Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Vliegenthart reikt eerste groene lijst awbz-producten uit

Datum nieuwsfeit: 10-10-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Vliegenthart reikt eerste groene lijst awbz-producten uit

Dinsdag 10 oktober 2000, persbericht nummer 93

Bewoners van AWBZ-instellingen kunnen voortaan via een eenvoudige en uniforme lijst nagaan op welke diensten zij in een instelling recht hebben. Het College voor Zorgverzekeringen heeft hiervoor op verzoek van staatssecretaris Margo Vliegenthart van VWS een groene lijst opgesteld. Alle nieuwe bewoners krijgen zon lijst in de vorm van een brochure. De lijst komt ook voor de huidige bewoners in alle instellingen beschikbaar.
Staatssecretaris Vliegenthart heeft dinsdag het eerste exemplaar van de zogeheten groene lijst uitgereikt aan een bewoner van Zorginstellingen Rijswijk. De lijst is bestemd voor bewoners van AWBZ-instellingen (verpleeghuizen, instellingen voor gehandicapten, psychiatrische instellingen). Het overzicht geeft aan welke producten en diensten wel of niet onder de AWBZ-vergoeding vallen en waar bewoners eventueel zelf voor moeten bijbetalen. Het gaat hierbij onder meer om diensten als voeding, persoonlijke verzorging en hulpmiddelen.
Er bestond jarenlang onduidelijkheid over wat wel en niet onder verstrekkingen van de AWBZ viel. Dat gaf veel klachten binnen de instellingen. Vliegenthart heeft dit voorjaar aangekondigd dat deze lijst er zou komen.

Instellingen kunnen naast de erkende AWBZ-producten en diensten met een aanvullend aanbod komen. Staatssecretaris Vliegenthart benadrukt dat er een belangrijke rol is voor de cliëntenraden in het bepalen van deze extra diensten. Het instellingsmanagement moet volgens de staatssecretaris overleg voeren met de cliëntenraden over de inhoud en de prijsstelling hiervan. De cliëntenraden kunnen zich in de toekomst nog veel meer als onderhandelingspartner in de instelling profileren, met ondersteuning van hun landelijke organisaties, aldus Vliegenthart. Deze brochure is een prima instrument hiervoor .

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie