Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Nationale info-week Nuffic over studeren in het buitenland

Datum nieuwsfeit: 03-10-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Nuffic


Waar een Wil is, is een Weg

Nationale week studeren in het buitenland

Inleiding
Vorig jaar heeft de Nuffic een begin gemaakt met de campagne 'Waar een Wil is, is een Weg'. Het doel is Nederlandse studenten te wijzen op de mogelijkheden van een studie of stage in het buitenland. Het initiatief voor deze campagne is door een aantal instellingen voor hoger onderwijs met enthousiasme begroet. Een werkgroep vanuit COI, HIB en de Nuffic heeft de campagne intussen verder vorm gegeven.

Samen met de instellingen is een plan uitgewerkt om een nationale week over studeren in het buitenland te organiseren. Door de communicatie-activiteiten van de instellingen en die van de Nuffic te concentreren in één week, kan een optimaal effect worden verwacht. Ook mag worden gerekend op aandacht van nationale en regionale media. Zo is de NCRV bezig met een TV-serie over studeren en stages in Europa (eerste uitzending begin oktober). De week van studeren in het buitenland kan tot een jaarlijks evenement uitgroeien. Na een periode van intensief overleg met de instellingen en gedegen voorbereiding wordt volgende maand de aftrap gegeven voor de nationale week van studeren in het buitenland, die wordt gehouden van woensdag 4 tot en met woensdag 11 oktober.

Activiteiten
Voorafgaand aan de week wordt een gerichte communicatiecampagne gevoerd. Daartoe behoort de lancering van de nieuwe website www.wilweg.nl, die de website moet worden voor alle studenten die naar het buitenland willen voor studie of stage. Deze website wordt beheerd door de Nuffic, in nauwe samenwerking met de (webmasters van) universiteiten en hogescholen. De campagne rond het verschijnen van de nieuwe Vagant, de jaarlijks gepubliceerde pocketgids voor alle studenten die (een deel van) hun studie in het buitenland willen doen, wordt in de activiteiten meegenomen.

Doel
Het doel van de week is om alle studenten, docenten en medewerkers aan universiteiten en hogescholen te wijzen op de mogelijkheden voor studie of stage in het buitenland. Bijkomend effect is dat de contactpunten internationalisering, de bureaus buitenland en dergelijke van de instellingen zelf gedurende deze week hun bestaan en hun diensten over het voetlicht kunnen brengen. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat veel studenten de weg naar het bureau buitenland in hun eigen instelling met moeite weten te vinden. Dit obstakel kan tijdens deze week effectief worden weggenomen. De 'Wil Weg-Week' en de daaraan verbonden campagne moet dan ook leiden tot een groei van de toeloop naar de desbetreffende bureaus van instellingen en faculteiten.


Werkwijze
Het gaat om een geconcentreerde communicatiecampagne, primair gericht op studenten, maar ook op docenten en bureaus van universiteiten en hogescholen. De Nuffic zorgt in samenwerking met de instellingen voor een nationaal kader. Studeren en stage lopen in het buitenland wordt helder op de agenda gezet. De instellingen en faculteiten kunnen zelf met eigen acties inhaken. Intussen zijn al door tal van deelnemende instellingen communicatieplannen en acties rond dit thema ontwikkeld. Alle acties zijn herkenbaar door een speciaal ontwikkeld logo, dat zowel door de instellingen als door de Nuffic in alle communicatie-uitingen zal worden gebruikt.

De Bus
Een vla-gele, originele Amerikaanse schoolbus zal ter ondersteuning van de lokale activiteiten namens de Nuffic dienen als mobiel informatiecentrum tijdens de week van studeren in het buitenland. De bus zal de deelnemende instellingen aandoen en op strategische plekken worden geparkeerd. De bemensing bestaat uit voorlichtingsmedewerkers en internationaliseringsspecialisten van de Nuffic en van de instellingen zelf.


Ondersteuning
De 'Wil Weg-Week' zal met uiteenlopende communicatiemiddelen bekend worden gemaakt. Zoals: advertenties in landelijke en regionale dagbladen, alsmede in universiteits- en hogeschoolbladen en aankondigingen op relevante websites. Door middel van posters wordt het studeren in het buitenland gestimuleerd en wordt verwezen naar de nieuwe website. Een bijbehorende folder biedt alle relevante informatie.

De aftrap
Bijzondere aandacht is gegeven aan de introductie van de 'Wil Weg-Week'. Op 3 oktober zal de oud-minister van OCenW, nu burgemeester van Den Haag en Nuffic-bestuursvoorzitter Wim Deetman met het lanceren van de nieuwe website www.wilweg.nl tevens de aftrap geven voor de eerste nationale week van studeren in het buitenland, in het Museum voor Communicatie aan de Zeestraat te Den Haag.

Informatie
Meer informatie over de activiteiten tijdens de eerste nationale week van studeren in het buitenland is te verkrijgen bij Amande Moesman, communicatieadviseur Nuffic. Telefoon 070-4260 260, fax 070-4260 299. E-mail (amoesman@nuffic.nl).

vragen en opmerkingen naar: (nuffic@nuffic.nl) | laatste wijziging: september 2000 |

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie