Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Lezing Hans Wiegel: Politiek en passie

Datum nieuwsfeit: 18-10-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Technische Universiteit Eindhoven

Agenda / Studium GeneralePolitiek en passie

Een lezing door Hans Wiegel

Het is dinsdag 18 mei 1999. De Nederlandse tv-kijker blijft massaal op voor het politieke nieuws. In de Eerste Kamer dreigt het kabinet te struikelen over de wet op het referendum, het politieke pronkjuweel van D66. Het politieke spel bereikt een kookpunt. Premier Kok en zijn ministers zijn naar de senaat gekomen om hun wetsvoorstel kracht bij te zetten. Hans Wiegel schrijdt door de rooksalon van de Eerste Kamer. Als vanouds lichten de ogen op achter het ronde brilletje. De VVD-senator is geen liefhebber van het referendum, maar schudt de premier vriendelijk de hand. Dan wordt er gestemd. Als de voorzitter bij de w is aangekomen zegt Wiegel: 'TEGEN!'. Het referendumdebat wordt op hamerslag van de voorzitter overgenomen door een kluwen televisie- en fotocamera's. De nacht van Wiegel is een feit.

Hans Wiegel riep bij collega-politici, en zeker ook bij het publiek, steevast tegenstrijdige reacties op. Als het over hem ging konden de emoties hoog oplaaien. Tegenwoordig lijkt de politiek steeds meer een technische zaak te worden van dossiers en achterkamertjes. Is de politiek niet meer interessant, of is er gebrek aan spraakmakende politici? Hans Wiegel gaat in zijn lezing in op de politieke actualiteit en daarbij pleit hij voor meer hartstocht in de politiek.

Hans Wiegel (1941) was van juni 1995 tot april 2000 lid van de Eerste Kamer, waar hij zich bezighield met volkshuisvesting en binnenlandse zaken. Hij was leider van de VVD (1971-1982), minister van binnenlandse zaken (1977-1981) en Commissaris der Koningin in Friesland (1982-1994). Op dit moment is hij voorzitter van de organisatie van ziektekostenverzekeraars.Politiek en Passie
Hans Wiegel
Woensdag 18 oktober
11.45 - 13.00uur Blauwe Zaal Auditorium


reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie