Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Fietsersbond viert 25-jarig jubileum

Datum nieuwsfeit: 18-10-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
FietsRAI


FIETSERSBOND VIERT 25-JARIG JUBILEUM april/2000 401

Een kwart eeuw geleden werd in Utrecht de ENWB, die nu Fietsersbond heet, opgericht. Het 25-jarig jubileum wordt gevierd met een feest, een internationaal congres, een symposium en een onderzoek naar het fietsbeleid van gemeenten.
Op 18 oktober 1975 werd in Utrecht de Eerste, Enige, Echte Nederlandse Wielrijders Bond (ENWB) opgericht. De naam was een vette knipoog naar de ANWB, want de ANWB was volgens de Fietsersbond in die hoogtijdagen van de auto de W van wielrijders danig aan het vergeten. De eerste, enige echte werd een groot succes. Al na vier jaar had de jonge bond tienduizend leden. De naam was toen op last van de rechter al veranderd, want de ANWB had - uit angst voor verwarring - bezwaar aangetekend. De bond ging verder door het leven als Eerste Nederlandse Fietsersbond (ENFB) en behaalde door de jaren heen diverse successen. Bij de oprichting was de fiets zo ongeveer uit het verkeersbeleid verdwenen; thans is er vrijwel geen gemeente die in zijn verkeersbeleid niet aan de fietsers denkt.De Fietsersbond - zoals de ENFB anno 2000 heet - viert haar jubileum met een aantal activiteiten. Op 18 juni is er een groot fietsfeest in het Amsterdamse Vondelpark, waarbij onder andere verschillende soorten fietsen te zien zijn. Van 19 tot en met 22 juni wordt in Amsterdam het internationale congres Velo Mondial georganiseerd. Van 7 juni tot en met 3 september hangt in Het Amsterdams Historisch Museum de tentoonstelling Amsterdam Peking. Nederlandse fotografen zijn naar Peking geweest, Chinese fotografen hebben Amsterdam gefotografeerd. De Fietsersbond daagt gemeenten uit hun fietsbeleid te laten doorlichten. Met twee met computerapparatuur uitgeruste fietsen wil de bond gaan onderzoeken of in een gemeente prettig en comfortabel gefietst kan worden. De bond gaat zaken als kwaliteit van het wegdek, afstelling van verkeerslichten en de directheid van routes inventariseren Op 10 november is er het jubileumsymposium in het Utrechtse Vredenburg. Daar zal bekend worden gemaakt welke stad zich Fietsstad 2000 mag noemen. Meer informatie: Fietsersbond, Postbus 2828, 3500 GV Utrecht of
e-mail:(info@fietsersbond.nl)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie