Als u meer informatie wenst over deze gebeurtenis kunt u contact opnemen met de Afdeling Communicatie van de KU Nijmegen, telefoon (024) 361 22 30 of 361 60 00.

Ma 09-10-2000 Alleen fundamentele aanpak verzuurd oppervlaktewater

13:30 uur is zinvol
Drs. M.J.S. Bellemakers (Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica) Titel proefschrift:
Reversibility of the Effects of Acidification
and Eutrophication of Shallow Surface

Waters. Perspectives for Restoration
Promotor: Prof. dr. C. den Hartog
Copromotor: Dr. J.G.M. Roelofs


De afdeling Aquatische Oecologie van de KU Nijmegen doet al jaren onderzoek naar de effecten van verzuring en vermesting op verschillende typen ecosystemen. Bellemakers onderzocht verzuurde vennetjes en ondiepe plassen om de verzuring daar te analyseren en mogelijkheden te onderzoeken om de kwaliteit van het water te verbeteren. Daarvoor deed hij in het laboratorium diverse experimenten en toetste hij de resultaten daarvan in een vijftiental oppervlaktewateren. Als de dikke organische sliblaag die door de verzuring is ontstaan, wordt verwijderd, dan is de kans groot dat het oppervlaktewater zich herstelt, constateert Bellemakers. Maar hij concludeert ook dat het herstel slechts tijdelijk is, als het opschonen van het water niet elk decennium herhaald wordt. Het is daarom volgens hem zinvoller om vooral in structurele oplossingen te investeren. Agrariërs, industrie, beleidsmakers en consumenten moeten samen een constructieve oplossing bedenken om de werkelijke oorzaken van verzuring en vermesting aan te pakken. M. Bellemakers (Nijmegen) studeerde biologie met als specialisatie ecologie. Hij werkt als manager Helpdesk en Bedrijfsvoering bij InterNLnet BV in Nijmegen.
E-mail: (m.bellemakers@inter.nl.net)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie