Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Verkopen detailhandel in augustus flink hoger

Datum nieuwsfeit: 11-10-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Centraal Bureau voor de Statistiek
Zoek soortgelijke berichten

CBS

Verkopen detailhandel in augustus flink hoger

De omzet van de detailhandel is in augustus flink gestegen. Uit cijfers van het CBS blijkt dat de omzet in deze maand 10,4% hoger ligt dan in augustus vorig jaar. Zowel de winkels in voedingsmiddelen (+9,2%) als de non-foodwinkels (+10,6%) hebben in augustus goede zaken gedaan. De flinke groei komt deels doordat augustus dit jaar een gunstiger patroon van de verkoopdagen kent dan vorig jaar. Ook weerspiegelt de groei de sterke koopbereidheid van de consument die al geruime tijd uit consumentenonderzoek van het CBS naar voren komt.

Consument koopt voor bijna 13 miljard gulden
Bij de bijna 100 000 winkels die Nederland telt, is in augustus voor 12,9 miljard gulden (5,9 miljard euro) gewinkeld. Dit is iets meer dan 1 900 gulden (873 euro) per huishouden. Van dit bedrag is bijna tweederde in non-food winkels uitgegeven.

Consumentenelektronica uitblinker
De branche consumentenelektronica was in augustus met een omzetgroei van bijna 14% de uitblinker in de non-foodsector. Ook over een langere termijn is de elektronicabranche fors gegroeid. Zo heeft deze branche in de eerste acht maanden van dit jaar bijna 12% meer omzet behaald dan in dezelfde periode van 1999. De drogisterijen behoren in augustus eveneens tot de sterke groeiers in de non-foodsector (+13,8%). Een iets minder sterke omzetgroei hebben de kledingwinkels (+6,5%) en de winkels in huishoudelijke artikelen (+3,8%) geboekt.

Technische toelichting
De totale detailhandelsomzet omvat zowel de door winkels (food en non-food) behaalde omzet als de omzet van de postorderbedrijven en de ambulante handel. De hier gepresenteerde uitkomsten hebben een voorlopig karakter. Tenzij anders vermeld hebben alle ontwikkelingen betrekking op een vergelijking met dezelfde periode van het jaar daarvoor. Bij de beoordeling van de maandelijkse omzetverandering dient rekening te worden gehouden met het verschil in verkoopdagen. Zo heeft augustus 2000 een woensdag en een donderdag meer, maar een zondag en een maandag minder dan augustus 1999.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie