Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Test brandveiligheid woningen gemeente Goes

Datum nieuwsfeit: 11-10-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Goes

Persbericht

11 oktober 2000

Test de brandveiligheid van uw woning

Op vrijdag 6 oktober start de Nationale Brandpreventieweek. Tijdens deze week stimuleert de brandweer de inwoners van Goes om de brandveiligheid van hun woning te testen.
Daarvoor is de folder: "Hoe brandveilig is uw woning?" gemaakt. Vanaf dinsdag 10 oktober is de folder gratis verkrijgbaar in het stadskantoor, Oostsingel 2 en bij de afdeling preventie in de brandweerkazerne, Oranjeweg 100 in Goes.

Vragenlijst
Aan de hand van de vragenlijst in de nieuwe folder 'Hoe brandveilig is uw woning?' kan men eenvoudig nagaan hoe het met de brandveiligheid van de woning is gesteld. Door de vragen één voor één te beantwoorden wordt men zich bewust van situaties die gevaar kunnen opleveren als de woning in brand staat. Elke vraag is voorzien van een toelichting. De folder bevat ook adviezen over voorzorgsmaatregelen om brand te voorkomen of de gevolgen ervan te beperken. Het betreft vaak simpele maatregelen, die mensenlevens kunnen redden.

Brandbewustzijn onvoldoende
Brand in huis overkomt ons niet. Ten minste, dat denken we altijd. Want de meeste mensen staan liever niet stil bij de mogelijke gevaren die op de loer liggen. Toch woeden er in Nederland jaarlijks zo'n 8000 branden in woningen. Bij deze branden komen jaarlijks gemiddeld 50 mensen om het leven en vallen er 800 gewonden. Waar mensen wonen en ontspannen loert altijd het gevaar van brand. De schade in geld uitgedrukt is enorm (ongeveer ¦ 185 miljoen). De immateriële schade, het leed dat brandwonden veroorzaakt, en de emotionele schade, het verlies van onvervangbare bezittingen, de ravage die een brand aanricht, zijn zo mogelijk nog groter.

Brandoorzaken
Er kan in huis heel wat misgaan. De hoofdoorzaken van brand, goed voor bijna de helft van de branden, zijn een defect of verkeerd gebruikt apparaat of product en brandstichting. Ook door het onvoorzichtig omgaan met vluchtige stoffen zoals benzine en lijmsoorten, ontstaat nogal eens brand. Brand wordt vaak veroorzaakt door 'vlam in de pan', een omgevallen kaars, roken in bed en kinderen die spelen met lucifers.

Wat te doen bij brand?
Overkomt brand u toch? Waarschuw iedereen in huis. Bel 1-1-2. Sluit ramen en deuren om uitbreiding van de brand te voorkomen. Als er veel rook vrij komt, blijf dan laag bij de grond als u het huis verlaat.

Geef brand geen kans!
Geef brand geen kans. Controleer uw woning aan de hand van de vragenlijst en tref de nodige maatregelen om brand te voorkomen. Heeft u nog vragen over brandpreventie? Neem ook dan contact op met de brandweer afdeling preventie, telefoon 0113-276600. De medewerkers zullen u graag nader informeren.

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met S.P. Oostinga, plv. commandant Brandweer.Telefoon: 0113-276602 / 06 - 53384947.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie