Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Essaywedstrijd (moslim)jongeren over Nederlands burgerschap

Datum nieuwsfeit: 10-10-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Essaywedstrijd voor (moslim-)jongeren over Nederlands burgerschap

Afzender: (info@islamenburgerschap.nl)

Contactpersoon: drs. Yassin Hartog, coordinator

SCHRIJVEN VOOR EEN REIS NAAR HET PARADIJS

Datum: 10 oktober 2000

Essaywedstrijd Islam en Burgerschap Het project Islam en Burgerschap (I&B), dat tot doel heeft de discussie over burgerschap onder moslims in Nederland te stimuleren, schrijft een essaywedstrijd voor moslimjongeren uit onder het motto 'Schrijf voor een reis naar het paradijs'.

Het vraagstuk van burgerschap is ook onder jongeren actueel: hoe kun je volwaardig meedraaien in de Nederlandse samenleving met behoud van je islamitische normen en waarden? Om jongeren te stimuleren zich een beeld te vormen van wat 'burgerschap' voor hen betekent, organiseert I&B een essaywedstrijd voor jongeren tussen de 16 en 30 jaar oud. Het essay dient als thema te hebben 'wonen, werken, leven en geloven als moslim in Nederland'. Dit thema kan vervolgens op diverse manieren worden uitgewerkt, zoals:
- Burgerschap betekent voor mij . . .

- Islamitische waarden en normen in de westerse praktijk.
- Wat hebben burgerschap en islam eigenlijk met elkaar te maken?
- Van gastarbeider tot moslimburger, een terugblik.
- De(on)mogelijkheden van islamitisch burgerschap in een niet-islamitisch land.
- Zo leven mijn ouders, zo leef ik en zo ga ik mijn kinderen opvoeden.
- Moslims in Nederland in 2050.
De sluitingsdatum van de essaywedstrijd is 30 november 2000. De maximale lengte van het essay bedraagt 2500 woorden. Ook korte verhalen zijn welkom. Alle bijdragen worden beoordeeld door een deskundige jury. De beste essays en korte verhalen zullen worden gebundeld en uitgegeven. Ook zijn er aantrekkelijke prijzen te winnen! Het ligt in de bedoeling de winnaar een reis naar het pelgrimsoord Mekka aan te bieden of een reis naar het land van herkomst. Met dit laatste wordt aangehaakt bij de Boekenweek (maart 2001), die als thema 'Schrijven tussen twee culturen; het land van herkomst' zal hebben.

Meer informatie, de wedstrijdvoorwaarden en een aanmeldingsformulier kunnen aspirant-deelnemers vinden op www.islamenburgerschap.nl . Ook is het mogelijk te bellen of te schrijven naar:

Islam en Burgerschap
Lange Voorhout 86
2514 EJ Den Haag
tel. 070-330 60 62

Het project Islam en Burgerschap heeft als doel het normen- en waardendebat over de invulling van het begrip burgerschap binnen de moslimgemeenschap te stimuleren. Uitgangspunt hierbij is dat de Islam aangewend kan worden om integratie in de Nederlandse samenleving en burgerschap te bevorderen. Het accent wordt daarbij gelegd op gedeelde normen en waarden. Het project omvat o.m. een essaycompetitie voor jongeren en een preekwedstrijd voor imams. In juni 2000 werd een landelijke startconferentie gewijd aan de invulling van het begrip burgerschap vanuit het perspectief van de Islam. Tevens wordt er materiaal ontwikkeld ter ondersteuning van discussies over burgerschap binnen lokale moslimgemeenschappen. In de vier Grote Steden staan diverse activiteiten - m.n. gericht op jongeren en vrouwen - op stapel. Actief burgerschap vormt hierbij de rode draad. Het project is een initiatief van leden van de diverse moslimgroeperingen in Nederland en wordt gerealiseerd onder supervisie van een stuurgroep. Het project wordt ondersteund door het ministerie van Justitie. Door deze ontwikkeling te stimuleren wil Justitie, naast een verdergaande bewustwording onder moslims van diverse aspecten van burgerschap o.m. bijdragen aan een goede samenwerking tussen moslim-organisaties op lokaal niveau, de lokale overheid en andere maatschappelijke instellingen.

Islam en Burgerschap

Lange Voorhout 86

2514 EJ

Den Haag

Telefoon: (030) 330 60 62

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie