Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Infobus Haagse jeugdhulporganisaties over jong en depressief

Datum nieuwsfeit: 10-10-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Psycho-medisch centrum Parnassia

PersberichtDen Haag, 5 oktober 2000

Haagse jeugdhulporganisaties zetten een Jongeren Informatie Bus in voor voorlichting over jongeren en depressie

Op 10 oktober rijdt de hele dag een Jongeren Informatie Bus rond in Den Haag om jongeren te informeren over depressies onder het motto 'Is het een dipje of een depressie?'. Dit is een initiatief van
* Parnassia, psycho-medisch centrum en het
* JIP-Den Haag,

* in samenwerking met De Jutter.

De bus wordt ingezet vanwege de landelijke campagne voor de 'Dag voor de Geestelijke Volksgezondheid' die zich dit jaar op jongeren en depressie richt. Op het schoolplein van Thomas More Overvoorde College vindt in de speciale actiebus het landelijk startschot plaats. Daarna rijdt de bus langs diverse scholen in Den Haag en eindigt voor het stadhuis, waar wethouder Jetta Klijnsma prijzen uitreikt aan de winnaars van een prijsvraag.

Persbijeenkomst 'Is het een dipje of een depressie?' De start van de landelijke campagne vindt plaats in de Jongeren Informatie Bus om 10.10 uur bij Thomas More Overvoorde College, Westhovenplein 121 in Den Haag. Tijdens deze bijeenkomst gaat prof. Dr. Treffers nader in op de achtergronden van depressie bij jongeren en vertelt een ervarings-deskundige over haar depressieve periode. Enkele leerlingen surfen naar de website www.zwaarweer.nl, waar jongeren de test 'Hoe voel jij je?' kunnen doen.

De Jongeren Informatie Bus De Jongeren Informatie Bus is een initiatief van Parnassia, psycho-medisch centrum en het JIP-Den Haag. Gedurende de dag worden drie Haagse scholen aangedaan. In de bus ontvangen leerlingen en leerkrachten foldermateriaal over depressie. Via de aanwezige computers kunnen jongeren de sites bezoeken die aandacht besteden aan dit onderwerp en kunnen ze een kennisspel over depressies spelen. Gedurende de hele dag wordt een prijsvraag gehouden, waarmee de origineelste inzender een leuke prijs kan winnen. Vanaf 15.30 tot 17.00 uur zijn belangstellenden welkom in de Jongeren Informatie Bus bij het stadhuis (tussen Hulshoff en stadhuisplein). Om 16.15 uur maakt wethouder Jetta Klijnsma de winnaars van de prijsvraag bekend.

Depressie onder jongeren: een onderkend probleem Veel jongeren hebben vragen over wat depressief zijn is. Is een baaldag ook een depressie? De boodschap van de campagne is gericht op het onderscheid tussen een baaldag, een dipje en een depressie. Ongeveer één op de twintig jongeren heeft een depressie. In Den Haag wonen 54.131 jongeren in de leeftijd van 15-24 jaar. Dit betekent dat ongeveer 2.707 jongeren in Den Haag depressief zijn. 15% heeft in een verhoogde mate last van depressieve klachten, wat neerkomt op circa 8.120 Haagse jongeren. De gemiddelde duur van een depressie is negen maanden. Maar liefst 40% van de depressieve jongeren krijgt binnen twee jaar een volgende depressieve periode, binnen vijf jaar is die kans 70%. Naast de kans op herhaling heeft een depressie nadelige gevolgen voor de sociale contacten, scholing en het gevoel van eigenwaarde. Bovendien kan er sprake zijn van een verhoogd risico op suïcide.

Algemene informatie De World Federation of Mental Health heeft 10 oktober uitgeroepen tot een dag om de geestelijke volksgezondheid te bevorderen. Jaarlijks wordt deze dag in zon 55 landen gehouden. In Nederland wordt het in 2000 voor de vierde maal landelijk georganiseerd door de Stichting Dag voor de Geestelijke Volksgezondheid.Parnassia logo

Noot aan de pers Het programma van de landelijke start duurt circa 30 minuten. Wij stellen het op prijs als u zich van tevoren aanmeldt. Voor meer informatie over de campagne-activiteiten vanuit Parnassia, psycho-medisch centrum kunt u contact opnemen met
* Erny Grootveld (Communicatie): 070 - 391 62 51 of

* Saskia de Gijsel (Preventie): 070 - 308 43 66.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie