Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Noord- en Midden Limburg krijgen meer fietsroutes

Datum nieuwsfeit: 11-10-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Provincie Limburg
Zoek soortgelijke berichten
Provincie Limburg

UITBREIDING TOERISTISCHE FIETSROUTES NOORD- EN MIDDEN-LIMBURG

Fietsroutes volgens 'knooppuntsysteem' en voet- en fietsveer over de Maas.

Noord- en Midden Limburg krijgen toeristische fietsroutes, ingericht volgens het zogeheten knooppuntsysteem. Bovendien komt er een voet- en fietsveer over de Maas tussen Wellerlooi en Blitterswijck, om toeristische fietstochten aan beide zijden van de Maas te kunnen maken. Aan al deze projecten samen hebben GS 483.500,- (bijna 220.000,-) subsidie toegekend.
De provincie Limburg streeft naar algemene toepassing van het knooppuntsysteem voor fietsroutes en is daarin al een eind op weg. Andere Nederlandse provincies hebben al besloten dit goede voorbeeld te volgen. Ook de Duitse grensstreek ontwikkelt systemen die hierop goed aansluiten.

Noordelijke Maasvallei
Het Gewest Noord-Limburg is bezig met het opzetten van een knooppuntensysteem. Het 33 knooppunten tellende systeem Noordelijke Maasvallei omvat routes met een totale lengte van 250 kilometer en sluit goed aan op de al gerealiseerde routes in het land van Peel en Maas. Dit deel van het project kost 529.000,-. Daarvan betaalt de Provincie 248.000,- .

Veer
Onderdeel vormt het voet- en fietsveer Wellerlooi-Blitterswijck. Het veer wordt een aantrekkelijke verbindingsschakel tussen routesystemen op de linker- en rechter-maasoever, met de Maas zelf als transitopunt. De verwachting is dat het eerste jaar zo'n 12.000 betalende passanten worden overgezet. De Provincie draagt bij aan de realisatie van het veer met 25.000,-. Daarnaast is er uit NUBL-geld 55.000,- beschikbaar en draagt de Euregio Maas-Rijn 35.000,- bij. De gemeenten Bergen en Meerlo-Wanssum staan garant voor het verwachte jaarlijkse exploitatietekort.

Ons Waardevol Cultuurlandschap
Ook het Gewest Midden-Limburg wil meer toeristische fietsmogelijkheden en wel voor het gebied dat bekend staat als het Waardevol Cultuur Landschap (WCL). Het gewest voert deze plannen uit binnen het project 'Grensoverschrijdend fietstoerisme' dat fietsnetwerken in het gebied van de Werkgemeenschap Grensland aan elkaar koppelt. Dat brengt grensoverschrijdend fietstoerisme binnen handbereik. In Nederland nemen de Regio Parkstad Limburg, Oostelijk Midden-Limburg en de Westelijke Mijnstreek deel in het project, aan de andere kant van de grens het Duitse gedeelte van de Euregio Maas-Rijn. GS hebben voor dit project 210.000,- subsidie toegezegd.

Probleemloos
Het gebruik van fietsknooppuntsystemen functioneert in België al enkele jaren zeer succesvol. Ook aan de Nederlandse kant van de grens kent Limburg al uitgestrekte fietsroutes die via dit systeem zijn bewegwijzerd. De systematiek voorziet erin dat fietsers heel flexibel kortere of langere 'lussen' kunnen fietsen via bestaande paden. Dat doen ze door de knooppuntnummers op de te volgen route te onthouden en onderweg de goed herkenbare fietsborden te lezen. Ook langere trajecten zijn op die manier probleemloos te volgen.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie