Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Nederlanders eten minder gezond dan ze denken

Datum nieuwsfeit: 10-10-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Nederlandse Kankerbestrijding

Voedingscampagne 2000

KWF start vernieuwde Voedingscampagne

Onderzoek: Nederlanders eten
minder gezond dan ze denken

Amsterdam, 10 oktober 2000

De Nederlandse Kankerbestrijding/KWF is vandaag gestart met zijn nieuwe Voedingscampagne Geef kanker minder kans, eet volop groente en fruit'. Het aantal nieuwe gevallen van kanker kan per jaar met 5 tot 10% afnemen als iedereen dagelijks totaal 400 gram groente en fruit eet. Deze schatting komt neer op 3200 tot 6500 minder nieuwe gevallen van kanker per jaar. Recent onderzoek van Interview/NSS en Universiteit Maastricht in samenwerking met de Open Universiteit Nederland, bevestigt de trend van de afgelopen vijf jaar: bijna 90 % van de Nederlanders denkt voldoende groente te eten, terwijl in de praktijk maar een kwart van de mensen dit doet. Voor fruit geldt dat in iets mindere mate.

Daarom vestigt het KWF opnieuw aandacht op gezonde voeding. De start van de KWF-campagne vindt plaats in de Europese Week tegen Kanker. Tijdens deze week wordt dit jaar in heel Europa de aandacht gevestigd op het volop eten van groente en fruit. Bij de start vanmorgen in winkelcentrum Hoog Catharijne in Utrecht lichtte Ria Oomen, lid van het Europees Parlement, de Europese Week toe. Jochem van Gelder speelde een groot groente-en- fruitdominospel met kinderen. Bijna 500 groentespecialisten door heel Nederland ondersteunen vandaag de campagne met een speciale actie. Met een eettest via www.kankerbestrijding.nl, klik Preventie, kan iedereen zelf bepalen of hij voldoende groente en fruit eet.

Fruit en groente
Het Voedingscentrum beveelt aan om per dag twee keer fruit en twee ons groente te eten. Van de Nederlanders denkt bijna 70% dat ze voldoende fruit eten, terwijl de feitelijke inname bij slechts 48% voldoende is. Met deze cijfers wordt de trend van de afgelopen vijf jaar bevestigd, maar ten opzichte van een vergelijkbaar onderzoek uit 1998 blijkt het aantal mensen dat beseft te weinig fruit te eten te zijn toegenomen van 12 naar 33%. Vrouwen en midden- en laagopgeleiden noemen relatief vaak als reden dat zij geen fruit lusten (totaal: 29%); middelbaar-en hoogopgeleiden geven aan geen tijd te hebben en met name jongeren zeggen dat ze er te lui voor zijn (totaal: 35% om praktische redenen).

Ten opzichte van 1998 eet men vaker en meer groenten; 48% zegt elke dag groente te eten tegen 30% in 1998. De consumptie blijft echter nog steeds achter bij de aanbevolen hoeveelheden. Slechts 27% van de bevolking komt aan de aanbevolen twee ons per dag, terwijl bijna 90% denkt dat zij voldoende groente eet. Ruim 60% eet verse, niet-behandelde groente, terwijl een zeer laag percentage kiest voor groente uit blik (5%) of diepvries (3%) of voor verse voorbewerkte groente (19%). Dit is opvallend, omdat steeds minder tijd wordt besteed aan het bereiden van een maaltijd: 60% komt toe aan maximaal 45 minuten. Toch kiest men niet voor 'gemaksgroente', terwijl de voedingswaarde niet onder doet voor 'verse' groente.

Volop eten van groente en fruit vermindert de kans op sommige soorten kanker. Om die reden blijft de Nederlandse Kankerbestrijding/KWF met voedingscampagnes aandacht vragen voor het belang van groente en fruit. De campagnes worden steeds aangepast aan de nieuwste wetenschappelijke gegevens over voeding en kanker. Deze zijn terug te vinden in de nieuwe campagnefolder, een nieuwe voedingsbrochure en op de Internetpagina's van het KWF www.kankerbestrijding.nl. Ze zijn gebaseerd op het KWF-Signaleringsrapport 1999.

Campagnestart: groot groente-en-fruitspel
Het startsein van de campagne werd vanochtend gegeven door Europarlementariër Ria Oomen waarna Jochem van Gelder een groente-en-fruitdominospel op groot formaat leidde in winkelcentrum Hoog Catharijne. Met dominostenen in de vorm van kistjes gevuld met verschillende soorten groente en fruit, legden scholieren van de Utrechtse basisschool Agatha Snellen een kleurrijk figuur, symbool voor de rijke variaties die met groente en fruit gemaakt kunnen worden. Bij het voorkomen van kanker gaat het er niet om dat bepaalde soorten groente of fruit beter zijn dan anderen, maar om bij het eten te variëren. The Greenery International leverde een bijdrage aan de actie.

Europese Week tegen Kanker
De start vond plaats in het kader van de Europese Week tegen Kanker, 9
- 15 oktober 2000. Tijdens deze week staat in alle lidstaten van de Europese Unie voeding en kanker' in de schijnwerpers. Aandacht voor groente en fruit speelt daarin een belangrijke rol. Nederland, dat bekend staat als een 'gezond land', moet andere Europese landen vóór laten gaan door een ongezonde leefstijl. Zo hebben bewoners van andere EU-landen een langere levensverwachting en eet men gezonder. Dit blijkt uit het Sociaal en Cultureel Rapport 2000 van het Sociaal Cultureel Planbureau.

De start van de landelijke actie in Utrecht wordt ondersteund door bijna 500 groentespecialisten door het hele land. Bij besteding van 12.50 kregen klanten twee stuks fruit cadeau en kon men de nieuwe campagnefolder Geef kanker minder kans, eet volop groente en fruit' meenemen met informatie en tips over gezonde voeding.

Vanaf deze week is ook bij de meeste huisartsen, apotheken, diëtisten, bibliotheken en GGD'en kosteloos de nieuwe folder verkrijgbaar. Ook via de gratis Hulp- en Informatielijn van het KWF 0800 - 022 66 22 is de folder te bestellen (24 uur per dag) of via
www.kankerbestrijding.nl > Service.

Wat is goede voeding? test

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie