Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Uitreiking Architectuur Kubus aan atelier Quadrat

Datum nieuwsfeit: 07-10-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Bond van Nederlandse Architecten

BNA-kubus 2000 voor Quadrat
Thema: Het openbare gebouw

De kubus gaat dit jaar naar Quadrat, atelier voor stedebouw, landschap en architectuur. Het BNA-bestuur heeft de kubus toegekend op voordracht van de jury, aan wie was gevraagd een kandidaat voor te dragen binnen het thema 'Het openbare gebouw'.

De BNA wil met dit thema de aandacht vestigen op de veranderende en vervagende identiteit van openbare gebouwen, ook in hun stedenbouwkundige context. In het ontwerp van het gebouw moet tot uitdrukking komen wat de gebruikers gezamenlijk belangrijk vinden, bijvoorbeeld identiteit, mogelijke symboolfunctie en herkenbaarheid.

De kubusjury bestaat uit Corinne Bouwers , Hedy d'Ancona, Bernard Colenbrander, Gunnar Daan, Timmie Thio en Chris Vegter. Bij het bepalen van de keuze heeft de jury gelet op het oeuvre van de laureaat, de complexiteit van de ontwerpopgave, de vernieuwing die de projecten met zich meebrengen, de kwaliteit van de projecten en hun betekenis voor de toekomst.
De jury looft de 'speurtocht' van Quadrat naar nieuwe vormen van openbaarheid. Verder is de jury van mening dat de wijze waarop Quadrat als stedenbouwkundige met ogenschijnlijk eenvoudige middelen en zeer ingenieuze oplossingen een geniaal effect weet te bereiken.

De BNA-kubus is een onderscheidingsteken dat aan een persoon of een instelling wordt toegekend als blijk van waardering voor een bijzondere verdienste voor de architectuur in Nederland. De kubus, ingesteld in 1965, wordt voor de eenendertigste keer uitgereikt. Vorig jaar is de kubus uitgereikt aan Benthem Crouwel Architekten. Eerder ontvingen onder andere de architecten Van den Broek, Hertzberger, Quist, Van Gool, Stokla, Coenen en Hannie & Aldo van Eyck de BNA-kubus. Ook diensten en instellingen zoals de gemeente Rotterdam, het Rijksbouwmeesterschap en de RAI hebben deze onderscheiding gekregen.

De kubus wordt uitgereikt op zaterdagavond 7 oktober 2000. Aansluitend wordt ter ere van de laureaten het traditionele kubusbal gehouden in Felix Meritis, Amsterdam.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie