Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Zitting samenwerkingsraad van de EU en Azerbeidzjan

Datum nieuwsfeit: 10-10-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Europese Unie

EU - REPUBLIC OF AZERBAIJAN : COOPERATION COUNCIL / 2nd meeting Press Release: Luxembourg (10-10-2000) - Press: 365 - Nr: 12013/00

Luxemburg, 10 oktober 2000

12013/00 (Presse 365)

(OR. en)

PERSMEDEDELING

Onderwerp :

TWEEDE ZITTING VAN DE SAMENWERKINGSRAAD

VAN DE EUROPESE UNIE EN AZERBEIDZJAN

(Luxemburg, 10 oktober 2000)

Op dinsdag 10 oktober 2000 heeft de Samenwerkingsraad van de Europese Unie en Azerbeidzjan zijn tweede zitting gehouden. Voorzitter was de heer Vilayat GULIYEV, minister van Buitenlandse Zaken van Azerbeidzjan. De delegatie van de Europese Unie stond onder leiding van de heer Pierre MOSCOVICI, onderminister van Buitenlandse Zaken van Frankrijk en fungerend voorzitter van de Raad van de Europese Unie. Mevrouw Anna LINDH, minister van Buitenlandse Zaken van Zweden nam eveneens deel. De Europese Commissie was vertegenwoordigd door de heer Fernando VALENZUELA, plaatsvervangend directeur-generaal.

Met deze tweede zitting van de Samenwerkingsraad worden de betrekkingen tussen de Europese Unie en Azerbeidzjan verder aangehaald. De partijen nemen er met voldoening nota van dat alle instellingen van de Partnerschaps- een Samenwerkingsovereenkomst (PSO), met name het samenwerkingscomité en het subcomité daarvan, zijn geïnstalleerd en hun eerste vergadering hebben gehouden. Hiermee is een stevige basis gelegd voor het ontwikkelen van een sterk politiek en economisch partnerschap tussen de EU en Azerbeidzjan.

De EU toonde zich ingenomen met de wijzigingen die zijn aangebracht in de kieswetgeving van Azerbeidzjan en de recente besluiten betreffende de registratie van politieke partijen.

De Europese Unie nam nota van de mededeling van Azerbeidzjan dat het de aanbevelingen van het ODIHR volledig uitvoert, en dat het voornemens is te voldoen aan zijn, voor het lidmaatschap voor de Raad van Europa noodzakelijke verbintenissen. Hierbij vormt de onafhankelijkheid van de media een centrale factor. De EU zal haar instrumenten gebruiken om Azerbeidzjan te steunen in zijn inspanningen deze doelstelling te verwezenlijken; zij stelt echter opnieuw dat in haar visie de volledige normalisering van het politieke leven onmogelijk is zonder een oplossing van het conflict rond Nagorno Karabach.

Voorts zal Azerbeidzjan verdere hervormingen bij de overheid doorvoeren, wat onder meer een duidelijke scheidslijn tussen commerciële en regelgevende activiteiten inhoudt, en doorzichtiger systemen voor belasting. Tegelijkertijd zal de EU Azerbeidzjan bijstaan in zijn inspanningen om het gerechtelijk apparaat te hervormen en dit meer mogelijkheden te geven om op te treden als een onpartijdige, doeltreffende beroepsinstantie. Azerbeidzjan zal actieve maatregelen nemen om het land aantrekkelijker te maken voor buitenlands kapitaal en knowhow, met name waar het om de landbouw- en de dienstensector gaat. De dialoog op hoog niveau tussen de regering en Europese investeerders zal weer op gang worden gebracht. Azerbeidzjan zal vaart zetten achter de onderhandelingen over de toetreding tot het WTO en tot de internationale overeenkomsten inzake de bescherming van de intellectuele eigendom, en zal op korte termijn de prioriteiten omschrijven voor zijn programma tot aanpassing van de wetgeving. De EU zal voorrang blijven geven aan die projecten die een actieve steun kunnen inhouden voor het bouwen aan vrede en vertrouwen, een en ander als bepaald in de gezamenlijke verklaring.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie