Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Olympische sporters verwend met Snoekbaars in Overijssel

Datum nieuwsfeit: 10-10-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Provincie Overijssel
Zoek soortgelijke berichten
Provincie Overijssel

Olympische sporters verwend met Snoekbaars en in "noabers hooi" geaarde kalfslende

Overijsselse topkoks kookten afgelopen maandag voor Olympische sporters uit Overijssel. De provincie had negentien sporters uit de provincie uitgenodigd voor een etentje op het provinciehuis. Overijssel vierde een feestje, omdat de provincie trots is op inwoners die uit Sydney eenmaal goud, tweemaal zilver en een keer brons wegsleepten.

"Sportieve topprestaties van Overijsselse bodem. Daar zijn we als provincie trots op... en dat mag met trots gevierd worden. Dat willen we op een gepaste manier en vooral smakelijke manier doen'', zo schreef het provinciebestuur in haar uitnodiging.

"Negentien van de 240 Nederlandse topsporters in Sydney komen uit Overijssel, ze wonen hier, zijn hier geboren, of allebei. De in Zwolle geboren Jeroen Dubbeldam (paardensport) uit Ootmarsum won goud, terwijl de in Denekamp geboren Marieke Westerhof (roeien) en de uit Zwolle afkomstige Marten Eikelboom (hockey) zilver wonnen. De in Vriezenveen geboren Johan Kenkhuis was goed voor brons bij het zwemmen. Mensen, ik heb van jullie prestaties genoten", verklaarde Commissaris van de Koningin Jan Hendrikx in zijn rede.

sterren
Regionale topkoks zetten de inwoners onder het motto 'sterren koken voor sterren' in het zonnetje. De Twentse kok Janno Ballast van hotel-restaurant Berg en Dal in De Lutte, Jelmer Wagenaar van Hotel De Broeierd in Enschede, en Michel van Riswijk van Landhuis en hotel De Bloemenbeek in de Lutte legden de Olympische deelnemers compleet in de watten. In de keuken van het provinciehuis toverden ze dezelfde gerechten tevoorschijn als op het Europese kookconcours 'Regional Flavours of Europe Cup 2000' in Limburg enkele weken geleden. De Zwolse restauranthouder Jonnie Boer van De Librije was helaas verhinderd. Deze superchef stuurde zijn sous-chef.

Uiteindelijk schoven tien topsporters samen met de commissaris aan tafel. De streekkoks besteedden veel aandacht aan gerechten uit eigen streek. Daarmee werd de slogan Overijssel, de tuin van Nederland opnieuw bevestigd. Eén van de hoofdgerechten bestond uit een snoekbaars uit de Overijsselse Vecht, versierd met
rivierkreeftjes uit de randmeren en zoetzure prei. Daarna kregen de genodigden een in "noabers hooi'' geaarde kalfslende met anijschampignons en gedroogd nagelhout. Het voorafje bestond uit een "creatie van gerookte kalfszwezerik met houtduif en beukennnootjesdressing''. Het nagerecht was verkleed als een mousse van geitenroomkaas met kletskop en bosbessensorbet. Volgens de koks hadden ze de bosbessen en de rivierkreeftjes zelf geplukt en gevangen.

De deelnemers aan het eetfeest waren lekker enthousiast, zo bleek afgelopen maandag dan ook. De koks waren trots op hun werk, terwijl sporters genoten van de aandacht.

Bron: team communciatie 038 425 23


© 10-10-2000 Provincie Overijssel

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie